Direktorka Instituta za onkologiju dr Danica Grujičić posle preležane korone savetuje da se građani koji osete simptome odmah jave lekaru i odleže dve nedelje.

„Čim osetite simptome, odmah se javite lekaru i odmah lezite u krevet“, istakla je direktorka Instituta za onkologiju, a prenosi RTS.

Prema njenim rečima, u narednom periodu treba izbegavati okupljanja, a naročito tržne centre koji su, kako tvrdi, najveći izvor infekcije.  

„Ja razumem mlade ljude i normalno je da žele da se druže, ali sad velika okupljanja nisu dobra. Ja sam uvek bila protiv tih kutija od tržnih centara. Važan je vazduh i prorodna ventilacija, a toga nema u tržnom centru“, navela je dr Grujičić i dodala da ako hoćemo da se zaštitimo, ubuduće gradimo otvorene tržne centre ili bar one u kojima je omogućena prirodna ventilacija.

Ona je govorila o svom iskustvu kada je bila zaražena koronavirusom.

„Nisam gubila čulo mirisa, ni apetit. Čim sam pojela dve šnite slanine – bilo mi je bolje“, rekla je dr Grujičić.

Pacijentima koji su oboleli od kovida ona je savetovala da budu disciplinovani, da slušaju preporuke lekara, ali da osluškuju svoj organizam.

Važno je da se uzimaju vitamini C i D, kao i da se unosi mnogo tečnosti.

„Malo prirodni imunitet, malo vakcina i staće epidemija. Neću da čujem da ne možemo da pobedimo koronu“, rekla je dr Grujičić.

Prihvatiti proizvodnju ruske vakcine u Srbiji 

Profesorka Grujičić takođe je savetovala nadležnima da pozitivno odogovore na ponudu Rusije da se njihova vakcina proizvodi u Srbiji. 

„Mnogo je važno da imamo svoju vakcinu. Torlak treba da ostane naš. Treba da kao suverena država imamo svoju vakcinu, pa i da je izvozimo. Sve vakcine koje dobijaju naša deca treba da se proizvode u Torlaku“, istakla je dr Grujičić.

Kako, je navela, od početka pandemije najviše je iznenadilo njeno trajanje.

„Mislim da je ovo treća mutacija virusa. Nadala sam se da će nestati posle drugog talasa u avgustu. Imamo sad više inficiranih i pacijenata s lakšom kliničkom slikom, ali isto tako oni koji imaju težu kliničku sliku, teže se i oporave“, rekla je dr Grujičić.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

Komentar(1)

  1. Nikola
    14. decembra 2020. 12:04

    I tebe su kupili

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.