Dobro jutro,

Vučić je u petak i subotu održao unutarstranačke sastanke u Nišu, Novom Sadu i Beogradu. Danas ga nešto otporniji stavovi očekuju u Briselu, gde se očekuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine, na najvišem nivou, uz posredovanje Evropske unije…

Jako nevreme, praćenom snažnom kišom, gradom i olujnim vetrom pogodilo je juče veći deo Srbije i regiona. Nestabilno vreme, prema najavama meteorologa, očekuje se i danas, kao i sutra…

Stručnjaci i epidemiolozi upozoravaju da su korona brojke poslednjih dana signal da je cirkulacija virusa ponovo visoka. Apeluju na građane da se vakcinišu. Međutim, postoje i oni slučajevi koji se zaraze iako su vakcinisani. Simtomi koje imaju uglavnom su još jedan pokazatelj zašto bi trebalo da se vakcinišemo…

NASTAVLJA SE DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE

U Briselu će danas biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine na najvišem nivou uz posredovanje Evropske unije. U sklopu nastavka dijaloga u Briselu će se sastati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti uz učešće visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Sastanak bi, kako se očekuje, trebalo da počne oko 14.00, a da se završi do 18.00. U Brisleu je najavljeno da će Borel dati izjavu za medije pre početka sastanka, a Miroslav Lajčak po njegovom zaključenju.

Iz Vučićevog kabineta je saopšteno da će srpski predsednik tokom posete Briselu imati i odvojene susrete sa Borelom i Lajčakom. Borelov portparol Peter Stano je ranije ocenio da je cilj dijaloga „uzajamno prihvatljiv konsenzus i kompromis kako bi se došlo do pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa“.

Vučić je ranije najavio da će poseta Briselu biti prilika da zatraži zaštitu za Dragicu Gašić, jedinog srpskog povratnika u Đakovicu, koja je izložena različitim oblicima pritisaka i pretnji. Aljbin Kurti je uoči nastavka dijaloga izjavio da „Kosovo može da nastavi da funkcioniše i bez priznanja Srbije i da Vlada koju on predvodi odbija da to priznanje dobije tako što će da ga ‘plati’ teritorijom ili funkcionalnošću“.

NEVREME U SRBIJI I REGIONU

Nevreme praćeno jakom kišom i gradom juče tokom poslepodneva i večeri pogodilo gotovo celu zemlju. Prema najavama meteorologa, nestabilno vreme trebalo bi da potraje sve do 20. jula, prenosi RTS. U gotovo celoj zemlji na snazi je narandžasti meteo-alarm zbog prognoziranih opasnih vremenskih pojava. Samo u istočnoj Srbiji važi žuti meteo-alarm. Za danas je izdat crveni meteo-alarm za Vojvodinu i zapadnu Srbiju, dok će u ostalim krajevima zemlje na snazi biti narandžasti meteo-alarm. Prema prognozama meteorologa, do utorka, 20. jula će se zadržati nestabilno vreme sa čestom pojavom kiše, pljuskova i grmljavine. Lokalno se očekuju i vremenske nepogode sa gradom, pojačanim vetrom i velikom količinom padavina. Za tri sata, kažu meteorolozi, može pasti 30 litara kiše po kvadratnom metru.

Jak pljusak, praćen grmljavinom, pogodio je Beograd oko 18 časova, a potom i oko 20.30. U pojedinim delovima grada padao je i grad. Nevreme je zahvatilo i Zrenjanin, Užice Nišavski okrug. Novosadski portal NS uživo javio je da je jako nevreme praćeno gradom, grmljavinom i jakim olujnim nevremenom pogodilo rubne delove Novog Sada. Najjači grad pogodio je Mošorin, a u Kaću i Budisavi vetar je čupao drveće i bandere, pa su na teren morali da izađu i novosadski vatrogasci. Centralne delove Novog Sada pogodili su jaki pljuskovi, ali nije bilo grada. U Somboru jak pljusak uz grmljavinu oko 20 časova, a pre toga su se čule protivgradne rakete, što iz Bajše, što iz Mađarske. U Apatinu je bilo malo grada, a kiša nije napravila veće probleme. Kiša praćena vetrom i grmljavinom pogodila je i Kovin oko 20.15, a ubrzo nakon toga nestala je struja u celom gradu. Snabdevanje električnom energijom uspostavljeno je oko 21 sat. 

