Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su Kup Srbije pobedom nad Partizanom u finalu posle boljeg izvođenja jedanaesteraca 4:3 (0:0).

Tokom 120 minuta Večitog derbija na stadionu Rajko Mitić nije bilo golova, pa se pitanje pobednika rešavalo u penal seriji. Tamo su uspešniji bili crveno-beli i došli do prvog trofeja u Kupu od 2012, a ukupno 25. u istoriji.

Najveće zasluge za to idu Milanu Borjanu koji je odbranio pokušaje Milošu Jojiću i Nikoli Štuliću u četvrtoj i petoj seriji. Prethodno su za Partizan precizni bili Bibras Natho, Marko Živković i Filip Stevanović, a za Zvezdu Milan Rodić, Radovan Pankov, Nikola Krstović i Veljko Nikolić.

Zanimljiva situacija viđena je kod penala Krstovića. Napadač crveno-belih je zatresao mrežu i to proslavio gestikulirajući ka Vladimiru Stojkoviću. Golman crno-belih ga je zatim odgurnuo loptom u glavu, zbog čega je dobio žuti karton. Prethodno je već krajem drugog produžetka dobio žuti karton zbog odugovlačenja. Međutim, nije isključen zbog novog pravila koje u penal seriji „briše“ javne opomene dobijene tokom 120 minuta igre.

Ekipa Dejana Stankovića je osvajanjem najmasovnijeg takmičenja zaokružila jednu od najboljih sezona u novijoj istoriji, osvojivši prvu duplu krunu posle 14 godina.

Večiti nisu odigrali atraktivnu utakmicu.

Zvezda je bolje otvorila meč, odmah je imala priliku preko Falčinelija, kojem ovaj možda i poslednji meč u dresu Zvezde baš nije bio taličan. Imao je odličnu šansu i u 24. minutu, pa još jednu, kolosalnu, pokušaj petom pred kraj poluvremena sa tri metra od gola, ali ni tada nije bio precizan.

Partizan je prvi ozbiljniji napad imao preko Miloša Jojića u 16. minutu utakmice, da bi sedam minuta kasnije kombinovali Lazar Marković i Jojić, a potonji sa ivice šesnaesterca bio neprecizan.

Do isteka poluvremena je bilo je bilo reda prekida i reda polušansi koje nisu uspeli da iskrosite ni Partizan, ni Zvezda.

U drugom poluvremenu je zbog povrede štopera Partizana Svetozara Markovića na teren ušao Bojan Ostojić, dok u timu Dejana Stankovića tokom pauze nije bilo promena.

Početak drugog dela obeležio je spor ritam. Zvezda sa većim posedom, ali bez konkretnih prilika, Partizan opredeljen za čekanje greške protivnika. Bez većih uzbuđenje bilo je do 65. minuta, kada je nesporazum Borjana i Pankova, posle centaršuta Markovića, mogao da donese gol Partizanu. Gajić je izbacio loptu ispred Jovića. Većim delom drugog poluvremena velika borba se vodila na sredini terena, bez adekvatne kreacije u napadu.

Zvezda je sjajnu šansu propustila u 78. minutu. El Fardu Ben se sjajno snašao u šesnaestercu i vratio loptu na peterac, Veljko Nikolić je šutirao na prazan gol, ali je Slobodan Urošević klizećim startom sprečio vođstvo domaćina.

Crveno-beli su bili sve opasniji kako se bližio kraj utakmice. U 81. minutu darac Falčinelija sa 17 metara je izblokiran, ali je malo nedostajalo da lopta prevari Stojkovića. Ipak, do kraja nije bilo šansi, igrači su postali obazriviji i finale kupa je otišlo u produžetke.

Nakon isteka regularnog dela na terenu su, u redovima Zvezde, u igru su ušli Aleksa Vukanović i Miloš Degenek umesto Falčinelija i Ivanića.

Međutim, prvo je zapretio Partizan. Izrealski internacionalac Bibras Natho je u kontri šutirao sa dvadesetak metara pored gola. Crno-beli su bili konkretniji, a najbolja priliku u prvom produžetku propustili su pred sam kraj, kada je Borjan ispustio loptu, ona došla do Aleksandra Šćekića čiji šut je na putu ka golu izblokirao Marko Gobeljić.

U drugom produžetku Partizan je nastavio sa pritisak na odbranu Zvezde, ali je prvo Milunović presekao dodavanje Natha ka Lutovcu, pa oduzeo loptu Jojiću, a onda je Stevanović loše šutirao na centaršut Miljkovića.

U međuvremenu, Urošević se požalio na povredu, a Marko Živković ga zamenio. Do kraja nije bilo većih uzbuđenja, pa su se šutirali penali.

Početni sastavi:

Crvena zvezda (4-1-4-1): Borjan – Gajić, Milunović, Pankov, Rodić – Sanogo – Ben, Ivanić, Kanga, Katai – Falčineli

Partizan (4-2-3-1): Stojković – Miljković, S. Marković, Vujačić, Urošević – Zdjelar, Šćekić – L. Marković, Jojić, Jović – Holender

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.