Danas je u Kragujevcu obeležen početak radova na izgradnji Državnog data centra u Kragujevcu, gde je u ime Republike Srbije investitor Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, a zahvaljujući kom će biti omogućeno efikasnije pružanje različitih usluga eUprave za građane, privredu i državu. Svečanoj ceremoniji obeležavanja početka radova prisustvovala je Predsednica Vlade Srbije Ane Brnabić, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu doc. dr Mihailo Jovanović i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.


Državni data centar u Kragujevcu biće u redu 10 najefikasnijih data centara u svetu i u potpunosti će biti u vlasništvu Republike Srbije, imaće maksimalni kapacitet od 1180 REK ormana, što je više od 5 puta od postojećeg Data centra u Beogradu. Data centar u Kragujevcu će biti spreman da ispuni i najviši tehnički standard pouzdanosti Tier 4. Vrednost investicije u prvoj fazi je 30 miliona evra, a izgradnja će trajati godinu dana.


,,Državna uprava i lokalna samouprava će prvi put imati u potpunosti svoj data centar za smeštaj opreme i podataka po najvišim svetskim tehničkim i bezbednosnim standardima. Ovim infrastrukturnim projektom od nacionalnog značaja obezbediće se sistemska i brža izgradnja informacionih sistema elektronske uprave, efikasnije povezivanje različitih baza podataka i razvoj različitih usluga eUprave za građane, privredu i državu. Cilj je da građani celokupnu komunikaciju sa državnom ili lokalnom samoupravom u roku od tri godine mogu da izvrše preko interneta ili mobilnog telefona. Na ovaj način će se ubrzati transformacija javne uprave u servis građana’’, rekao je doc. dr Mihailo Janković, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade RS.


Pored pogodnosti za građane Srbije čiji će podaci biti čuvani u skladu sa najvišim svetskim standardima, stvoriće se mogućnost za dolazak najvećih IT svetskih kompanija i angažovanje više stotina domaćih IT kadrova.


U Državnom data centru u Kragujevcu biće omogućeno skladištenje podataka i velikih komercijalnih korisnika. Danas je Kancelarija za IT i elektronsku upravu potpisala tri memoranduma o razumevanju kompanijama Microsoft, Oracle i Bankom Poštanska štedionica koji su na taj način pokazali zainteresovanost za otvaranje Microsoft i Oracle worldwide data centara i skladištenje podataka najveće banke u državnom vlasništvu.


Gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić izrazio je zadovoljstvo što je Kragujevac izabran kao dom jednog od najznačajnijih infrastrukturnih nacionalnih projekata zahvaljujući kom će njegovi građani imati dodatne pogodnosti.


,,Pored mogućnosti da kapacitete data centra koristi kako bi smestio opremu za nesmetani rad gradske uprave, Kragujevac će imati direktne koristi od potencijalnog dolaska velikih svetskih IT vendora poput Microsoft i Oracle, zbog čega ima priliku da postane i jedan od najznačajnijih IT centara u Srbiji, ali i regionu. Grad Kragujevac nije slučajno izabran kao lokacija za izgradnju Državnog data centra. Bilo je potrebno ispuniti visoke kriterijume poput postojanja Univerziteta i autoputa, kao i telekomunikacione, energetske i druge infrastrukture’’, istakao je gradonačelnik.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.