Juče oko 15 sati nevreme praćeno obilnom kišom, vetrom i gradom veličine orahazahvatilo je Vladičin Han. Meštani kažu da je lokalni put bio prekriven ledom i da je saobraćaj nakratko zaustavljen. Nevreme je pogodilo i Zlatibor, a zbog udara groma šestosedna žičara se pokvarila i prestala s radom. Putnici koji su se zatekli u kabini bez problema su stigli do vrha Tornika pošto je aktiviran rezervni pogon žičare. 

Prethodnih dana u pojedinim delovima zemlje pala je velika količina kiše. Pojedine saobraćajnice i domaćinstva u Petrovcu na Mlavi su poplavljeni zbog obilnih padavima, pa je u delu opštine proglašena vanredna situacija. Već četiri dana i kruševački kraj bori se sa obilnim padavinama. U Rasinskom okrugu poplavljeni su podrumi kuća, a oštećena su i poljoprivredna imanja i lokalni putevi. Nevreme je u subotu pogodilo i Blace i Ivanjicu. Na Goliji je olujno nevreme pokrenulo klizište, pa su putevi do pojedinih sela neprohodni 

Nevreme je ranije u toku dana pogodilo i region. Sarajevo i Zagreb zasula je jaka kiša, pa su brojne ulice ostale poplavljene. 

KORONA I VAKCINACIJA

Vakcine protiv koronavirusa uglavnom su efikasne i delotvorne, ali postoje i slučajevi kada se i vakcinisani protiv kovid-19 zaraze. Karli Kame, iako vakcinisana vakcinom kompanije Džonson i Džonson, primetila je kako je izgubila čulo mirisa i ukusa. Kada se prisetila razvoja situacije, shvatila je da je danima prije pojave ovih simptoma osetila jak umor, a dodatni simptomi su je uverili da se ne radi o običnoj prehladi, prenosi N1 Zagreb.

“Vakcine su prema rečima stručnjaka jako efikasne u sprečavanju pojave ozbiljnih simptoma, ali ni jedna vakcina nije 100 odsto delotvorna. Znamo da postoje i da će postojati slučajevi zaraze i kod vakcinisanih pojedinaca. Ipak, sad smo u situaciji kada je vrlo malo virusa u opticaju. Isto tako kod tih će osoba oblik bolesti biti blag”, naglasila je dr Lisa Adams, dekanka Univerziteta u Dartmoutu.

Doktor Rošel Velenski, direktor Centra za kontrolu bolesti, rekao je kako novi podaci govore da je 99,5 odsto smrtnih ishoda kod osoba koje nisu vakcinisane. Od 157 miliona vakcinisanih, samo je 733 smrtnih slučajeva. Oko 75 posto novih infekcija se javilo kod osoba starijih od 65 godina. Pol Ofit, direktor Dečje bolnice u Americi je dodao kako su vakcine pak ispunile svoj zadatak.

Prema podacima se čini da su infekcije blage i često bez simptoma. Ako se govori o delta-soju, radi se o curenju nosa i glavobolji. Maša Gezen, novinarka Njujorkera, takođe se razbolela, iako je vakcinisana. Bolest je bila blaga, a simptomi su uključivali curenje nosa, iritacije oka, umor, gubitak mirisa i ukusa. Svi simptomi su nestali za manje od nedelju dana. Pojedini su prijavili i stomačne probleme, kao i glavobolju. Nakon što je primio vakcinu kompanije Moderna, dva meseca kasnije se razboleo i Travis Dagenis iz Bostona, koji je patio od simptoma sličnih prehladi, uz temperaturu.

