Nedavno je pušten trejler filma Dragana Bjelogrlica „Toma“ o pevaču narodne muzike Tomi Zdravkoviću, a prestižni američki magazin Varajeti je povodom toga, imajući uvid u trejler filma koji će zatvoriti „Sarajevo film festival“, napisao članak.

U tekstu se navodi kako je „Toma“ portret srpskog kantautora, koji je rođen u bivšoj Jugoslaviji, i koji je bio poznat po svojoj muzici, kao i boemskom načinu života.

Predstavljeno je i da je film objavljen trideset godina nakon njegove prerane smrti, a da će svetsku premijeru film imati 20. avgusta u Sarajevu.

Kako se navodi, „Toma“ prikazuje Zdravkovićev uspon od skromnih početaka u malim gradovima do statusa jednog od najomiljenijih izvođača svog vremena, a takođe prati i njegov odnos sa lekarom koji ga je lečio u poslednjim mesecima njegovog života. Varajeti piše kako film nudi prikaz prošlih vremena u bivšoj Jugoslaviji i prikazuje portrete nekih od najprepoznatljivijih umetnika Zdravkovićeve generacije.

U pripremi za film, Bjelogrlić je vodio niz privatnih razgovora sa pevačevim prijateljima i savremenicima, kao i sa njegovim bratom, koji je otkrio da su mnoge Zdravkovićeve najpoznatije pesme inspirisane njegovim životom, navodi se u tekstu.

„Toma je bio poznat kao pesnik duše “, rekao je Bjelogrlić u razgovoru za Varajeti.

„Njegove pesme nose posebnu tugu. Pevao je o njegovom kontroverznom životu. Napravio sam film zasnovan na toj specifičnoj emociji, pokušavajući da otkrijem korene te neverovatne tuge“, izjavio je Bjelogrlić.

https://www.youtube.com/watch?v=FScqYLz6vvo&ab_channel=TOMAFilm

Varajeti ističe kako je Bjelogrlić imao uspšenu glumačku karijeru, kao i da je glumio u oko 40 igranih filmova i 20 TV serija tokom prethodnih četrdeset godina. Ističe se i da je sa uspesima nastavio i kao producent i reditelj.

Osnivač je producentske kuće „Cobra Film“, u čijoj je produkciji realizovan film Srđana Dragojevića „Lepa sela lepo gore“, odlično ocenjen među filmskim kritičarima, piše Varajeti.

Takođe se ističe kako je Bjelogrlić režirao i glumio u seriji „Senke nad Balkanom“, čija je radnja smeštena na Balkan tokom dvadesetih godina 20. veka, a to je ujedno i prva srpska serija koju je kupio Amazon prajm.

Režiju filma „Toma“ potpisuje Bjelogrlić, koji je zajedno sa Nikolom Pejakovićem Koljom, Zoranom Lisincem i Majom Todorović napisao scenario. U filmu glume Milan Marić kao Zdravković, kao i Tamara Dragićević, Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Sanja Marković, Paulina Manov, Milan Kolak i Mirjana Karanović, zaključuje se u tekstu Varajetija.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik-poklon-lupen/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-poklon-lupen/

Komentar(1)

  1. Dušan
    13. avgusta 2021. 14:13

    Prelep. Film .O Tomi Zdravkovicu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.