10 najvećih donatora u Srbiji u 2018.

1
Foto: Profimedia

Do sada ste verovatno čuli glavnu vest: u prošloj godini, u Srbiji su najveću sumu novca za opšte dobro donirali građani putem masovnih akcija (41,7% ukupne zabeležene sume). 

Jasno je da, kada se udruže, građani imaju veliku moć da zajednicu promene nabolje, a takođe pokazuju i sve veću svest o tome. Ali kakav je slučaj sa pojedinačnim donatorima za opšte dobro? 

Zanimljivo je da prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja koje je prošle godine sprovela Trag fondacija, trećina ispitanika smatra da za opšte dobro najviše daju istaknuti pojedinci, dok svega 4,7% smatra da su u pitanju privatne kompanije. 

U stvarnosti slika je zapravo sasvim suprotna.  

Prema rezultatima našeg izveštaja, poslovni sektor je ponovo jedan od najvećih darodavaca (39% udela zabeležene sume), dok udeo istaknutih pojedinaca iznosi 4,3%. 

Zbog toga verovatno pogađate da ćete na današnjoj listi najvećih donatora uglavnom pronaći imena velikih kompanija. Ali, da li vas očekuje i neko iznenađenje?

Nažalost, zvanični podaci o davanju još uvek ne postoje u našoj zemlji, a podaci koji su javno dostupni (većinom iz medijskih objava) prikazani su u Giving Balkans aplikaciji. Moguće je da ovi podaci zbog toga nisu potpuni. Zbog toga smo uvek spremni da ih dopunimo i proširimo, kako bismo stvorili što bolji uvid u stanje dobročinstva i tako omogućili njegov dalji razvoj.

Naravno, jasno je da se dobročinstvo ne meri isključivo u novcu – mnogi pomažu donirajući svoje vreme, znanje ili robu čiju monteranu vrednost nije uvek lako izmeriti. Takođe, svaki donirani dinar može imati različit društveni uticaj na zajednicu. Tako doniran jedan milion dinara može spasiti jedan život finansirajući nečije lečenje, ili omogućiti obrazovanje desetinama mladih, koji će zahvaljujući tome moći sutra da se zaposle i imaju zdravstveno osiguranje. Visina doniranih iznosa je samo jedan od pokazatelja ko su predvodnici dobročinstva u Srbiji.

Iz istog razloga, danas se podsećamo najvećih donatora iz 2018, njihovih priča i prilika kada su donirali veće svote novca da bi pomogli ugroženim pojedincima ili čitavom društvu.

NIS Petrol – 1.241.884 EUR 

Kontekst je važna stvar, a nafta jedna od najskupljih sirovina. Zbog toga verovatno i nije iznenađujuće da se na prvom mestu najvećh donatora iz poslovnog sektora nalazi baš NIS. I u prošloj godini, ova kompanija je većinu novca usmerila na razvoj zdravstva, ali su značajna finansijska ulaganja pomogla i par interesantnih inicijativa vezanih za sport i mlade: preko 140.000 EUR uručeno je udruženju građana Kikindski forum za izgradnju dečijeg igrališta, a za Omladinsku prestoniicu Evrope Novi Sad izdvojeno je skoro 60.000 EUR za izgradnju i opremanje košarkaškog terena u skladu sa standardima Međunarodne košarkaške federacije FIBA u okviru projekta Zajednici zajedno.

Mozzart kladionice – 572.170 EUR 

Iako je srpska fudbalska reprezentacije eliminisana u trećem kolu na prošlogdišnjem svetskom prvenstvu u Rusiji, 2 postignuta gola naših reprezentativaca donela su čak 2 miliona dinara donacija u dobrotvorne svrhe. Razlog za to bila je kampanja Mozzart kladionica, Milion razloga za gol. Fima je najavila da će obezbediti po milion dinara za svaki gol koji igrači srpske reprezentacije postignu tokom prvenstva. Akciji su se priključili i igrači Dejan Stanković i Saša Ilić, koji su obezbedili dodatnih 150.000 RSD, a celokupna suma podeljena je između fondacije Zajedno za život i NURDORa. Značajnu sumu novca (200.000 EUR), Mozzart je donirao i Ministarstvu odbrane za program razvoj sporta i obezbeđivanje 400 televizora za potrebe vojnog zdravstva, i pomogao izgradnju 100 sportskih terena.