Osobe koje su dobile koronu iako su potpuno vakcinisane često imaju puno manje virusa u organizmu, što znači i da su manje zarazni, prema podacima studije iz Izraela. Nekoliko studija je tako ukazalo kako Fajzerova vakcina može biti i do 94 odsto delotvorna kod prevencije asimptomatske infekcije što će smanjiti rizik od prenošenja bolesti, piše Ordinacija.hr.

I DRUGE VESTI

Vulin: “Srpski svet bi trebalo da bude jedan politički prostor, jedna država”

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je da “srpski svet” o kom je govorio na godišnjici Pokreta socijalista vidi kao jedan “politički i državni prostor”, koji treba da se ostvari “apsolutno mirno, bez ispaljenog metka”. 

On je, gostujući na TV Pink, izjavio da ne zna koliko će vremena za ujedinjenje svih Srba u jednu državu trajati, a da je presduslov za kreiranje jedinstva “u političkom smislu”, da se Srbi okupe i poštuju odluke Beograda.

Sazavac i vodeni topovi protiv demonstranata: Policija i građani se sukobili tokom protesta na Tajlandu…

Tajlandska policija je sinoć koristila suzavac, gumene metke i vodene topove da rastera stotine antivladinih demonstranata u Bangkoku, gde je zbog koronavirusa na snazi zabrana okupljanja više od pet osoba.

Demonstranti su zatražili ostavku vlade Prajuta Čan-Oče, smanjenje budžeta za monarhiju i vojsku tokom pandemije, kao i uvoz velike količine vakcina protiv koronavirusa, preko potrebnih u borbi protiv sve većeg širenja infekcije.

Podgorica kritikuje Selakovića zbog izjave o ugroženosti Srba u Crnoj Gori

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je kao netačnu ocenu šefa srpske diplomatije Nikole Selakovića o ugroženosti interesa srpskog naroda u Crnoj Gori. Ministarstvo je navelo da se Beograd, “verovatno suprotno od želje građana Srbije, često bavi Vladom Crne Gore i njenim građanima, umesto suočavanja sa domaćim i međunarodnim izazovima”.

“Neshvatljiva je konstantna želja zvaničnika da u svim nastupima govore o ‘legitimnom pravu’ da brinu o 30 odsto naših građana, predstavljajući Srbiju kao matičnu državu srpskog naroda. U ovom kontekstu bi jedino ispravno bilo shvatiti i priznati da su građani Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi lojalni, punopravni i uvaženi građani i da njihova jedina matica može biti Crna Gora”, navelo je Ministarstvo.

Stotine Jevreja posetilo svetilište u Jerusalimu: Poprište sukoba sa Palestincima

Stotine jevrejskih hodočasnika posetilo je juče svetilište u Jerusalimu uz jako policijsko obezbeđenje pošto su se muslimanski vernici nakratko sukobili sa izraelskim bezbednosnim snagama na tom mestu, čestom poprištu sukoba dva naroda. Izveštaja o povredama nije bilo, ali je taj sukob ponovo povećao napetost na mestu svetom i za Jevreje i za muslimane.

Raniji sukobi na Brdu hramu, kako to svetilište zovu Jevreji, doveli su do 11-dnevnog rata u maju između Izraela i ekstremista Hamasa, vladajućeg u pojasu Gaze. Brdo hrama, nazvano tako jer su se tamo nekada nalazili drevni jevrejski hramovi, je najsvetije mesto u judaizmu. Sad je tamo džamija Al Aksa, treća po značaju u islamu i muslimani to svetilište na kome se nalazi i džamija Kupola na steni, zovu Uzvišeno utočište (Haram al Šarif).

