
Verovatno vam se nekad deesilo da želite da jedete nešto slatko, ali niste imali ništa kod kuće. Zbog toga smo za vas pripremili 3 recepta za deserte i to bez šećera koje ćete moći da jedete do mile volje bez krivice.
Mafini sa ovsenim pahuljicama i malinama
Sastojci
2 ½ šolje ovsenih pahuljica
1 kašika čia semenki
1 ½ šolja nezaslađenog bademovog mleka
⅓ šolje agava sirupa
2 kašike kokosovog ulja, rastopljenog
1 kašičica ekstrakta vanile
1 kašičica cimeta
½ kašičice soda bikarbone
¼ kašičice soli
1 šolja malina
Priprema
1. U velikoj posudi pomešajte ovsene pahuljice (ne brašno, nego pahuljice) i čia semenke. U odvojenoj posudi pomešajte bademovo mleko, agava sirup, rastopljeno kokosovo ulje, ekstrakt vanile, cimet, soda bikarbonu i so. Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Pokrijte posudu i stavite u frižider da odstoji najmanje 2 sata.
2. Zagrejte rernu na 180 °C. Stavite papirne korpice u kalup za mafine, te u svaku sipajte smesu od ovsenog brašna. Na svaki mafin stavite 3-5 malina.
3. Stavite kalup za mafine u rernu, te ih pecite 25-30 minuta, dok ne omekšaju.
4. Poslužite nakon što se ohlade i uživajte
Puding od kikiriki putera i avokada
Sastojci
1 ½ avokado
1 banana
½ šolje kakao praha
½ šolje kikiriki putera
½ šolje agava sirupa
¼ šolje nezaslađenog bademovog mleka
Sastojci za preliv(opciono)
1 kašičica kikiriki putera
½ kašičice agava sirupa
prstohvat sirove veganske čokolade, sitno seckane
Priprema
1. Stavite sve sastojke u blender i blendirajte dok ne dobijete smesu glatke teksture.
2. Dobijeni puding sipajte u čaše, te odozgo dodajte preliv po želji.
3. Poslužite i uživajte.
Torta od kruške
Sastojci
100 g lešnika
140 g ovsenog ili pirinčanog brašna
175 g gi putera + još malo za podmazivanje tepsije
140 g kokosovog šećera
2 jaja
5 manjih krušaka, oguljenih, očišćenih od jezgra (2 seckane na kockice, 3 seckane na kriške)
50 g crne čokolade, lomljene na sitne komade
2 kašike domaćeg džema od kajsije bez šećera
Priprema
1. Zagrejte rernu na 180 °C.
2. Podlogu okruglog kalupa za tortu premažite gi puterom.
3. U blenderu sitno sameljite lešnike. Dodajte ovseno ili pirinčano brašno, gi puter i još jednom izblendirajte. Nakon toga dodajte kokosov šećer i jaja, te još jednom sve zajedno izblendirajte.
4. Dve kruške ogulite, izvadite im jezgro i isecite ih na kockice.
5. U smesu koju ste prethodno sjedinili u blenderu umešajte kruške i crnu čokoladu.
6. Kašikom rasporedite dobijenu smesu u pripremljeni kalup za tortu. Preostale kruške ogulite, izvadite im jezgro i isecite ih na kriške, te ih poslažite po vrhu torte.
7. Pecite tortu 50-60 minuta, dok se smesa ne stegne. Toplu tortu premažite blago zagrejanim džemom od kajsija.
8. Ohladite, poslužite i uživajte.
Iskra Telesković