Lider Srpske demokratske stranke (SDS) i šef Kluba poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH Mirko Šarović izjavio je da BiH zbog nerada vladajućih struktura ove godine neće dobiti kandidatski status u Evropskoj uniji (EU).

„Aktuelna vlast potrošila je celu godinu bez pomaka na putu ka EU i nisam optimista da ove godine možemo da dobijemo ranije planairani kandidaski status za EU“, istakao je Šarović, saopšteno je iz SDS-a.

Prema njegovim rečima, bilo je moguće da se 14 prioriteta, koje je postavila Evropska komisija pred BiH, reši mnogo ranije.

„Ali, mi smo navikli na ‘ništa’ kada je u pitanju odlazak predstavnika naših institucija u Brisel“, kazao je Šarović, komentarišući boravak članova Predsedništva BiH u Briselu.

Šarović je dalje kazao da je prethodni Savet ministara BiH, u kome je bio za godinu dana usvojio 30 zakona, dok je aktuelni Savet ministara BiH usvojio svega tri.

„Lako je uporediti konkretne rezultate rada u prvih godiinu dana. Sada se sve svodi na trgovinu, podelu plena i dogovore ko će kome šta ustupiti, bez kvalitetnih rasprava o odlukama, tako da je i logično da nema nikakvog napretka“, istakao je lider SDS-a.

Šarović je ponovio da pitanje Trgovske gore može rešiti samo Predsedništvo BiH i da je i ta tema mogla da se pokrene u Briselu.

„Pravi trenutak za rešavanje pitanja Trgovske gore sa Hrvatskom bio je kada se odlučivalo o Pelješkom mostu. Kada su oni na sto stavili to pitanje mi smo morali staviti pitanje Trgovske gore“, istakao je on.

Prema njegovim rečima, BiH treba da poštuje druge, ali i drugi da moraju da poštuju BiH.

„Propuštena je ključna prilika. Umesto da ovo bude naš vitalni nacionalni interes, Dodik je vitalnim nacionalnim interesom proglasio Pelješki most“, ocenio je Šarović.

Govoreći o zloupotrebama izbornog procesa, lider SDS-a je upozorio da se nasuprot 50.000 prijavljenih glasača iz inostranstva što je bio slučaj prethodnih godina, sada prijavilo 120.000 glasača.

„Uprli smo prstom u dve susedne zemlje i tražili da, osim CIK-a, i nadležne institucije kao što su MUP i Agencija za istrage i zaštite (SIPA) istraže ove sumnje“, naveo je Šarović.

On je naglasio da insistira da se ide u pravcu reforme izbornog zakonodavstva, kao i da se smanji mogućnost manipulacije koliko je to moguće.

„I svi će reći da su za to, ali ništa učiniti neće. Kako se vlast bude probližavala narednim izborima, opet to neće hteti uraditi“, naglasio je lider SDS-a.

Komentarišući činjenice o nekadašnjem „kažnjavanju“ SDS-a od međunarodne zajednice, Šarović je pojasnio da je tada na sceni bio plan da se SDS ukloni kako bi medjunarodna zajednica instalirala Dodika.

„Uslovljavan sam tada od (visokog predstavnika Pedija) Ešdauna da bi ostao na funkcije predsedavajućeg Predsedništa BiH. Ešdaun je od mene tada tražio uslove koje ja nisam prihvatio. Rekao je da razume da ja neću, ali ima onih koji će to prihvatiti“, naveo je lider SDS-a.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.