AMSS: Kolovozi mokri, vidljivost smanjena zbog kiše i vetra

Saobraćaj u Srbiji odvija se po mokrim kolovozima i uz smanjenu vidljivost zbog kiše i vetra, saopštio je jutros Auto moto savez Srbije (AMSS). Na putevima u šumskim područijima učestali su odroni, ali je prisutna opasnost i od nanosa zemlje koje bujične vode ostavljaju za sobom, zbog čega se savetuje opreznija vožnja.

Saobraćaj će biti pojačanog intenziteta na auto-putevima iz pravca Mađarske i Hrvatske, ka Bugarskoj i Severnoj Makedoniji kao i na putevima koje vode ka Crnoj Gori. Nema zadržavanja na naplatnim rampama, ali ima na graničnim prelazima. Na prelazu Preševo putnička vozila na izlazu iz zemlje čekaju sat vremena. Zadržavanja ima na graničnim prelazima na teretnim terminalima. Na prelazu Horgoš kamioni na izlazu iz zemlje čekaju sat i po, a na prelazima Kelebija i Batrovci oko dva sata.

VESTI IZ SPORTA

Preminuo legendarni atletičar Nenad Stekić

Čuveni srpski skakač u dalj Nenad Stekić preminuo je juče u 71. godini života. Nenad Stekić (rođen 7. marta 1951) je pet godina bio vlasnik evropskog rekorda u skoku udalj koji je tada iznosio 8,45 metara (1975).

Prvi je koji je osnovao klub 100 atletičara koji su uspeli da “prelete” magičnu granicu od osam metara. Posle sjajne skakačke karijere obavljao je funkciju generalnog direktora Sportskog društva Crvena zvezda.

Šta sve možeš u Formuli 1 kada si Luis Hamilton: Izbacio Ferstapena sa staze, pa pobedio posle pauze i “kazne”

Trka Formule 1 za Veliku nagradu Velike Britanije prekinuta je posle incidenta u kome su učestvovali vozači Red Bula Maks Ferstapen i aktuelni svestki šampion Luis Hamilton iz Mercedesa. Incident se dogodio u drugom krugu u borbi Verstapena i Hamiltona za prvo mesto. Britanac je sa unutrašnje strane pokušao da pretekne vodećeg Holanđanina i tada je došlo do kontakta dva bolida. Vozač Red Bula je pri velikoj brzini udario u zaštitnu ogradu, prvo je izašlo vozilo bezbednosti na stazu, pa je trka prekinuta. Verstapen je izašao iz bolida i odveden je na preglede, a njegov bolid je prilično uništen. Takođe, Hamilton je prijavio oštećenje na bolidu Mercedesa.

I onda se dogodilo šta? Kao i uvek, Hamilton je pobedio. Hamilton je rekao da je srećan zbog pobede i trci Formule 1 za Veliku nagradu Velike Britanije, ali da to ne bi mogao da uradi bez pomoći timskog kolege Valterija Botasa i ekipe. I ored kazne od 10 sekundi. Sedmostruki svetski šampion pobedio je na Silverstonu osmi put i ostvario 99. pobedu u karijeri. Hamilton je dva kruga pre kraja obišao do tada vodećeg Šarla Leklera iz Ferarija i ostvario važnu pobedu.

O ČEMU PIŠU NOVINE

ALO – „Srbija podiže nivo odbrane od poplava“, o reakcijama na upozorenja meteorologa na velike količine padavina u narednim danima.

BLIC – Ispovest stanovnice nemačkog gradića teško pogođenog poplavama: „Plašimo se, pući će brana“. „Tri opcije za početak školske godine“ list navodi se da je 1. septembra bilo upola manje zaraženih koronavirusom nego danas. List upozorava i da „Preti sudar korone i ambrozije“. 

VEČERNJE NOVOSTI – Ministar unutrašnjih poslova na partijskom skupu pozvao predsednika zemlje da se ponovo kandiduje u tekstu: „Srbija veruje samo Vučiću“. O primeni zakona o stanovanju i naplati štete: „Jedan stanar plaća dugove cele zgrade“. „Stekin skok u večnost“, o smrti proslavljenog atletičara Nenada Stekića.

