NEVENA BOŽOVIĆ U FINALU EVROVIZIJE – Predstavnica Srbije na ovogodišnjem izboru za „Pesmu Evrovizije“ Nevena Božović obezbedila je mesto u finalu.

Takmičenje u subotu nastavljaju i takmičari iz Grčke, Belorusije, Kipra, Estonije, Češka, Australija, Island, San Marino i Slovenija, prenosi RTS.

Izrael je osvojio pravo da bude domaćin ovogodišnjeg takmičenja nakon što je izraelska pevačica Neta Barzilai pobedila prošle godine u Lisabonu s pesmom „Toj“. 

POSLANICI NASTAVLJAJU RASPRAVU O IZMENAMA PRAVOSUDNIH ZAKONA – Poslanici Skupštine Srbije nastavljaju danas raspravu o setu pravosudnih zakona. Među njima su i izmene Krivičnog zakonika i izmene Zakona o krivičnom postupku kojima se uvodi doživotna kazna zatvora za najteža krivična dela.

Na dnevnom redu su i Predlog zakona o sprečavanju korupcije, kao i izmene i dopune Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela.

PONOVO UNIŠTEN PUPOVČEV PLAKAT U ZAGREBU – U Zagrebu je ponovo uništen predizborni plakat Milorada Pupovca i SDSS-a i na njemu su napisane antisrpske poruke – „Zakolji srpsku decu“ i „Ubij Srbina“, prenosi RTS.

Na Fejsbuku se povodom uništavanja plakata oglasio i sam Pupovac.

„Zagreb, moj grad. Grad moje dece, mojih studenata i mojih prijatelja. Grad koji mi je dao koliko i moji roditelji. Grad kojem dajem koliko deca mogu dati roditeljima. Ovo nije poruka mojeg grada. Zagreb je i Zagreb“, napisao je Pupovac.

Reagovala je i Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) koja je na Fejsbuku poručila da ih ove poruke neće preplašiti i da će na izbore izaći i „glasati za listu 24 i ljude koji će se boriti protiv ljudi koji bi decu ponovo klali“

TEREZA MEJ ĆE TRAŽITI NOVO GLASANJE O BREGZITU – Britanska premijerka Tereza Mej tražiće od parlamenta da se još jednom izjasni o sporazumu za napuštanje Evropske unije, koji je usaglasila sa Briselom, saopšteno je iz njenog kabineta.

Kako se precizira, premijerka namerava da od poslanika traži da glasaju o sporazumu između 3. i 8. juna.

Donji dom parlamenta već je tri puta odbacio sporazum koji je Mej postigla sa čelnicima Evropke unije, nakon što za njega nije glasao ni veliki broj Torijevaca.

STROŽE KAZNE U POLJSKOJ ZA ZLOSTAVLJANJE DECE – Poljski premijer je obećao strože kazne za one koji seksualno zlostavljaju maloletnike. Do ovakvog obećanja došlo je zbog novog dokumentarnog filma, koji je pokrenuo vladu ove zemlje da se uhvati u koštac sa problemom zlostavljanja koje čine sveštenici.

„Svaki degenerisan, odvratan, okrutan, zverski zločin, a posebno pedofilija, biće još više stigmatizovana nego što je to sada slučaj“, rekao je premijer Mateuš Moravjecki novinarima.

IRANSKI VOĐA KAŽE DA „NEĆE BITI RATA“ – Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei rekao je da „neće biti rata“ sa SAD, prenosi njegov portal Hamnei.ir.

Hamnei je ovo izjavio u obraćanju zvaničnicima i dodao da je odmeravanje snaga između Teherana i Vašingtona više način da se testira odlučnost svake od njih, nego vojno sukobljavanje.

„Ni mi ni oni ne tražimo rat, oni znaju da to ne bi bilo u njihovom interesu“, rekao je Hamnei, prema navođenju tog vebsajta.