Phillip Morris – 450.000 EUR

Jedan od najznačajnijih programa kompanije koja u Srbiji posluje od 2003. jeste program Pokreni se za posao, putem kojeg se u saradnji sa organizacijom ENECA  svake godine dodeljuje sredstva mladim preduzetnicima koji žele da započnu ili unaprede svoj biznis. U prošloj godini za ovaj projekat izdvojeno je oko 270.000 EUR, a uz njega je pokrenut i program Pokreni se za nauku u saradnji sa Centrom za razvoj liderstva, za koji je izdvojeno oko 120.000 EUR, a novac se koristi za stipendije mladih naučnika i finansiranje njihovog naučno-istraživačkog rada. Važno je spomenuti da je komanija Philipp Morris takođe ovogodišnji dobitnik nagrade Virtus i to za dugoročno partnerstvo između poslovnog i neprofitnog sektora, a u prošloj godini značajna sredstva (oko 60.000 EUR) pomogla su organizaciji Nis Art Fondacija za realizaciju programa podrške mladim umetnicima u Srbiji Mladi 2018.

Delta holding – 373.796 EUR 

U prošloj godini Delta fondacija obezbedila je više od 22.000 EUR (2.640.860 RSD) za projekat Treći roditelj, putem kojeg zaposleni Delta Holding u partnerstvu sa udruženjem Putokaz pomažu očuvanje porodica koje su u riziku da im deca budu izmeštena u ustanove socijalne zaštite. Podrška podrazumeva slanje paketa sa hranom, higijenskim proizvodima, odećom i školskom opremom nekoliko puta godišnje. Pored toga, ova kompanija je u prošloj godini podržala više projekata za razvoj lokalne zajednice i poboljšanje uslova života sa osoba sa invaliditetom.

Coca Cola HBC Srbija – 340.000 EUR 

Coca Cola je u Srbiji prošle godine proslavila je 50ogodišnjicu poslovanja, što je bio povod i za jednu značajnu donaciju – oko 50.000 EUR za podršku narodnim kuhinjama u Srbiji kojima upravlja Crveni krst. Kao brend koji je posebno omiljen među mladima, Coca Cola je pružila i značajnu novčanu podršku (30.000 EUR) centru Jaki mladi, koji vodi organizacija SOS Dečije selo Srbija, a čiji cilj je pružanje podrške mladima bez roditelja nakon što napune 18 godina.

Milomir Glavčić – 318.000 EUR 

Upozorili smo vas na iznenađenja, zar ne? Milomir Glavčić, je upravo to iznenađenje i “izuzetak koji potvrđuje pravilo” da su najveći pojedinačni donatori kompanije. Milomir nije javna ličnost, već penzioner iz Kanade i dobitnik ovogodišnje Virtus nagrade za individualni doprinos filantropiji. On je do sada donirao preko 7 miliona evra za razvoj opšteg dobra u Srbiji. Najveći deo novca koji je donirao prošle godine (ukupno 318.000 EUR) pomogao opremanje Doma zdravlja Studenica u njegovom rodnom Kraljevu.

Lafarge Srbija – 200.970 EUR 

Fabrika cementa Lafarge dobro je poznata stanovnicima opštine Beočin, kako već nekoliko godina unazad ulaže značajna sredstva u razvoj ove opštine. I prošle godine za ovaj cilj izdvojeno je čak 200.000 EUR, a uz to obezbeđeno je i 100 novih sadnica za gradski park i dvorišta škole Jovan Grčić Milenko i vrtića Ljuba Stanković. Strateško partnerstvo između opštine Beočin i Lafarge-a nastavlja se i ove godine.

