Dobro jutro,

Poslanici Skupštine Srbije danas bi trebalo da odlučuju o izboru (novog) javnog tužioca. Za tu funkciju je ponovo predložena Zagorka Dolovac, kao jedini kandidat, koja je na toj funkciji 12 godina.

Softver „Pegaz“ Grupe NSO, izraelske kompanije, je među vodećim temama u stranim medijima. Podaci o špijuniranju i prisluškivanju novinara, aktivista i političkih neistomišljenika se svakodnevno objavljuju, a prema najnovijim, na listi softvera bio je i francuski predsednik Emanuel Makron.

Košarkaši Milvoki Baksa osvojili su prsten, pobedivši u finalnoj seriji ekipu Finiks Sansa rezultatom 105:98. Janis Adetokumbo postigao je 50 poena, odigravši tako jednu od najboljih partija u istoriji velikog finala najjačeg košarkaškog takmičenja.

SKUPŠTINA GLASA O IZBORU REPUBLIČKOG JAVNOG TUŽIOCA

Poslanici Skupštine Srbije počeće danas Deveto vanredno zasedanje na kojem je sedma tačka dnevnog reda predlog odluke o izboru republičkog javnog tužioca. Za tu funkciju ponovo je predložena Zagorka Dolovac kao jedini kandidat, a Komisija za ocenu stručnosti i osposobljenosti kandidata dala joj je ocenu „naročito se ističe“.

U obrazloženju predlagača piše da je Zagorka Dolovac, „obavljajući funkciju Republičkog javnog tužioca, uložila maksimalan napor da obezbedi efikasno i uspešno postupanje javnog utžilaštva“ i da je radila „u cilju obezbeđenja vladavine prava“. Zagorka Dolovac je republička javna tužiteljka već 12 godina, a trebalo bi da bude izabrana na još šest godina.

Na dnevnom redu sednice Skupštine biće i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sudijama kao i Predlog zakona o dopuni Zakona o Visokom savetu sudstva.

Na dnevnom redu će biti i Predlog odluke o izboru predsednika sudova i Lista kandidata za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) što su Božidar Zečević i Stanko Crnobrnja – na predlog Udruženja filmskih, scenskih i dramskih umetnika i udruženja kompozitora.

Poslanici će razmatrati Predlog zakona o popisu poljoprivrede 2023, Predlog zakona o utvrđivanju finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije kovid-19 i Predlog zakona o potvrđivanju Finansijskog ugovora kovid-19 podrška Vladi Srbije za mala i srednja preduzeća i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije.

Na dnevnom redu je i Memorandum o razumevanju ministarstava spoljnih poslova Srbije i Italije o zapošljavanju članova porodica diplomatskog, konzularnog i administrativno-tehničkog osoblja.

SOFTVER „PEGAZ“ I PRISLUŠKIVANJE, NA LISTI BIO I MAKRON

Telefon predsednika Francuske Emanuela Makrona bio je na listi za potencijalni nadzor pomoću softvera „Pegaz“, za račun Maroka, objavili su sinoć svetski mediji je.

Makronov kabinet je saopštio da bi navodi o prisluškivanju Makronovog telefona bili „veoma ozbiljni“ ako bi bili istiniti, preneo je Rojters.

Mond je naveo da su 2019. godine mete bili i tadašnji premijer Francuske Eduar Filip i 14 ministara u Vladi.

U nedelju su objavljeni rezultati istrage 17 medijskih organizacija, na čelu sa pariskom neprofitnom grupom Zabranjene priče, koja je pokazala da je softver „Pegaz“ izraelske kompanije NSO korišćen za hakerske napade na mobilne telefone novinara, boraca za ljudska prava i političkih protivnika u 50 država.

Firma NSO je odmah demantovala navode iz izveštaja, navodeći da je „pun pogrešnih pretpostavki i nepotkrepljenih teorija“ i da je njen proizvod namenjen jedino vlastima, za upotrebu protiv terorista i kriminalaca.

Maroko je juče negirao bilo kakvu umešanost u korišćenje softvera „Pegaz“.

MILVOKI OSVOJIO NBA LIGU

Košarkaši Milvoki Baksa su osvojili NBA ligu, pobedivši ekipu Finiks Sansa rezultatom 105:98 u šestoj utakmici velike finalne serije.