DOGOVOR SUDANSKE VOJSKE I OPOZICIJE – Sudanska vojska je saopštila da je s predstavnicima opozicije dogovorila trogodišnji tranzicioni period tokom kog će biti izvršene pripreme za predaju vlasti civilima.

„Dogovorili smo trogodišnji prelazni period“, rekao je general Jaser Ata, član Vojnog saveta koji vlada Sudanom od zbacivanja predsednika Omara al-Bašira 11. aprila.

Prema rečima generala Ate, prvih šest meseci prelaznog perioda će biti posvećeno sklapanju mirovnih sporazuma s pobunjeničkim pokretima na zapadu i jugu Sudana. Još nije odlučeno kakav će biti sastav Suverenog saveta, tela koje će imati najvišu vlast u Sudanu do potpune predaje vlasti civilima. I vojska i opozicija žele da imaju većinu u tom telu.

PALESTINCI U GAZI PROTIV EVROSONGA – Palestinci u blokiranom pojasu Gaze pevali su tradicionalne narodne pesme na ruševinama stambene zgrade, koja je uništena prošle nedelje izraelskim avionima.

Improvizovani koncert bio je vremenski usklađen s Evrosongom, koji je počeo u nedelju u Tel Avivu.

„Zakazali smo koncert u vreme održavanja takmičenja za pesmu Evrovizije u Tel Avivu kao način da izrazimo naše negodovanje odlukom da se ovaj događaj održi u Izraelu, koji nastavlja da vrši zločine nad palestinskim narodom“, rekao je koordinator grupe „Jusoor“ Kamel Musallam.

„ARTUR JE GEJ“ – Prvo istopolno venčanje prikazano u novoj epizodi crtanog filma „Artur“ američkog PBS-a izazvalo je oprečne reakcije javnosti.

Edukativna emisija za decu od 4 do 8 godina o antropomorfnom mravojedu dobila je najčudniji zaokret do sada, nakon što su autori odlučili da jednu epizodu posvete edukaciji dece o važnosti prihvatanja odraslih muško-muških ljubavnih odnosa.

Dok jedni slave što je gospodin Retbrn, „čovek“ čiji su glavni interesi do sada bili jedenje torte i posmatranje ptica, javno istupio kao homoseksualac, drugi su postavljali pitanje da li je ovakva tema zaista prikladna za uzrast dece od pet godina.

PEP GVARDIOLA IZABRAN ZA MENADŽERA GODINE – Posle odbrane titule u Premijer ligi Mančester Siti dobio je još jedno priznanje. Tačnije menadžer Pep Gvardiola, pošto je izabran za najboljeg u ovoj sezoni, drugu godinu zaredom.

Na ovaj način španski trener pridružio se Seru Aleksu Fergusonu i Žozeu Murinju, jedinim trenerima do ove sezone koji su dve godine zaredom dobijali nagrade. Gvardiola je iza sebe ostavio Jirgena Klopa iz Liverpula i Mauricija Poketina iz Totenhema, koji će podeliti megdan u finalu Lige šampiona.

PADAVINE U CELOJ SRBIJI, ZASAD NEMA VEĆIH PROBLEMA – U gotovo seloj Srbiji pada slaba ili umerena kiša, a na Zlatiboru, Kopaoniku i u Sjenici sneg. Prema poslednjim informacijama iz Sektora za vanredne situacije, nema većih problema. Imajući u vidu vremensku prognozu i upozorenja, sve nadležne službe su u pripravnosti.

RHMZ je najavio značajan porast vodostaja na Jadru, Tamnavi, Jasenici, Kubršnici, Kolubari, kod Uba i Ljiga, na Resavi, Lepenici i Crnici.

U Beogradu je zasedao Gradski štab za vanredne situacije. Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić poručio je da u ovom trenutku nema razloga za paniku i brigu, jer su sve javne službe u pripravnosti.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.