Austrijski vicekancelar i lider desničarske Slobodarske partije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe podneo je danas ostavku na mesto vicekancelara, a sutra će, prema navodima, podneti ostavku i sa čela stranke koja je glavni koalicioni partner vladajuće partije kancelara Sebastijana Kurca, preneo je Blic.

Austrijski kancelar i lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijan Kurc odbio je da dalje nastavi saradnju u vladi s vicekancelarom Štraheom.

Štrahe se u 11 sati sastao s kancelarom Kurcom, s kojim je razgovarao o video snimku koji se pojavio sinoć u medijima, na kojem se vidi kako on, zajedno s potpredsednikom stranke Johanom Gudenusom, jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera nudi državne poslove u zamenu za finansijsku podršku njegovoj stranci.

Taj video je nastao u leto 2017. u jeku predizborne kampanje za austrijski parlament, a u javnost su ga izneli nemački magazin Špigl“ i dnevnik „Zidojče cajtung“.

Sve je izvesnije da će Štrahea naslediti ministar infrastrukture i saobraćaja Norbert Hofer.

Hofer je jutros, nešto posle 10 sati, došao u zdanje u kojem se nalazi sediše vicekancelara, što ukazuje na promenu vlasti u FPO.

Prethodno je Socijaldemokratska partija (SPO) zatražila istragu zbog ovog snimka.

Sada Kurc ima mogućnost da objavi rasformiranje koalicije ili će nastaviti koalicionu vladu, ali sa novim vrhom FPO.

Komentar(1)

  1. Marcco
    18. maja 2019. 13:20

    Odakle mu ideja da brblja u "videndici" na Ibici koja zvrlji prazna 8 meseci i gde svaka iole ozbiljnija služba ima instaliranu opremu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.