Telekom Srbija – 195.318 EUR 

U prošloj godini Telekom je u okviru projekta Stvaramo znanje opremio 20 IT učionica u 20 škola širom Srbije. Osim podrške važnoj oblasti koja je i dalje nedovoljno zastupljena u obrazovnom sistemu, ovaj projekat zanimljiv je i zbog uključivanja građana u odabir škola koje će dobiti podršku. Ministrastvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja odabralo je 40 škola kojima je neophodna podrška, a do izbora konačnih 20 došlo se putem glasanja građana preko Facebook stranice MTS-a. Odabrane škole nalaze su u 4 regiona, po 5 u svakom. Pored ove, Telekom je u prošlo godini značajnom donacijom podržao i Opštu bolnicu u Leskovcu – sa oko 10.170 EUR (1.200.000 RSD), a novac je poslužio za kupovinu neophodne računarske opreme.

Elixir Prahovo – 186.032 EUR 

Elixir je je još jedna kompanija koja je u prošloj godini uložila sredstva u razvoj svoje lokalne zajednice. U septembru prošle godine, ova kompanija donirala je 22 miliona dinara (186.032 EUR) mesnoj zajednici Prahovo za nastavak radova na rekonstrukciji ulica u ovom selu, koji su započeli prethodne godine. 

Erste banka – 183.351 EUR 

Erste banka je dobar primer kako se značajna suma novca može uložiti na strateški način. Kroz svoj program Superste ova banka već par godina unazad pruža podršku mladim ljudima da svoje ideje sa društvenim uticajem sprovedu u delo. Uz finansijsku podršku, pobednici konkursa dobijaju i priliku da uz stručne mentore razviju i unaprede svoje ideje. Prošle godine, ovim putem je podržano nekoliko zanimljivih projekata, iz različitih oblasti kao što su ekologija, psihologija, kulutra aktivizam. Deset najboljih projekata podržano je sa po 4.228 EUR (500.000 RSD), a takođe za svog favorita mogli su da glasaju i građani. Najpopularniji projekat prema mišljenju zajednice podržan je sa 850 EUR (100.000 RSD).

Fresenius Medical Care, Medicon i Magna Medica – po 126.849 EUR 

Kada jedna kompanija donira veliku sumu novca zdravstvenoj ustanovi, moguće je nabaviti novu opremu i značajno unaprediti uslove lečenja za sve građane. Ali kakve je rezultate moguće postići, ako se čak 3 kompanije udruže i doniraju novac za kupovinu potrebne medicinske opreme? U prošloj godini to se dogodilo kada su Fresenius Medical Care, Medicon Deč i Magna Medica odlučile da pomognu Klinički centar za nefrologiju u okviru Kliničkog centra Niš. Centar je posredstvom kompanija dobio čak 40 novih aparata za dijalizu, a ukupna vrednost donacije iznosi 381.313 EUR (45.000.000 RSD)


1 KOMENTAR

 1. Рецензију је учинио Милосав Буца Мирковић, есејист по вокацији, критичар по служби дању и ноћи никада није престајао да пише стихове. До сада је објавио преко двадесет књига поезије, осамнаест књига есеја, две књиге прозе, као и четири антологије.

  РЕЦЕНЗИЈА:

  „ИЗ НАРОДА ЗА НАРОД”
  (Зборник певанија, памјатник, глосар, молитвеник)

  Српска песма траје од пантивека. Певана, не и бележена, до данас није доспела као записани текст. Али не може се рећи да о њој не знамо ништа. Извесни мотиви у нашим обредним и митолошким народним песмама имају своје порекло у далекој прошлости нашег језика. И оно што се говори и неким јунацима наше епске усмене традиције, потичу сигурно од јуначких песама насталих пре немањићке старине. О њима и о другим песмама сведочи и ова необична велика књига, сабрана ризница српске народне баштине. Много тога од народног блага нестало је током векова захваљујући нашој турболентној историји. Надам се, да се то срећом и послањем неће догодти са овом антологијом и памјатником Жарка И. Росића…
  Наш честити аутор Жарко И. Росић нас од свег срца и дара, позива на путеве опомене и наде.

  . Милосав Буца Мирковић

Comments are closed.