Dobro jutro,

Tokom vikenda se pojavila vest da je Zlatnu malinu za najgoru sporednu ulogu dobio Rudi Đulijani, za scenu u filmu Borat 2 za koju nije ni znao da ga snimaju.

Koliko bi zlatnih malina trebalo da dobiju loši glumci, Đulijanijeve kolege, koje znaju da ih snimaju?

Sinoć je održana ceremonija dodele Oskara, a Bogdan Bogdanović je iz kategorije sporednog glumca postao glavni u timu Atlanta Hoksa.

Ovo su vesti koje će obeležiti dan.

VUČIĆ U BRISELU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas nastavlja dvodnevnu posetu Briselu odvojenim sastancima sa najvišim zvaničnicima Evropske unije.

Vučić će danas razgovarati sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, šefom evropske diplomatije Đuzepom Boreljom, evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem i izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom.

Posetu Briselu Vučić će završiti radnom večerom sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Glavne teme današnjih razgovora, prema Vučićevim rečima, biće dijalog Beograda i Prištine, regionalni odnosi, reforme u oblasti vladavine prava i veliki infrastrukturni projekti.

Vučić je ranije rekao da tokom posete Briselu ne očekuje pritiske, već konstruktivne razgovore.

Posle sinoćnjeg sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, Vučić je kazao da će Srbija učestvovati u tim pregovorima i dodao da se nada da će razgovori biti konstruktivni. Ranije je najavio da bi briselski dijalog trebalo da bude nastavljen u maju.

Najviši zvaničnici EU u četvrtak će u Briselu odvojeno primiti i premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Vučić je sinoć najavio mogućnost da EU finansira velike infrastrukturne projekte u Srbiji, koje je opisao kao „najveće koje je moguće zamisliti“.

Naveo je da Fon der Lajen treba da odobri taj dogovor i dodao sa Srbija, ako se to dogodi, „za četiri i po godine bukvalno neće ličiti na onu od pre deset godina“.

KO JE SVE DOBIO OSKARA

Film “Nomadland” rediteljke Kloi Žao osvojio je Oskara za najbolji film na 93. svečanoj dodeli tog Oskara.

Kloi Žao osvojila je i Oskara za najbolju režiju čime je postala druga žena koja je dobila nagradu američke Akademije u toj kategoriji.

“Nomadland” je dobio i glavnu nagradu u kategoriji najbolje glumice (Frensis Mekdormand), a Oskara za najbolju mušku ulogu osvojio je Entoni Hopkins za ulogu u film u “Otac”.

Nagrada za najbolji strani pripala je ostvarenju “Još jedna tura”, a jedan od kandidata je bio i bosanskoherecgovački film “Qvo Vadis, Aida”.

Kompletan izveštaj o dodeli Oskara pročitajte na linku ispod.

BOGDANOVIĆEVA SLATKA OSVETA BAKSIMA

U poslednjih sedam minuta Lu Vilijams je pogodio četiri trojke i povukao Atlantu ka pobedi, kroz brutalnu četvrtu deonicu i rezultat 41:26. I pored toga, ne može se reći da je Vilijams bio najbolji igrač na parketu u trijumfu Hoksa protiv Baksa, rezultatom 111:104.

Jer je najbolji na parketu bio Bogdan Bogdanović.

Srpski košarkaš je u životnoj formi, pogađa u visokim procentima, njegova igra ima više dimenzija i sve mu se to isplatilo protiv Milvokija.

Da, baš protiv Milvokija, u koji je trebalo da ode. Zato se 32 poena, uz 6 trojki mogu smatrati i slatkom osvetom.

Baksi su imali preliminarni dogovor sa srpskim košarkašem, ali su prokockali priliku da ga dovedu.

Bogdanović je na ovoj utakmici podelio i tri asistencije (dve Vilijamsu od spomenute četiri trojke), ali i ukrao tri lopte i inicirao kontranapade.

