10 saveta kako da se pripremite za polaganje prijemnog ispita

  0
  Foto: Ekonomski fakultet

  Poznato je koliko polaganje prijemnog ispita za upis na fakultet može biti stresno – iščekivanje, neizvesnost, strah i trema česti su neprijatelji maturanata. U nastavku pročitajte 10 saveta šta uoči „dana D“ treba raditi, a šta ne.  Ovo su trikovi koju će relaksirati napetost, smanjiti tenziju i umiriti misli kako bi budući brucoši pokazali svoje znanje i sebe predstavili na najbolji mogući način:

  1. Dan pred prijemni nemojte učiti! Dajte vremena moždanim vijugama da odmore i  „svare“ znanje. Tek kada naučeno malo odstoji, vaš ogroman trud i stečeno znanje će doći do izražaja.
  2. Pokušajte da neutrališete negativnost iz svog okruženja – ako su vaši vršnjaci uplašeni ili zabrinuti ne morate to biti i vi. Fokusirajte se na svoj put do uspeha, jer svaka priča je za sebe.
  3. Pokušajte da se „diskonektujete“ sa društvenih mreža i napravite mali digitalni detoks, savetuje Milena sa Ekonomskog fakulteta: „Pre godinu dana sam polagala prijemni i jako korisna stvar je bila to što sam se dva dana pred polaganje potpuno izolovala od društvenih mreža, napustila sve Viber i Watsapp  grupe u kojima su svi pričali samo o prijemnom. Na ovaj način sam uspela da smanjim tremu i nervozu koju sam osećala nedeljama.“
  4. Kada vas uhvati nervoza, najjednostavanijom metodom disanja možete da svoje misli dovedete u normalu. Ako nam ne verujete – probajte!
  5. Još jedna dobra vežba može značajno da izmeni vaša razmišljanja i ukloni strepnju – vizuelizacija. Mnogi čuveni sportisti koriste ovaj metod kako bi ispunjenje svojih ciljeva videli, bili fokusirani i ka njima stremili. Ukoliko zamislite da vaše ime vidite na listi kandidata koji su iznad „crte“ bićete bar za jedan korak bliži cilju da upišete fakultet.
  6. Kako vremenska prognoza najavljuje velike vrućine, trudite se da jedete laganiju hranu, poput svežih salata i izbegavajte alkohol. Ukoliko ste ljubitelj kafe, veća količna ovog napitka može da podigne nivo nervoze, pa je jednostavno zamenite mirisnim čajem, osećaćete se bolje.
  7. Dobro isplanirajte vreme dolaska – čak iako budete na mestu gde se polaže ispit i sat vremena ranije, to može biti dobro. Aklimatizovaćete se, navići na prostor, dobro osmotriti sve i smireni ćete ući na polaganje. Dolazak u žurbi minut pre početka, nikako neće biti dobar za vas.
  8. Učinite sve što možete da se na samom polaganju koje može da potraje osećate prijatno. „Tamo gde se polaže može biti hladnije ili toplije nego napolju, pa je zato korisno imati tanji duks ili sako, bilo šta na raskopačavanje.  Ja sam taj dan obuo i svoje srećne patike, bez njih nigde ne idem od tada“, kaže Nikola, sada student 3. godine marketinga na EKOF-u.
  9. Sve što vam je potrebno za polaganje ispita pripremite veče pre velikog dana. Izbegnite stresnu situaciju u kojoj treba da krenete, a fali vam deo pribora, lični dokument ili nešto treće.
  10.  Sami sebi obećajte nagradu – nakon polaganja isplanirajte dan koji će za vas predstavljati nagradu za uloženi trud. Bilo da je to SPA sa prijateljicama, odlazak na reku ili ručak sa porodicom, zaslužili ste!