DANAS – U tekstu „Vučić i njegovi sledbenici ne poštuju epidemiološke mere“, list navodi da Krizni štab još nije odgovorio da li su izdate dozvole za političke skupove sa više hiljada učesnika. „Na Olimpijskim igrama desetak novozaraženih“, uoči najveće sportske smotre. „U nekretninama svakog meseca sumnjivo 100 miliona evra“, o nerazjašnjenim izvorima finansiranja petine stanova.

INFORMER – List piše o upozorenjima meteorologa „Poplave iz 2014. mogu da se ponove u Srbiji!“.

KURIR – U tekstu „Korona mutanti“ list piše o do sada poznatim novim sojevima koronavirusa u svetu. „Zima usred leta, grad pobio šljive i maline“, o vremenskim neprilikama u Srbiji.

POLITIKA – „Posle Mikonosa zatvaranje preti i drugim ostrvima“, o epidemiološkoj situaciji u omiljenim letovalištima turista iz Srbije. „Da li će Srbija biti uključena u raspravu o budućnosti Evrope“, o tome šta bi značio eventualni izostanak domaće delegacije na predstojećoj Konferenciji. List prenosi da je u sudaru kod Niša teško povređeno devetoro turskih državljana.

SRPSKI TELEGRAF – „Mafija poslala poruku Vučiću“, piše list o porukama navijača „Partizana“ koji su pogrdno skandirali predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

PREPORUKA ZA ČITANJE

Novi broj Nedeljnika je na kioscima širom Srbije, kao i na NStore-u, u elektronskoj verziji. Svi čitaoci uz novi broj na poklon dobijaju i knjigu o Isidori Sekulić…

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

1427.  –  Preminuo je Stefan Lazarević, srpski knez (1389-1402), sin kneza Lazara i kneginje Milice, vazal turskog sultana Bajazita I do 1402. godine, kada se povukao u Carigrad gde je od vizantijskog cara Jovana II Paleologa dobio titulu despota. Posle poraza Bajazita I kod Angore od Mongola, sklopio je sporazum sa ugarskim carem Žigmundom I od kojeg je 1403. dobio Mačvu i Beograd, koji je proglasio prestonicom, a 1421. je nasledio Zetu. Bavio se prevođenjem s grčkog, napisao je poslanicu „Slovo ljubve“. Njegova je zadužbina manastir Manasija.

1553.  –  Marija Tjudor proglašena je za kraljicu Engleske. Udajom za španskog princa Filipa približila se Vatikanu i progonila protestante, zbog čega je nazvana Marija Krvava i Marija Katolička. Tokom njene vladavine, Engleska je izgubila Kale (1558), svoje poslednje uporište u Francuskoj.

1956. –  Lideri Jugoslavije, Indije i Egipta : Josip Broz Tito, Džavaharlal Nehru i Gamal Abdel Naser, potpisali su Brionsku deklaraciju o zajedničkoj protivblokovskoj politici, što je označilo početak stvaranja Pokreta nesvrstanih zemalja.

VREMENSKA PROGNOZA

 U Srbiji će danas biti promenljivo i oblačno vreme, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Sredinom dana, posle podne i uveče očekuju se lokalne nepogode sa velikom količinom padavina, gradom i pojačanim vetrom u zoni pljuska. Najniža temperatura od 17 do 22, a najviša dnevna od 25 do 29 stepeni, na istoku malo toplije, do 32 stepena.

U Beogradu će biti umereno do potpuno oblačno, mestimično s kišom, a od sredine dana i sa pljuskovima i grmljavinom. Najniža temperatura oko 20, a najviša dnevna oko 27 stepeni Celzijusa. Srčani bolesnici i astmatičari mogu osetiti izvesne meteoropatske tegobe, i to pospanost, glavobolјu i neraspoloženje.

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.