Pored toga, Bogi šutira uz odlične procente, pa je tako za tri pogađao uz 54,1 odsto preciznosti.

Ceo izveštaj sa utakmice pročitajte OVDE.

OSTALE VESTI

Istina u mom iskazu o pedofiliji stoji u zapisniku u tužilaštvu 

Igor Jurić, aktivista i osnivač Fondacije „Tijana Jurić“, ponovio je juče gostujući u Utisku nedelje, tvrdnje da je saznanja o političaru koji se navodno bavio podvodjenjem mladih devojaka preneo tadašnjem ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću i načelnika UKP-a Dejana Kovačevića i da je njima rekao njegovo ime.

On je rekao da mu je Stefanović tom prilikom rekao da je o tome „čuo neke informacije, ali da on zna za drugog (političara koji se time bavio)“.

Jurić je gostujući u Utisku nedelje naveo da je današnje saopštenje MUP-a, u kom je Kovačević tvrdnje nazvao „apsolutnim lažima“ naveo da je to potvrda „da još nije vreme da se žrtve prijave“. 

„Sve što je vezano za tu priču rekao sam (tadašnjem) ministu unutrašnjih poslova, jer sam smatrao da je to prava adresa i da će žrtve biti maksimalno zaštićene. Sve okolnosti ima tužilaštvo i MUP, sve to stoji u zapisniku u tužilaštvu“, izjavio je Jurić.

Sadašnji ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je da policija na sastanku sa Jurićem nije dobili nijednu informaciju, ni o identitetu moguće žrtve, ni o identitetu mogućeg izvršioca.

Jurić je ipak odbio da potvrdi ili demantuje da li je upitanju predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, kog je potpredsednica Stranke slobode i pravde nedavno optužila za podvodjenje maloletnica.

Igor Jurić je pojasnio da je to ne čini kako bi zaštitio identitet žrtve, koja se plaši za svoju bezbednost, jer su Večernje novosti dan nakon njegovog razgovora sa funkcionerima MUP-a objavile da će se on sutradan sastati sa porodicom žrtve, a da su te informacije mogli da dobiju ili od njega, ili od Kovačevića, ili Stefanovića.

„Ja sam bio ubedjen da me prate tih dana, a otac (žrtve) mi je svašta rekao… On nije spreman. Bilo bi neozbiljno da kažem da li je to Dragan Marković Palma ili nije“, rekao je Jurić. 

„Danas milionita vakcina u Beogradu“

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da se očekuje da će danas u Beogradu biti data milionita doza vakcine protiv korona virusa, i da će se, prema broju zakazanih, to verovatno desiti oko 9.30.

„Očekujem da i drugi državni organi prate ono što radi Beograd a ne da pokušavaju da nas svode na nivo opšina (u Srbiji) koje imaju 10 ili 15 odsto vakcinisanih da bi oni manje radili. Ako se budu pratile ideje Beograda garantujem da će biti mnogo više vakcinisanih u Srbiji“, rekao je Vesić za TV Hepi.

Kako je naveo, Beograd je u vakcinaciji najbolji u Srbiji, jer je prvi osnovao kol centre, prvi gde su mobilne ekipe izašle na teren i gde je pokrenuta medijska kampanja.

„Pokušavamo da provišemo vakcinaciju na način kako se radi u Londonu, Moskvi, Njujorku, posebno gledamo ono što se dešava u SAD, Izrealu, Britaniji“, rekao je Vesić i pozvao druge državne organe da „prate to što radi Beograd“.

Ružić: Palmine žurke ne treba politizovati

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Branko Ružić izjavio je da je ralistično da ta stranka podrži predsednika Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića i na predstojećim predsedničkim izborima.

„Kandidat državotvorne, strateške i zajedničke politike SPS i SNS na prethodnim izborima bio je Aleksandar Vučić i odneo je dominantnu pobedu u prvom krugu. Srbija nam je na prvom mestu tako da ovakav model učešća vidim kao moguć, realističan i uskladjen sa ‘državnim razlogom’, i na izborima 2022“, rekao je Ružić za list Danas.

