
Ukrašavanje uskršnjih jaja je omiljena prolećna tradicija, ali neke tehnike bojenja koriste sastojke zbog kojih jaja više nisu bezbedna za jelo.
Pošto je uvek dobra ideja da se izbegne bacanje hrane, ove godine posebno vodimo računa o tome kako farbamo jaja.
Ako niste sigurni koje tehnike su bezbedne za jelo, razmislite o tome koji se materijali koriste u procesu ukrašavanja: pravilo koje se lako pamti jeste da ne koristite ništa što inače ne biste pojeli, jer sve može da prodre kroz ljusku jajeta.
Srećom, lako je napraviti prelepa jaja koja su i lepa i jestiva, tako da ništa ne ide u otpad. Bilo da ćete ih služiti za uskršnji doručak ili ih ostaviti za kasnije, evo 8 načina da kod kuće ukrasite jaja koja su bezbedna za jelo – kako biste mogli da uživate u ovoj klasičnoj tradiciji bez nepotrebnog bacanja hrane.
Sve ove metode mogu se koristiti s tvrdo kuvanim jajima, pa ih možete vratiti u frižider i pojesti kasnije. Imajte na umu da Američki odbor za jaja preporučuje da jaja ne budu van frižidera duže od dva sata, pa ih vratite čim završite s farbanjem.
1. Jaja farbana šlagom
Obično se ova tehnika koristi sa penušavim kremom za brijanje, ali mi smo probali sa šlagom i deluje isto – a jaja su potpuno bezbedna za jelo!
Odmrznuti šlag se razmaže po plehu, po njemu se kapne prehrambena boja (plava, žuta, zelena), zatim se boje lagano izmešaju čačkalicom da se dobije mermerni efekat.
Jaje se uvalja u šlag, stavi u kutiju i ostavi u frižideru najmanje 30 minuta pre ispiranja i sušenja.
Boje će se preplitali u šarama nalik Zemlji iz svemira — plavi, zeleni i žuti vrtlozi. Efekat je bio zapanjujući, a metod vrlo lak.
2. jaja kuvana pirinčem
Ako imate običan sirov pirinač u špajzu, probajte ovu jednostavnu tehniku.
U veliku plastičnu čašu se sipa šolja sirovog pirinča i doda 15 kapi prehrambene boje. Pokrije se drugom čašom i energično protrese da se boja ravnomerno rasporedi. Potom se jedno po jedno jaje stavlja u pirinač i čaše se blago tresu da bi boja prešla na jaje.
Konačan izgled je sjajan — jaja sa lepim, šarenim tačkicama, slična emajliranom posuđu.
3. Mermerna jaja sa uljem i sirćetom
Tajna ovih šarenih jaja krije se u vašem kuhinjskom ormariću. Prvo ofarbajte jaja mešavinom belog sirćeta i boje. Zatim ih potopite u kombinaciju biljnog ulja i vode da biste dobili mermerni izgled.
Ova zanimljiva tehnika iz časopisa Better Homes & Gardens koristi dve različite kupke za bojenje. Prvo se priprema blaža kupka sa vodom, sirćetom i prehrambenom bojom — manje koncentrisana, kako bi osnovna boja bila nežnija.
Jaja se umaču u ovu kupku samo 1 minut, zatim se suše na papirnim ubrusima.
Zatim se pravi druga, jače obojena smeša (20 kapi boje, u poređenju sa 5 do 10 kapi u prvoj kupci), od vode, prehrambene boje i biljnog ulja (bez sirćeta).
Jaja se pojedinačno umaču u ovu uljanu mešavinu i lagano rotiraju kako bi se uhvatile nepravilne šare.
Kada se pojavi mermerni efekat, jaje se vadi i pažljivo suši.
Metoda je pomalo zahtevna za savladavanje i verovatno nije pogodna za decu.
4. Soda bikarbona
Tražite zabavnu aktivnost za decu? Ova jaja farbana sodom bikarbonom su i umetnički projekat i mini naučni eksperiment! Pomoću sode i sirćeta stvorićete mehuriće koji daju efekat šarenog uzorka.
Savet : Originalna verzija koristi gumeni lepak za šare, ali to preskočite da bi jaja ostala jestiva.
Pomešati 2 kašike sode bikarbone, 5 kapi prehrambene boje i malo vode (dok ne postane retka pasta) u tri činijice (plava, crvena, žuta).
Uz pomoć četkica, naneti boje na jaje u šarama, zatim staviti jaje u kesicu i ostaviti u frižideru od 4 do 12 sati. Nakon toga se jaje ispere, premaže biljnim uljem i osuši.
Jaja bojena 4 i 8 sati bila su nežno pastelna, dok su ona koja su stajala 12 sati imala jaču boju.
Zanimljiv metod, ali zahteva vreme i opremu (četkice).
5. so
U čvrstu plastičnu kesu staviti šolju krupne soli i kašiku prehrambene boje.
Promešati dok se so ne oboji, ubaciti kuvano jaje i kotrljati ga unutar kese. Jaje se suši na rešetki, sa solju na sebi (ili se može isprati nakon sušenja).
Ova metoda koristi najviše boje, ali daje najintenzivnije rezultate. Jaja nisu morala da se natapaju – boja se odmah hvata.
Interesantno, kada su se jaja oljuštila sledećeg dana, i belance je bilo obojeno — ali u plavoj boji. So se može sačuvati i ponovo koristiti!
6. prehrambene boje
Jedan od najlakših načina da kod kuće farbate jaja koristi samo tri sastojka.
Preskočite zapakovana sredstva za farbanje i pomešajte prehrambenu boju, sirće i vodu.
Potopite jaja u tu smešu – što ih duže ostavite, boja će biti intenzivnija.
Čuvajte ih u frižideru dok ne dođe vreme za uskršnji doručak.
Savet : Zalepite tanke trake na jaje pre farbanja kako biste dobili pruge ili karirani dezen.