U poslednja 24 sata na koronavirus u Srbiji su testirane 7.425 osobe, njih 512 bilo je pozitivno, dok je preminulo jedno lice.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta „Batut“ na respiratorima u zdravstvenim ustanovama širom zemlje je 27 pacijenata.

Juče je od 7.242 testiranih osoba, na COVID-19 bilo pozitivno njih 326, preminule su dve osobe, a na respiratorima je bilo 25 pacijenata. 

Jučerašnji broj novoobolelih bio je najveći od početka trećeg talasa u našoj zemlji i više od tri puta veći nego prethodnog dana. Međutim, crni rekord od početka epidemije korone u Srbiji držao je 26. jul kada smo imali 467 novozaraženih za 24 sata.

Zbog drastičnog porasta broja novozaraženih u Srbiji, sutra će biti održana hitna sednica Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, potvrdio je epidemiolog i član tog tela Predrag Kon za Blic.

Prema pisanju Blica, teme sastanka, kako se pretpostvalja, odnosiće se na ubrzanje virusa i sve veći broj obolelih u našoj zemlji.

Kako je naveo Kon, zabrana kretanja je poslednja opcija, koju će, nadaju se, izbeći, ali da sa ubrzanjem virusa nije i nemoguća.

“Jasno je da se brojke koronavirusa u našoj zemlji ubrzavaju – situacija je svakako najviše zabrinjavajuća u Beogradu, zatim u Kragujevcu i drugim gradovima, dok je situacija nešto bolja i stabilnija u Vojvodini”, rekao je Kon za Blic..

Sednica Kriznog štaba koja će biti održana sutra događa se u trenutku kada se očekuje da će biti više od 400 novozaraženih, što je sinoć rekla i premijerka Ana Brnabić.

Ona je, pozivajući se na nepotpuni broj novozaraženih do juče u 20 časova, rekla da ih je više od 400, dok se potpuni podatak o broju novozaraženih u poslednja 24 časa očekuje, kao i obično, danas u 15 časova.

Najavljene nove mere: Moguć negativan PCR test za ulazak u Srbiju, ograničenje kretanja se sada ne razmatra…

Imunolog Srđa Janković izjavio je agenciji Tanjug da će se protivepidemijske mere uvoditi s obzirom na epidemijsku situaciju, ali da se u ovom trenutku mera ograničenja kretanja ne razmatra.

Janković je naveo da je jedna od mogućnosti da se uvede obavezan PCR test za ulazak u Srbiju, ali i istakao da će se više o tome znati nakon sutrašnjeg sastanka Kriznog štaba.

“U ovom trenutku još uvek nisu konkretne dodatne mere u razmatranju, ali mere će pratiti situaciju. Jedna od mogućnosti je da se uvede negativan PCR test za ulazak u Srbiju, ali koliko je realna ne mogu da kažem pre sastanka”, rekao je Janković, a preneo RTS.

Dr Kon: “Zašto smo promenili stav o maskama? Ukoliko svi nose masku…”

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba, oglasio se na svom Fejsbuk nalogu, sa kog od početka epidemije u Srbiji često šalje poruke građanima.

Ovoga puta je govorio o dilemi građana zašto je Krizni štab promenio stav o maskama.

“Menjanje stavova o maskama posledica su najnovijih istraživanja, a posebno nedvosmislenih razlika u uspešnosti suzbijanja pandemije tamo gde se maske masovno koriste u odnosu na zemlje gde se ne koriste. Stav SZO na početku pandemije je bio da ima smisla da masku koristi samo zaražena osoba kako bi sprečila prenos infekcije. Danas se govori da ukoliko svi nose maske i drže distancu zaštita je blizu 99%. Ukoliko nosi samo jedan zaštita za njega je oko 30% ako ostali ne nose”, poručio je doktor Kon.

On je i u svojim prethodnim porukama pozivao građane da budu disciplinovani i obavezno nose maske.

“Visoka temperatura, otežano disanje i slabost”: Znatno povećan broj novoobolelih, upozoravaju iz Gradskog zavoda za plućne bolesti

U Gradskom zavodu za plućne bolesti lekari svakodnevno pregledaju oko 60 kovid pozitivnih pacijenata, dok je pre desetak dana bilo 25, a direktorka te ustanove Ljiljana Timotijević izjavila je da je znatno povećan broj novoobolelih i da je u utorak od pregledanog 61 pacijenta sedam poslato na hospitalizaciju.

