Danas smo saznali da pema podacima od „jutros, u pitanju je jednocifren broj zaraženih“ u Novom Sadu, kao što je rekao gradonačelnik Miloš Vučević, ali ne i koliki broj. Za Beograd nismo ni saznali. U Srbiji se odavno ne objavljuju podaci po gradovima, iako je to praksa u svetu. Na primer, za Zagreb se svakodnevno objavljuje, pa je tako npr. za 13. avgust objavljeno da ima 41 novi slučaj, ukupno 205 aktivnih.

Poslednji put kada smo po gradovima dobijali zvanične podatke o registrovanim i preminulim slučajevima od Batuta bio je 10. jun, a do sada niko konkretno nije objasnio razloge zbog čega.

Centralizovani Informacioni sistem Covid-19, koji uspostavlja i vodi Institut “Batut“, uz tehničku podršku Vladine Kancelarije za IT i elektronsku upravu i RFZO, formiran je Zaključkom Vlade Srbije, stoga objavljivanje podataka o zaraženima koronavirusom predstavlja zakonsku obavezu, pisao je portal N1 početkom jula, pokušavajući da dobije odgovor. Nijedna institucija zvanično nije objasnila, a Krizni štab je delimično objasnio da je reč o IT sektoru. Kada je skočio broj zaraženih u Beogradu, čak je i predsednik Srbije rekao da je reč o „80 odsto zaraženih“ u odnosu na ostatak Srbije, ali Batut nije dao tačan podatak,a brojni pokušaji ostaju uglavnom bez zvaničnog odgovora. Bilo je problema i sa brojnim gradovima kako su izbijala žarišta.

Od tada se postupno povećavao broj onih lokalnih zavoda za javno zdravlje, bolnica, lokalnih samouprava koji objavljuju neke ukupne podatke.

U KRAGUJEVCU DEVETORO ZARAŽENIH

U Šumadijskom okrugu je u prethodna 24 časa laboratorijski potvrđeno 13 novih slučajeva infekcije koronavirusom od 279 obradjenih uzoraka.

Kako je saopštio Institut za javno zdravlje u Kragujevcu, u tom gradu je prisustvo virusa potvrđeno kod devet osoba, u Arandjelovcu kod dve, a u Rači i Kniću kod po jedne.

U Kliničkom centru Kragujevac su hospitalizovana 43 pacijenta, od kojih je četvoro na respiratorima.

Iz te ustanove je juče otpušteno petoro pacijenata iz Kragujevca, dvoje iz Aranđelovca i jedan iz Zubinog Potoka.

U Šumadijskom okrugu je 495 osoba u kućnoj izolaciji a od početka epidemije obrađena su 17.333 uzorka, od kojih je 2.320 bilo pozitivno na prisustvo virusa.

NAJVIŠE OBOLELIH U ZRENJANINU

U Srednjobanatskom okrugu od 10. juna 269 lica je obolelo od koronavirusa, objavio je Zavod za javno zdravlje u Zrenjaninu.

Najviše obolelih je sa teritorije Zrenjanina – 214, i to 149 iz tog grada, a 65 iz okolnih sela.

U opštini Žitište obolelo je 19 osoba, u Novoj Crnji 14, Novom Bečeju 12, a u Sečnju 10 osoba.

Na bolničkom lečenje je 37 obolelih, u kućnoj izolaciji 76, a izlečena su 133 pacijenta obolela od KOVIDA-19.

U SMEDEREVU ČETIRI, TRI U VELIKOJ PLANI

U Podunavskom okrugu je u prethodna 24 časa potvrđeno sedam novih slučajeva infekcije korona virusom, i to četiri u Smederevu i tri u Velikoj Plani.

Po izveštaju požarevačkog Zavoda za javno zdravlјe, u Smederevu je od početka epidemije virusom korona inficirano 610 osoba, u Smederevskoj Palanci 339 a u Velikoj Plani 170.