Grčki reprezentativac Janis Adetokumbo odigrao je jedan od najboljih mečeva u karijeri kada je bilo najvažnije. Postigao je ravno 50 poena, uz šut iz igre 16-25 i 17-19 sa linije penala. Dodao je 14 skokova, 2 asistencije i 5 blokada, uz 6 izgubljenih lopti. Jedino je još Bob Petit dao 50 poena u finalima NBA lige, 1958. godine, a sledeći na toj listi je Majkl Džordan sa 47 poena. Adetokumbo je proglašen i za MVP finala NBA lige.

Kris Midlton je dodao 17 poena, Bobi Porti je dodao 16, Džru Holidej 12, uz 11 asistencija i devet skokova,dok je na suprotnoj strani najefikasniji bio Kris Pol sa 26, te Dejvin Buker sa 19 poena, uz samo 8 za 22 iz igre i promašenih svih sedam šuteva za tri.

U pojedinim momentima delovali su Sansi nezaustavljivo, ali su košarkaši Baksa uspeli da preokrenu. Kao u seriji, tako i u, ispostaviće se poslednjoj utakmici finala 2020/21. Milvoki je bolje otvorio meč, ali su se Sansi probudili u drugoj deonici i preokretom stigli do šest poena prednosti. Ujednačena igra se nastavila i tokom treće deonice. U samoj završnici, važne šuteve pogodio je i Midlton za šest poena prednosti na manje od pet minuta do kraja, a zatim i ključni šut na 56 sekundi do kraja za 102:96. Uz dva slobodna bacanja kada je već sve bilo gotovo. Ipak, i ovo je bila četvrtina u kojoj je Grk demonstrirao dobru formu. Upisao je 13 poena i delovalo je kao da će učiniti sve da Sansi ne izbore sedmu utakmicu.

Baksi će slaviti titulu posle pedeset godina i generacije Karima Abdul-Džabara i Oskara Robertsona, koji su 1971. došli do dosad jedinog prstena za Milvoki. A finalna serija je počela vođsvom Finiks Sansa od 2:0. Adetokumbo i saigrači su postali tek peti tim koji je okrenuo taj rezultat u finalnoj seriji. Prethodno je to pošlo za rukom Klivlendu, Majamiju, Portlandu i Bostonu.

Baksi su na putu do titule eliminisali Majami Hit, Bruklin Netse, Bogadnovićevu Atlantu. Finiks je izbacio Los Anđeles Lejkerse, Jokićev Denver, Los Anđeles Kliperse.

I DRUGE VESTI

Brnabić: Investiciona grupacija Goldman Saks razmatra ulaganje u Srbiji 

Američka investiciona grupacija „Goldman Saks“, razmatra da prvi put ulaže u Srbiji, dogovoreno je u Njojorku na sastanku premijerke Srbije Ane Brnabić sa čelnim ljudima te grupacije, preneo je danas RTS. Brnabić, koja je  završila dvodnevnu posetu SAD, rekla je da „oni ne dolaze tek tako“i i da „nisu prisutni nigde u regiji“.

„Čini mi se da smo uspeli da dobijemo od njih to da imamo možda jedan mali zajednički projekat, da oni vide da to što mi pričamo zaista jeste tako“, rekla je  premijerka.

SAD i Nemačka postigli načelni sporazum oko gasovoda Severni tok 2

Vašington i Berlin su postigli načelni sporazum oko kontroverznog gasovoda Severni tok 2, prema kojem će SAD dozvoliti završetak tog projekta bez uvođenja novih sankcija Nemačkoj i Rusiji. Prema rečima pomoćnika članova američkog Kongresa, upoznatih sa nacrtom sporazuma, SAD i Nemačka će zauzvrat načiniti određene ustupke Ukrajini i Poljskoj koje se oštro protive gasovodu, ali trenutno nije jasno da li bi se Kijev i Varšava složili sa tim.

Prema američko-nemačkom sporazumu, Ukrajina bi dobila 50 miliona dolara kredita za tehnologije zasnovane na zelenoj energiji, garanciju o nadoknadi novca za tranzitne takse za gas, koje će izgubiti zbog novog gasovoda, do 2024. godine, i obećanje i Berlina i Vašingtona da će sankcije biti ponovo razmotrene ako Rusija bude koristila gas kao političko oružje, naveli su pomoćnici članova Kongresa. Kad je reč o ustupcima Poljskoj, Nemačka bi pristala da bude deo takozvane „Inicijative tri mora“, čiji je cilj jačanje investicija, infrastrukturnog razvoja i energetske bezbednosti među državama koje izlaze na Baltičko, Crno i Jadransko more.