On je rekao da ne treba politizovati slučaj Palma, komentarišući tvrdnje tvrdnje o žurkama Dragana Markovića i prisustvu funkcionera SPS-a na njima.

„Koliko shvatam, niko nije pobegao sa tog političko-pravnog bojišta, gde ima raznih manipulacija, insinuacija i optužbi. Zato smatram da je najsvrsishodnije da nadležni organi rade svoj posao, a da se izbegne politizacija ove frustrirajuće teme“, rekao je Ružić.

On je negirao navode pojedinih medija koji su ga povezivali sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka.

„Da nije opasno, bilo bi smešno. Ta nečija nečasna epizoda je završena i na nju se ne bih vraćao“, rekao je Ružić.

Tesna trka Raminih socijalista i opozicione Demokratske stranke u Albaniji

Vladajuća albanska Socijalistička partija premijera Edija Rame osvojila je na jučerašnjim parlamentarnim izborima nešto više glasova od opozicione Demokratske stranke Ljuljzima Baše, pokazuju rezultati na osnovu izlazne ankete.

Prema izlaznoj anketi uradjenoj za portal Juronjuz Albanija, Ramini socijalisti, koji su na vlasti osam godina, osvojili su oko 46 odsto glasova, a Bašine demokrate oko 42 odsto.

I dalje nije poznato da li će Ramina partija imati 71 poslanika, odnosno apsolutnu većinu u parlamentu sa 140 mesta.

Pravo glasa imalo je oko 3,6 miliona ljudi, a za mandate se takmičilo 12 partija ili koalicija.

Izborna komisija je saopštila da su izborni proces obeležili „mirna situacija, bezbednost i integritet“ i da će pobednik biti poznat za 48 sati.

ŠTA PIŠU NOVINE

(Beta) – Beogradska dnevna štampa u izdanjima za ponedeljak, 26. april 2021. godine najviše piše o novim otkrićima u istrazi protiv „Velje Nevolje“, optužbama da je Dragan Marković Palma podvodio maloletnice, daljem toku pandemije, rebalansu budžeta, drugim društvenim temama. 

BLIC – O toku istrage protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka „Šta sve krije veljina kuća strave u Ritopeku“. List istražuje kako će izgledati naredna školska godina u „I od 1. septembra kombinovana nastava i djaci sa maskama“. 

VEČERNJE NOVOSTI – „U Srbiji na tragu leka protiv korone“, navodi da Institut „Vinča“ i Hemijski fakultet rade na rešenju protiv COVID-19. Specijalni dodatak o Jasenovcu „Genocid skovan i u Vatikanu“. Intervju sa ministrom Milanom Krkobabićem u „Opozicija nema rivala za Vučića“. 

DANAS – Povodom petogodišnjice noćnog rušenja u Hercegovačkoj u „Ko je rušio u noću u Savamali znaće se kada se promeni vlast“. „BIA ne bi trebala da se meša u zaštitu svedoka“, izjave o istrazi protiv Markovića Palme. 

POLITIKA – „Zašto Srbija treba da uskladi spoljnu politiku s Briselom“, tragom dvodnevne posete i razgovora Vučića sa najvišim predstavnicima EU. „Najden razgnevio Tursku“ svojim stavom prema genocidom nad Jermenima nakon Prvog svetskog rata. List najavljuje i da „Počinje Nedelja imunizacije“.

NA DANAŠNJI DAN

1893 – Rođen Draža Mihailović

1910 – Rođen Meša Selimović

1911 – Osnovan NK Dinamo Zagreb

1986 – Nuklearna katastrofa u Černobilju

https://www.nedeljnik.rs/ceo-svet-ponovo-strepi-od-cernobilja-a-ovo-je-velika-prica-o-danu-koji-je-promenio-covecanstvo/
Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.