“Najčešći razlog zbog kojeg se javljaju pacijenti su visoka temperatura, otežano disanje i slabost, a ima i onih sa simptomima gripa koji su pozitivni na COVID-19”, rekla je Ljiljana Timotijević za RTS.

Prema njenim rečima, dvostruko je više prvih pregleda nego kontrolnih.

Ljiljana Timotijević je navela da se na pregled javljaju pacijenti uzrasta od 30 do 50 godina i da je u pitanju radno sposobno stanovništvo.

“Muvaju i tu nešto smrdi…”: Zašto “Torlakovu” vakcinu ne mogu da prime stariji od 65 godina i druga pitanja koja je pokrenuo dr Radovanović

Epidemiolog Zoran Radovanović pokrenuo je pitanja o radu Instituta Torlak i da li je vakcina protiv gripa, čija je distribucija počela po domovima zdravlja, zaista i proizvedena na tom Institutu. U tekstu za list Danas on je ukazao na brojne sumnjive radnje, a u izjavi ocenjuje da je reč o “muvanju i da tu nešto smrdi”.

“Torlakova” vakcina protiv gripa se distribuira po Srbiji, međutim, građani se žale da ne mogu da je dobiju oni koji imaju više od 65 godina i pitaju se zašto.

U tekstu u Danasu profesor Radovanović otvoreno sumnja da je vakcina protiv gripa Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” zapravo uvezena iz inostranstva.

Profesor Radovanović pokušao je da od Agencije za lekove dobije informaciju o proceduri kojom je odobrena vakcina sa Torlaka, ali nije dobio odgovor, o čemu piše u kolumni za Danas.

“Do istine ne možete doći, zato što niko neće da vam prizna. Da je muvanje i da tu nešto smrdi, to je skoro izvesno. Zato sam i ja postavio pitanja, ali, naravno, oni na njih neće da odgovore. Mislim da je najverovatnie da će ćutati i ignorisati, ako ne bude daljeg talasanja”, rekao je Radovanović za Nova.rs.

Kao “mutnu radnju” on opisuje i to što na zvaničnom sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstva nema ni podatka da je izdat sertifikat, a to je, tvrdi Radovanović, jako čudno.

“Sertifikat o analizi može da se izbegne pod nekim izvanrednim okolnostima, ali ovo nisu takve okolnosti”, kaže.

On ističe da ima puno nelogičnosti.

“Vi ne možete da pravite vakcinu bez jaja. To su informacije koje sam dobio od insajdera sa raznih strana, oni se boje za svoje radno mesto. Ipak, šapnu mi, pa im se onda olakša savest. To su ljudi na koje ja ne mogu da se pozovem, ali indikativno je da kažu da nije bilo jaja. Jaja su nabavljana nedavno, trebalo je isporuka da se završi juče, a već nekoliko dana Torlakova vakcina je u prodaji. Kako je pravljena?”, pita se Radovanović.

Do njega su stigle i informacije da je vakcina nabavljana u bocama, pa je naknadno razlivena u pojedinačna pakovanja.

On podseća i da je vakcina testirana na vojnicima i na policajcima, zato je i dozvoljena za populaciju od 18 do 65 godina.

“Agencija za lekove i medicinska sredstva nije mogla da pređe preko te činjenice, to se zna. Samo radno aktivni segment stanovništva je učestvovao u testiranju, pa zato ne mogu da idu van toga”, kaže Radovanović.

On ukazuje i na to da se ide na “lukavo rešenje”, pa u pojednim domovima zdravlja nude tu vakcinu, ali uz potpis da je prihvatate dobrovoljno.

“Oni pokažu to starijim ljudima, eto to je dobrovoljno, ako hoćete da potpišete i onda će na proleće da izađu sa podatkom da indikacije mogu da se prošire i na starije od 65 godina. jer su oni testirali. Način na koji oni to sad rade nije baš etičan”, smatra Radovanović.

Region: Negativni rekordi u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Rumuniji…

Slovenija i Hrvatska imaju naglo povećanje broja zaraženih od koronavirusa.

U utorak je u Sloveniji sprovedeno 5.891 testiranja, od kojih su 1.503 osobe pozitivne na koronavirus. Uprkos novim merama, virus se i dalje brzo širi u Sloveniji, a ove brojke su novi rekord.