Jeremić: „Revanšizam znači da Pink više ne postoji“ 

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da revanšizam za koji se ta stranka zalaže znači da po promeni vlasti televizija Pink više neće postojati i da će vlasniku te televizije Željku Mitroviću po Zakonu o lustraciji biti izrečena trajna zabrana bavljenja javnim poslom.

„Revanšizam znači to – nema više Pinka. Lično, srušio bih zgradu Pinka, naravno, po zakonu. Sigurno postoji neki komunalni razlog da ta zgrada ne bude na tom mestu. Verujem da bi detaljni uvid u poslovne i druge akte Željka Mitrovića doneo i određene krivične reperkusije“, rekao je Jeremić za Njuzmaks adrija.

Vlasti Haitija uhapsile najmanje tri policajca zbog umešanosti u ubistvo predsednika Moiza

Vlasti Haitija su uhapsile najmanje tri policajca osumnjičena za umešanost u ubistvo predsednika države Žovenela Moiza, ali je i dalje nejasno ko zapravo stoji iza atentata. Policija nije objavila koje su činove imali uhapšeni. Vlast je ranije objavila da je privela nekoliko visoko pozicioniranih policajaca, u nastojanju da utvrdi kako su napadači uspeli da dođu do Moiza bez sukoba sa njegovim obezbeđenjem.

Do sada je uhapšeno najmanje 26 osoba, među kojima je 18 Kolumbijaca, pet Haićana i tri Amerikanca poreklom sa Haitija.

Vulin: Kurti će učiniti sve da do pregovora ne dođe 

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin ocenio je da Aljbin Kurti radi sve da do pregovora ne dođe, a da za to okrivi Srbiju. U zvaničnom saopštenju MUP-a za kosovske Albance je nekoliko puta upotrebljen pogrdni izraz „Šiptari“, te stoji da su, kada su počeli razgovori u Briselu 2012. godine, „Šiptari“ i čitava međunarodna zajednica činili sve samo da Srbi dođu za sto jer su bili sigurni da je sve gotovo, da je priznanje na stolu. Ministar Vulin je istakao da će Кurti „raditi sve što može samo da do pregovora ne dođe i da naravno za to okrivi Srbiju, da na pregovorima izgovara gluposti i da neće da razgovara o životnim pitanjima i pokušati sve da bi Vučić izgubio živce, ustao i rekao – završili smo, samo da bi Vučić bio kriv“.

„Danas, 2021. godine, Кurti neće da pregovara, Albanci beže od pregovaračkog stola, čine sve da do pregovora ne dođe jer su videli da ti pregovori nisu doveli do nezavisnosti, kao što su se nadali i do toga da će Srbija priznati nezavisnost Кosova“, izjavio je Vulin, gostujući u Nacionalnom dnevniku na televiziji Pink.

VESTI IZ SPORTA

Novakova konferencija za medije pred put na Olimpijske igre: “Četiri grend slema i OI su nešto što sam zacrtao…”

Najbolji teniser sveta Novak Đoković obratio se medijima juče pre puta u Japan, gde će zajedno sa ostalim srpskim sportistima predstavljati našu zemlju na Olimpijskim igrama u Tokiju. Bilo je posle finala Vimbldona dilema da li će nastupiti na Igrama, ali je i tokom ovog obraćanja naglasio kolika je čast za njega da igra za Srbiju.

“Najlepši mogući način da odem iz Beograda uz ovoliku podršku medija i ljudi, svog naroda. Nisam mnogo vremena provodio u Srbiji. Idem na najviša odličja u Japan i to nije tajna. Četiri grend slema i OI su nešto što sam zacrtao. Jeste zgusnut kalendar, ali sam se dobro spremio. Najveća je čast i privilegija igrati za svoju zemlju i to su najlepši momenti koje može sportista da doživi”, rekao je Đoković.

