Dobro jutro,

Još jedan kraj radne nedelje dočekujemo vestima o koronavirusu, ali je barem jedna od pozitivnih vesti, činjenica da je u Srbiji juče počela vakcinacija stanovništva protiv kovid-19, najpre onih najstarijih i zdravstvenih radnika. Takođe, u Palati Srbija, oko 08.00, počela je sednica Kriznog štaba za borbu protiv pandemije, a razmatraće se potencijalne mere tokom novogodišnjih praznika, ali i vikenda koji je pred nama.

Na zapadu se dogodilo nešto novo. Evropska unja i Velika Britanija konačno su, nakon maratonskih pregovora – a kruže šale da se brojala svaka riba zbog spora oko ribolova u britanskim vodama – dogovorili trgovinski sporazum: Bregzit će tako, u potpunosti, stupiti na snagu od 1. januara 2021. godine.

Danas je Božić po gregorijanskom kalendaru. Proslavljaju ga Rimokatolička crkva, protestantske i Anglikanska crkva, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena. Srećan Božić svima koji danas proslavljaju ovaj praznik.

KORONAVIRUS U SRBIJI

Brojke

Do poslednjeg preseka, u Srbiji je na koronavirus testirano 15.387 osoba, a njih 4.091 je pozitivno.

Potvrđeno je da je preminulo 49 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut” na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 312 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 26,58 odsto.

Završena sednica Kriznog štaba, donete nove mere

Završena je sednica Kriznog štaba na kojoj se raspravljalo o uvođenju novih mera i članovi se neće obratiti novinarima pre konferencije koja je zakazana danas za 15 sati.

Na sednici je analizirana aktuelna epidemijska situacija, sagledani efekti mera koje su od ponedeljka na snazi, ali i razmotrene za vikend pred nama.

Krizni štab je predložio Vladi da da ovog vikenda tržni centri, ugostitelji i uslužne delatnosti rade do 20 časova, preneo je RTS.

Takođe, doneta je odluka da se striktno poštuju sve epidemiološke mere, a to će biti strogo kontrolisano.

Na sednici se raspravljalo i o novim merama za Novu godinu, ali će konačna odluča biće doneta u ponedeljak, kada je zakazana nova sednica Kriznog štaba.

Počela vakcinacija protiv korone u Srbiji, vakcinisani premijerka, Kon, Kisić Tepavčević…

Premijerka Srbije Ana Brnabić, prva je građanka naše zemlje koja je primila Fajzerovu vakcinu.

Kako je i najavljeno, ona i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dr Darija Kisić Tepavčević, ali i epidemiolog Predrag Kon juče su na Torlaku bili prvi koji su dobili vakcinu protiv koronavirusa u Srbiji.

Premijerka je istakla da je početak vakcinacije „dan za osmehe, koji obeležava početak kraja pandemije“. Dr Kisić Tepavčević da je ponosna što je Srbija među prvim zemljama započela vakcinaciju, a dr Kon da je sa vakcinacijom počela “kontraofanziva sa oružjem u ruci”.

Pored njih, korisnici domova za stare u Beogradu i Novom Sadu juče od 11 sati bili su među prvim građanima koji su bili podvrgnuti vakcinaciji, a danas se vakcinacija građana nastavalja u Gerontološkog centra u Nišu.

EU i Velika Britanija postigle trgovinski sporazum, Bregzit nastupa 1. januara

Evropska unija i Velika Britanija postigle su juče post-Bregzit trgovinski sporazum nakon maratonskih pregovora, preneo je BBC.

Iz kabineta premijera Borisa Džonsona saopšteno je da je sve ono što je javnosti obećano tokom referenduma 2016. i na opštim izborima prošle godine ispunjeno ovim sporazumom.

“Povratili smo kontrolu nad našim novcem, granicama, zakonima, trgovinom i ribolovačkim vodama”, saopštili su iz britanske vlade.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen navela je da je EU dobro pripremljena za Bregzit, ističući da se zajedno postiže više nego odvojeno, da je vreme da se “okrene list” i da Britanija postaje “treća zemlja” sa kojom će se sarađivati u svim oblastima od zajedničkog interesevanja kao što su klimatske promene, bezbednost, transport. 

Glavni pregovarač Velike Britanije za Bregzit Dejvid Frost izjavio je da će Britanija ponovo biti potpuno nezavisna zemlja od 1. januara.

Podeljena Velika Britanija se, januara ’73, pridružila Evropi „s fanfarama“…

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske se 1. januara 1973. zvanično pridružilo Evropskoj zajednici – današnjoj EU, „s fanfarama“ posle deset godina ogorčenih pregovora, ali britansko javno mnjenje već je izgledalo nevoljno da se odrekne „hiljadu godina svoje istorije“.

Tadašnja vlada Konzervativaca želela je da pompezno obeleži taj trenutak koji je premijer Edvard Hit, gorljivi Evropljanin i „motor“ dolaska do članstva, opisao kao „veoma dirljiv“.

