Dačić: “Ideja o dvostrukom suverenitetu je nagađanje i nije prihvatljivo rešenje za Srbiju”

1
Foto: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da se nagađa, ali da nije zvanično predložen dvostruki suverenitet kao rešenje kosovskog problema i da je ta ideja za Srbiju neprihvatljiva.

Dačić je za Radio-televiziju Srbije pojasnio da dvostruki suverenitet znači da će na severu Kosova posle desetak godina moći da se održi referendum.

“To rešenje podrzumeva da Srbija prizna Kosovo, da taj deo (sever Kosova) bude pod dejstvom dvostrukog suvereniteta, a da se nekada održi referendum. Po Srbiji, to je jedna ideja koja je neprihvatljiva”, kazao je Dačić, a preneo N1.

On je rekao da to rešenje niko nije zvanično izdao i dodao da ono ne postoji nigde na svetu i da ne vidi zašto bi Srbija to prihvatila.

On je kazao da je samit u Berlinu 29. aprila na kome će biti nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emanuel Makron i predstavnici Beograda i Prištine, sazvan na ogromno iznenađenje Brisela.

“Mnoge zemlje su nezadovoljne što se održava, kao što su Austrija i Italija. Igraju se geopolitičke igre ne samo sa Rusijom i Kinom, već unutar zemalja zapada”, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, ne očekuje se da će se na tom sastanku izaći sa predlogom rešenja problema Kosova, ali se očekuje da se izvrši pritisak da se nastavi dijalog Beograda i Prištne.

“Sa naše strane je jasno, potrebno je da se ukinu takse, verovatno će biti pritisak da da se nastavi i bez toga, da se od Srbije traže neki dodatni ustupci”, ocenio je on.

Dačić je kazao i da će u prvom delu sastanka u Berlinu biti rasprava o regionalnim pitanjima, a u drugom o dijalogu Beograda i Prištine.

1 KOMENTAR

  1. Bio neki mirovni sporazum u Berlinu pre 115 godina kada je Rusija dobila neke koncesije na Bosforu i pustila Srbiju i Bosnu niz vodu.
    Procitaj nesto o tome Dacicu

Comments are closed.