Broj aktivnih slučajeva u Sloveniji se tako povećao na 8860. U bolnicama se leče 333 osobe od kojih je njih 55 na intenzivnoj njezi. Preminulo je osam osoba, što je povećalo ukupni broj preminulih od koronavirusa u Sloveniji na 200, javlja RTV Slovenije.

Ovime je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika porasla na 423. 

SZO navodi da je Slovenija prijavila povećanje broja zaraženih od 150 odsto za nedelju dana, sa rekordnih 4.890 slučajeva.

U Hrvatskoj raste broj novoobolelih od koronavirusa, pa je u protekla 24 sata potvrđeno 1.424 novih slučajeva, dok je umrlo 11 osoba, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Trenutno je 6.459 obolelih, među njima su 622 pacijenta na bolničkom lečenju, od toga na respiratoru 38.

U protekla 24 sata testirano je 5.428 osoba, a u samoizolaciji se nalazi 24.242 osobe.

Entitetski zavodi objavili su nove podatke o broju zaraženih u Bosni i Hercegovini. U poslednja 24 sata registrovano je preko 920 novih slučajeva koronavirusa. Preminulo je 14 osoba.

Od poslednjeg izveštaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u poslednja 24 sata izvršeno je testiranje 730 laboratorijskih uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 268 osoba. Radi se o 148 muških i 120 ženskih osoba, od kojih je 59 mlađeg, 178 srednjeg i 31 osoba starijeg životnog doba.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 2.278 uzoraka, od kojih su 654 pozitivna na SARS CoV-2.

Rumunija je takođe zabeležila rekordan broj novozaraženih koronavirusom, skoro 4.900 nova slučaja. Od posledica bolesti preminulo je 69 osoba.

Uz najveći broj zaraženih u jednom danu, tokom 24 sata je obavljeno rekordnih 37.000 testiranja na prisustvo virusa.

Na 255 lokacija u Rumuniji je tokom dve nedelje pređen prag od troje zaraženih na hiljadu stanovnika, što znači obavezu nošenja zaštitnih maski na javnim mestima i zatvaranje ugostiteljskih objekata, pozorišta i bioskopa.

Škole su zatvorene i prešle su na onlajn nastavu, navodi AP.

Evropa: Rekordan broj novozaraženih, više od 900.000 za sedam dana

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je danas saopštila da je u Evropi zabeleženo 927.000 novih slučajeva zaraženih koronavirusom u protekloj nedelji, što je novi najveći broj zaraženih za sedam dana. 

Za 25 odsto je prošle nedelje skočio broj potvrđenih novih slučajeva zaraze u Evropi gde je čak 38 odsto ukupnog broja zaraženih u svetu, navodi SZO. 

U Rusiji, Češkoj i Italiji je više od polovine novih slučajeva COVID-19 u Evropi.

Organizacija dodaje i da broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u Evropi “nastavlja da raste” i da se povećao za trećinu u odnosu na prethodnu nedelju.

Španska vlada saopštila je da je spremna sa opozicijom da razgovara o uvođenju policijskog časa u borbi protiv koronavirusa, a ta mera bi mogla da bude uvedena na širem području Madrida koji je teško pogođen epidemijom tog virusa.

Policijski čas od sinoć je na snazi u Sloveniji, a od sutra i u Lombardiji.

Francuska i Belgija su takođe nedavno najavili uvođenje policijskog časa ili noćnog karantina kako bi stanovništvo smanjilo svoje aktivnosti i na taj način se usporilo širenje zaraze. 

Češku očekuje vanredno dalje zaoštravanje mera suzbijanja pandemije COVID-19 koja ne jenjava i vlada će danas vanredno zasedati da odluči o novim merama. U utorak je zabeležen novi rekord od 11.984 novozaražena koronaviruosm dok je preminulo 42 ljudi.

U Bugarskoj je, drugi dan zaredom, zabeležen rekordan broj novozaraženih koronavirusom, sa 1.336 novih slučajeva, za 312 više nego prethodnog dana, objavljeno je na zvaničnom sajtu za praćenje epidemije.

U Poljskoj je u poslednja 24 časa čak 10.040 ljudi zaraženo koronavirusom, što je najviše za jedan dan od početka pandemije COVID-19 u proleće, a preminulo je 130 osoba, saopštilo je nove podatke Ministarstvo zdravlja.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.