Desetak dana, tokom festivala pod nazivom „Fanfare za Evropu“, 300 sportskih i priredbi kulture širom zemlje slavilo je devet zemalja – ukupno članstvo tada proširene Evropske zajednice.

Selekcija fudbalera tri zemlje – Danska i Irska su se tada takođe pridružile EEZ, igrala je protiv tima igrača iz šest ostalih država-članica, uz pobedu novajlija sa 2:0.

Uoči „Dana D“, štampa je posvetila naslovne stranice tom događaju koji za „Sandej tajms“ završavao „poglavlje hiljadu godina istorije Britanaca“ što će, tumačio je „Sandej telegraf“, „kasnije biti odlučujuće za britansku istoriju, više nego bitke kod Hestingsa ili Vaterloa“.

BOŽIĆ PO GREGORIJANSKOM KALENDARU

Rimokatolička crkva, protestantske i Anglikanska crkva, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, proslavljaju Božić.

Prema jevanđeoskom predanju, Isus Hristos je rođen 25. decembra u Vitlejemu pa se, uz razlike u kalendarima, taj datum kao početak nove ere i nove istorije čovečanstva poštuje u celom hrišćanskom svetu.

Vernici u katoličkim i drugim crkvama zapadnog obreda na Božić se klanjaju jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifom.

Običaj da se u crkve postave jasle, sa figurama koje dočaravaju siromašne uslove staje u kojoj je Hristos rođen, potiče iz 13. veka. Takve jasle u svojim domovima danas imaju i vernici.

Osim katolika, Božić danas u Srbiji slave i pripadnici rumunske nacionalne zajednice, iako su pravoslavne veroispovesti, jer oni poštuju takozvani revidirani julijanski kalendar koji je 1923. godine načinio naš naučnik Milutin Milanković.

I OSTALE VESTI…

Ambasador: „Ikona iz Ukrajine izneta na nezakonit način, čekamo odgovor BiH

Ukrajinski ambasador u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič izjavio je da je sporna ikona koju je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu, izneta iz Ukrajine na nezakonit način, ali da Kijev za sada nikoga ne optužuje i da čeka odgovor iz Sarajeva.

Aleksandrovič je Televiziji N1 rekao da ima informaciju Ministarstva kulture Ukrajine koje izdaje poslednje dozvole za privremeni izvoz s teritorije Ukrajine, na primer povodom izložbi.

„Ta ikona nije bila na spisku bilo kakvih dozvola za izvoz. To znači da je bila preneta van Ukrajine na nezakonit način. Ali ne optužujemo nikoga, čekamo zvaničan odgovor bosanske strane“, rekao je Aleksandrovič.

„Tražili smo odgovore o tome kakva je ikona, kako su dobili tu ikonu. Nema sumnje da ona pripada Ukrajini, ali čekamo odgovor bosanske vlade“, ponovio je Aleksandrovič.

Republikanci blokirali pokušaj demokrata da usvoje Trampov predlog novčane pomoći

Članovi Predstavničkog doma Kongresa SAD iz redova Republikanske stranke blokirali su pokušaj poslanika Demokratske da zajedno izglasaju predlog odlazećeg predsednika Donalda Trampa o isplati po 2.000 dolara direktne novčane pomoći milionima građana ugroženim pandemijom koronavirusa.

Lider demokratske većine u Predstavničkom domu Steni Hojer zatražio je da poslanici tog doma jednoglasno usvoje Trampov predlog, čemu se usprotivio lider republikanske manjine Kevin Mekarti, prenosi Glas Amerike.

Uprkos širokom protivljenju unutar njegove Republikanske stranke, Tramp je u utorak tražio da iznos za direktnu uplatu bude povećan sa 600 na 2.000 dolara za pojedince i na 4.000 dolara za parove.

Najavio je da neće potpisati novčani paket pomoći u iznosu od 900 miljardi dolara, koji je Kongres odobrio u ponedeljak, ako poslanici ne prihvate isplatu većeg iznosa direktne novčane pomoći koju je predložio.

Prevaranti – roditelji ‘dečaka iz balona’ pomilovani u Koloradu 

Posle skooro 13 godina guverner Kolorada je dao pomilovanje američkom bračnom paru koji je, računajući na novac od publiciteta, 2009. godine lažno tvrdio da je njihovog šestogodišnjeg sina slučajno odneo veliki balon s helijumom.

Spasilačke službe su jurile da spasu dete dok se nije otkrilo da je to bila podvala zbog koje je par osuđen i kažnjen.

Kada su, podseća BBC, Ričard i Majumi Hini rekli policiji da je njihov sin balonom odleteo u nepoznato, američke TV-mreže su satima izveštavale o „drami“, uz snimke hitnih službi i dva helikoptera Nacionalne garde kako tragaju za balonom s detetom. Međunarodni aerodrom u Denveru je čak privremeno bio zatvoren radi potrage.

