Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predao je premijeru Severne Makeodnije Zoranu Zaevu prvi kontingent od 4.680 vakcina protiv koronavierusa.

Na graničnom prelazu Tabanovce, Zaev je dočekao Vučića koji mu je uručio 4.680 vakcina „Fajzer“ neophodnih za imunizaciju građana protiv koronavirusa, prenosi RTS.

„Doneli smo 4.680 vakcina, to je u prvoj fazi. Mislim da je to lepa vest za našu braću“, rekao je Vučić.

Zaev je na to uzvratio – hvala vam puno.

„Srbija u ovome nema drugih interesa sem prijateljstva prema gradjanima Severne Makedonije, ništa nas ne zanima osim uvećanja ekonomske razmene i da živimo kao najbolji prijatelji. Ovo je poklon koji biste i vi nama dali jer ako komšija nije zadovoljan, ne možete ni vi biti zadovoljni“, rekao je Vučić na graničnom prelazu Tabanovce.

On je kazao da je bilo problema sa dobijanjem dozvole jer su procedure stroge i zahvalio Fajzeru što omogućio donaciju.

Rekao je da je u Srbiji do sada utrošeno 840.000 doza vakcina za 635.000 ljudi, zahvalio zdravstvaenim radnicima i najavio onima koji učestvuju u vakcinisanju dodatnu jednokratnu pomoć od 10.000 dinara.

U pitanju je polovina od ranije dogovorenih oko 8.000 doza koliko će Srbija obezbediti Severnoj Makedoniji.

Primopredaja vakcina trebalo je prvobitno da se održi u četvrtak, ali je odložena za tri dana zbog, kako je navedeno, neophodnosti nabavljanja dodatne tehničke dokumentacije.  

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev najavio je danas da će sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučuićem i premijerom Albanije Edijem Ramom potpisati dogovore i memorandume u više oblasti medjusobnog pomaganja.

„Naša saradnja raste. To treba da znaju i makedonski i srpski narod, zato što radimo da bude bolje za oba naroda. Granice izmedju naših zemalja su otvorene upravo zbog inicijative koja postoji na Zapadnom Balkanu za povećanje i unapredjenje regionalne saradnje koju neki nazivaju Mini šengen. Kako god da je nazovemo ona je izraz saradnje i prijateljstva“, rekao je Zaev na graničnom prelazu Tabanovce.

Saradnja Srbije, Severne Makedonije i Albanije je, kako je Zaev istakao, primer saradnje koja samo napreduje.

„Želimo da pokažemo mnogo više od toga što je do sada postignuto. Otvorena su vrata i za Kosovo i za BiH i za Crnu Goru i verujem da će se veoma brzo priključiti ovoj inicijativi jer ona nosi samo dobro i korist za narod“, rekao je premijer Severne Makedonije.

(Beta/RTS)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.