Do danas je s područja Podunavskog okruga na testiranje poslato 7.988 uzoraka.

DEVETNAEST HOSPITALIZOVANIH U NOVOM PAZARU

Prema najnovijim podacima iz Novog Pazara, u tom gradu hospitalizovano je ukupno 19 pacijenata.

Tri pacijenta su primljena, nije bilo otpusta, a nema ni ljudi na respiratorima. Ukupan broj pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja Novi Pazar je 132 (32 prvih i 100 kontrolnih pregleda).

U Domu zdravlja urađeno je 29 laboratorijskih analiza, 20 RTG, 42 brza testa, od kojih je 13 bilo pozitivno, i 80 PCR testova.

U VRANJU HOSPITALIZOVANO 75 PACIJENATA

Prema informacijama iz gradskog štaba za vanredne situacije, ukupan broj pacijenata koji se od koronavirusa leče u kovid bolnicama u Vranju je 75. Od tog broja kovid pozitivna su 32 pacijenta. Među hospitalizovanima nema dece.

Trenutan broj slobodnih postelja je 140. Ukupno su otpuštena 4 pacijenta, a od toga 2 su transportovana za Surdulicu. Tokom jučerašnjeg dana, u vranjskoj kovid ambulanti ATD obavljeno je 115 pregleda, prvih pregleda 30, a kontrolnih 85.

Uzorkovana je krv kod 60 pacijenata i obavljeno 76 RTG snimaka pluća. Urađena su 22 brza testa, kao i 86 pi-si-ar testova.

TROJE NA RESPIRATORU U UŽICU

U užičkoj bolnici smešteno je 107 kovid pozitivnih pacijenata, od toga 14 na intenzivnoj nezi i troje na respiratoru.

U novoj kovid bolnici smešteno je 55 pacijenata.

U PROKUPLJU ŠESTORO NOVOZARAŽENIH

Od 17 pacijenata u Infektivnom odeljenju prokupačke bolnice “Dr Aleksa Savić”, na KOVID-19 je pozitivno šestoro, što je za pet manje nego prethodnog dana.

Agenciji Beta je u bolnici rečeno da svi imaju srednje tešku upalu pluća, a zbog teškoća pri disanju tri pacijenta su priključena na kiseonik.

Naveli su i da svakodnevno raste broj pacijenata koje otpuštaju iz bolnice s negativnim nalazom na prisustvo koronavirusa.

BEZ NOVIH SLUČAJEVA U PIROTU

Rezultati za 18 uzoraka iz Pirotskog okruga koji su stigli iz Zavoda za javno zdravlje Niš, pokazali su da nijedan nije bio pozitivan na kovid infekciju, saopštio je danas Zavod za javno zdravlje Pirot.

U saopštenju se navodi da je od testiranih 3.250 građana, od početka epidemije, koronavirus potvrđen kod 356 osoba u okrugu.

Od tog broja u Pirotu 239, u Beloj Palanci 80, u Babušnici 33 i u Dimitrovgradu četiri.

“Danas su uzorkovana još 24 brisa”, kaže se u saopštenju Zavoda za javno zdravlje Pirot.

Na Grudno odeljenje Opšte bolnice Pirot danas nije primljen nijedan pacijent sa sumnjom na kovid infekciju, kažu u Zavodu.

Od ukupnog broja pregleda 30 procenata je prvi put pregledano, dok je 70 procenata kontrolno.

Epidemiološka situacija u Pirotu je nesigurna, ali stabilna.

I dalje postoji rizik za povećanje broja obolelih koji dolaze iz drugih gradova i mesta u Srbiji, zbog turističkih putovanja, odlaska na posao u drugi grad kao i drugih kretanja stanovništva, kaže se u saopštenju Zavoda za javno zdravlje Pirot.

U Pirotskom okrugu je od posledica kovid infekcije preminulo 25 osoba, kažu u Zavodu.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.