„Ne isključujemo otkazivanje Igara u poslednji čas”

Izvršni direktor organizacionog komiteta OI Toširo Muto izjavio je da će detaljno pratiti razvoj situacije i shodno reagovati ukoliko to bude neophodno. Do sada je bilo 68 pozitivnih korona-testova u vezi sa OI, a Muto nije isključio otkazivanje manifestacije iz bezbednosnih razloga, uprkos tome što su do otvaranja ostala svega tri dana. Otvaranje Igara zakazano je za 23. jul.

„Ne možemo da predvidimo kako će se kretati broj slučajeva virusa korona. Nastavićemo razgovore ukoliko dođe do naglog rasta. Dogovorili smo se da ćemo redovno imati sastanke na kojem će učestovati pet strana. U ovom trenutku broj slučajeva može da raste ili da pada, a mi moramo da uradimo ispravnu stvar“, izjavio je Toširo Muto, kada je direktno upitan da li može da dođe do otkazivanja u poslednji čas, preneo je N1.

O ČEMU PIŠU NOVINE

BLIC – Četvrti talas korone ozbiljno preti „Država sprema nagrade za mlade koji se vakcinišu“. Čeka se podizanje optužnice „Dovoljno dokaza za doživotnu robiju Velji i ekipi“. O upisu na fakultete „Svi bi u psihologe, niko neće da bude učitelj“.

VEČERNJE NOVOSTI – Novosti posetile kovid bolnicu u Batajnici „Nevakcinisani u smrtnoj opasnosti“. Potres na političkoj sceni Crne Gore „Zaratili oko stradanja Srba u Pivi i Velici“. Novak Đoković pred put u Tokio „Bože pravde, biće zlato“.

DANAS – Institut za virusologiju hitno nabavlja bočice dovoljne za 15 miliona doza ruske vakcine „Torlak raspisao tender za ambalažu za Sputnjik V, rok isporuke 24 sata“. O slikama izmasakriranih tela na naslovnim stranama srpskih medija „Tužilačka istraga preko tabloida i Pinka“. Obrušio se još jedan deo zgrade na Vračaru „Gradilišta kao tempirane bombe“.

POLITIKA – Centralna tema na naslovnoj strani „Erdogan u ofanzivi za nezavisno Kosovo“. Od privrednih tema izdvojeno „Rast cena čelika i bakra dobar za srpski izvoz“. O rigoroznim uslovima za izveštavanje sa najvećeg sportskog događaja „Olimpijske igre bez granica“.

PREPORUKA ZA ČITANJE

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

1884. – Rođen je biolog i fiziolog Ivan Đaja, član Srpske akademije nauka i umetnosti, osnivač katedre za fiziologiju (1910). Pariska Akademija nauka dodelila mu je 1946. nagradu za rad u oblasti fiziologije.

1921. – U Delnicama, u Hrvatskoj, ubijen je ministar unutrašnjih poslova Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca Milorad Drašković. Atentat je, u znak protesta zbog donošenja Obznane, zakona kojim je zabranjen rad komunističkoj i drugim levičarskim partijama, izvršio Alija Alijagić, pripadnik levičarske organizacije „Crvena pravda“.

1985. – Preminuo je Zoran Radmilović, jedan od najvećih jugoslovenskih glumaca. Legenda za života, upamćen je po nizu briljantnih uloga kralja Ibija, Radovana III, Trigorina u „Galebu“, Laze Kostića u „Santa Maria della Salute“.

VREMENSKA PROGNOZA

U Srbiji će danas biti pretežno sunčano, dok je u Banatu uz lokalni razvoj oblačnosti moguća pojava kratkotrajnog pljuska sa grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ). Vetar će biti slab i umeren, severozapadni, na istoku povremeno i jak, krajem dana u slabljenju. Najniža temperatura biće od 14 do 20, najviša od 24 do 27 stepeni Celzijusa. Biometeorološka situacija pogodovaće hroničnim bolesnicima, ali se dodatna pažnja ipak savetuje osobama sa srčanim tegobama. Glavobolјa i nesanica su očekivane meteoropatske reakcije.

U Beogradu će biti pretežno sunčano. Vetar će biti slab i umeren, severozapadni. Najniža temperatura kretaće se oko 16, najviša oko 26 stepeni Celzijusa.

* U izveštaju su korišćeni izveštaji Agencije Beta…

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.