A kada je balon stotinak kilometara dalje sam sleteo u polje, od dečaka nije bilo ni traga, a vlasti su se tek tada zabrinule za njegovu sigurnost. Međutim, dečak je kasnije nađen na tavanu porodične kuće u gradu Fort Kolinsu.

VESTI IZ SPORTA

Radonjić ponovo na klupi Zvezde

Crnogorski košarkaši trener Dejan Radonjić vratio se u Crvenu zvezdu, potvrdio je njegov menadžer Miško Ražnatović.

Beogradski mediji su ranije preneli da se Radonjić vraća u Zvezdu, a tu informaciju je kratkom objavom na Tviteru potvrdio i Ražnatović.

Radonjić će na klupi crveno-belih zameniti Sašu Obradovića sa kojim je prethodno sporazumno raskinut ugovor.

Dejan Radonjić je od 2013. do 2017. godine sa Crvenom zvezdom osvojio tri titule prvaka Srbije, tri titule u ABA ligi, tri Kupa Radivoja Koraća i stigao do četvrtfinala Evrolige i polufinala Evrokupa.

Saša Obradović se oprostio od svog, sada već bivšeg, kluba preko Tvitera.

Obradović je u Zvezdu stigao u jeku pandemije koronavirusa, pa nije imao priliku da crveno-bele vodi uz podršku navijača sa tribina, zbog čega mu je, kako ističe, posebno žao:

“A tako sam želeo samo jedan sekund ove atmosfere da doživim, samo igraj i pobedi Zvezdo”, napisao je Obradović na svom Tviteru.

O ČEMU PIŠU NOVINE

Beogradski dnevni listovi na naslovim stranama izdanja za petak, 25. decembar, uglavnom pišu o početku vakcinacije u Srbiji protiv koronavirusa, a među drugim temama i o pripremi izbora novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

BLIC – „Milion vakcina stiže u januaru“, najavljuje list za Srbiju. „Jutka ide u zatvor 20. januara“, piše o bivšem predsedniku Opštine Brus, Milutinu Jeličiću, osuđenom zbog seksualnog uznemiravanja žena.

VEČERNJE NOVOSTI – Piču da je „Balkanski tok“ pušten u probni rad: „Prvi kubici gasa potekli kroz Srbiju“. „Početak kraja korone“ – premijerka Ana Brnabić vakcinisana da bi pokazala da je vakcina bezbedna, dok je počela vakcinacija korisnika domova za stare.

DANAS – „Vakcinacija nije za kampanju i rejting“ – govori opozicija o vakcinisanju predstavnika vlasti pred kamerama. Virusolog Milanko Šekler: „Većinu mutacija virus napravi na svoju štetu“.

POLITIKA – List piše da je „Zakazano zasedanje Sabora na kojem će se birati patrijarh“. Imunolog Srđa Janković „Fajzerova vakcina ne menja ljudski DNK“.

PREPORUKA ZA ČITANJE

Novi Nedeljnik je na svim kioscima od 24. decembra, i u elektronskoj verziji na NStore. Dosije o prisluškivanju, priča o Udbi…

Tajna skrivana pola veka: Poslednje svedočanstvo “Velikog brata” Jugoslavije. Koga je i kako zaista prisluškivala država – Ekskluzivni dosije u novom Nedeljniku

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

1642. – Rođen je engleski matematičar, fizičar i astronom Isak Njutn, osnivač moderne fizike. Njegova teorija gravitacije (1666) smatra se jednim od najvećih dostignuća ljudskog uma. Značajna su i njegova otkrića na području matematike, optike, mehanike i astronomije. Epohalnim delom smatra se njegov rad pod naslovom „Matematički principi filozofije prirode“ (1687).

1870. – Rođena je nemačka revolucionarka Roza Luksemburg, vođa levice u poljskom i nemačkom radničkom pokretu, jedan od osnivača Komunističke partije Nemačke 1918, predstavnik levog krila Druge internacionale. Hapšena i zatvarana, ubijena je zajedno sa Karlom Libknehtom posle poraza nemačkih radnika u januarskoj pobuni 1919.

1914. – U Prvom svetskom ratu na Zapadnom frontu stupilo je na snagu nezvanično „božićnje primirje“ kada su dve grupe britanskih i nemačkih vojnika obustavile paljbu, izašle iz rovova i susrele se na ničijoj zemlji između zaraćenih strana.

VREMENSKA PROGNOZA

U Srbiji se danas očekuje naoblačenje sa kišom i padom temperature, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod. Uveče i u toku noći na planinama će kiša preći u sneg.

Duvaće umeren vetar, na severu i planinama povremeno jak jugozapadni, a tokom dana u skretanju na severozapadni. 

Jutarnja temperatura kretaće se od jedan na jugu i istoku do sedam na severu i zapadu, a najviša dnevna od osam  na severu i zapadu do 14 stepeni na jugu i istoku. 

U Beogradu će biti oblačno i hladnije vreme, povremeno sa kišom. Dnevna temperatura biće od osam do 10 stepeni. 

*U ovom izveštaju su korišćeni materijali agencije Beta

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.