Predsednik Meksika Andres Manuel Lopes Obrador opovrgava podatke sopstvene vlade koji ukazuju da je u poslednja četiri meseca u Meksiku ubijeno više od 1.000 žena, dok aktivistkinje kritikuju vladu da pokušava da minimizira problem, prenosi Radio slobodna Evropa pisanje svetskih medija.

Reagujući na podatke meksičke vlade o rekordnom nivou nasilja nad ženama Obrador je rekao da je većina poziva na SOS telefone za porodično nasilje bila lažna, piše Njujork tajms.

Podaci o nasilju nad ženama u Meksiku su zapanjujući, ističe američki list – u martu je putem pozivnih centara prijavljeno dosad neviđenih 26.000 slučajeva porodičnog nasilja.

„Devedeset odsto tih poziva koje navodite su lažni“, rekao je Obrador na nedavnoj konferenciji za novinare.

UN su pozvale zemlje da pojačaju mere protiv porodičnog nasilja kada ograničenja prisiljavaju ljude da ostanu u svojim kućama, ali je Obrador nepokolebljivo tvrdio da kriza nije uticala na porast nasilja.

Broj žena i dece koji traže pomoć u sigurnim kućama povećao se za 77 odsto od stupanja na snagu mera ograničenja. U aprilu je u Meksiku u proseku svakog dana ubijeno oko 11 žena.

Upitan o povećanom broju ubistava žena, Obrador je rekao da je za to kriv „neoliberalni model“, ističe Njujork tajms, dodajući da je levičarski populista na čelu Meksika u martu za najveći feministički protest u novijoj istoriji zemlje s desetinama hiljada žena na ulicama glavnog grada, rekao da je delo političkih protivnika koji žele propast vlade.

Aktivisti su kritikovali novu vladinu kampanju o nasilju nad ženama tvrdeći da ona prikazuje žene kao nasilne i da minimizuje problem kao što to čini Obrador iako je samo prošle godine zabeleženo 3.825 ubistava žena, navodi Asošiejtid pres.

Video u kampanji poziva muškarce i žene da „brojedo deset“ pre nego što se bace na druge u svomdomu. Aktivisti kažu da se time ogromni strukturni i kulturni problem svodi na jednostavno pitanje rešavanja besa.

Nacionalna opservatorija za feminicid ocenila da je kampanja Ministarstva unutrašnjih poslova sramotna i da poruka“Broji do deset“prebacuje odgovornost na žrtve i potcenjuje zločine.

Jedna feministička grupaosvrnula se na činjenicu da u Meksiku u proseku svakog dana bude ubijeno 10 žena. „Vi, u Ministarstvu unutrašnjih poslova, izbrojite do deset jer to je broj svakodnevnih feminicida u Meksiku“, napisala je na Tviteru grupa Veštice mora.

Posle kritika o video porukama iz kampanje protiv nasilja nad ženama vladin zvaničnik je krajem prošle sedmice najavio da će ona ipak biti revidirana, javio je Rojters.

Šefica Nacionalne komisije za sprečavanje i iskorenjivanje nasilja nad ženama Kandelarija Očoa rekla je da je kampanja #CountToTen još u početnoj fazi.

Nasilje u porodici sve je izraženije u Latinskoj Americi, posebno zbog mera ograničenja uvedenih radi sprečavanja širenja koronavirusa što je mnoge žene izolovalo kod kuće s partnerima koji ih zlostavljaju.

Porodično nasilje u Meksiku je poraslo za 10 odsto u prva četiri meseca godine, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuju vladini podaci. Takođe, dodaje Rojters, statistike ukazuju da je u Meksiku u ista četiri meseca ubijeno više od 1.300 žena.

Mere zabrane za vreme pandemije ali i lako snabdevanje oružjem iz SAD bile su kobna kombinacija za mnoge meksičke žene žrtve nasilja, ukazuje Forin polisi.

„Amerika govori o da droga i migranti prelaze granicu iz Meksika“, rekla je Maura Roldan, istraživačica nasilja oružjem iz grada Meksiko. „Ali nije prepoznala svoju ulogu u porastu nasilja u Meksiku. Ne spominje činjenicu da isporučuje oružje.“

Roldan i nekolicina drugih istraživača i aktivistaukazuju na statistiku da je 2018. godine šest od 10 ubijenihžena ubijeno iz vatrenog oružja.

Dok nešto manje žena nego muškaraca umire u nasilju od oružja, stopa po kojoj žene umiru od vatrenog oružja brže raste. Između 2007. i 2018. stopa nasilja oružjem za žene porasla je za 357 odstou odnosu na 311 posto za muškarce.

Podaci u Meksiku su povezani s kratkom istorijom sve popustljivijih zakona o kontroli oružja u SAD i stalnim rastom legalne i ilegalne trgovine oružjem, ističe Forin polisi. Isticanje zabrane automatskog oružja 2004. u SAD povećalo je proizvodnju i prodaju oružja vojnog tipa. Kada je Meksiko dve godine kasnije objavio rat protiv droge, američki proizvođači bili su spremni ubaciti to visokokvalitetno oružje u meksičke vojne arsenale.

„Što je više oružja, to je više porodičnog nasilja“, kazao je Euhenio Veigen Vargas,savetnik za prevenciju nasilja oružjem pri Centru za američki napredakkoji se zalaže za strožu regulaciju američke trgovine oružjem.

(Beta)

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.