“1 od 5 miliona” uskoro o odluci hoće li učestvovati i na lokalnim izborima…

0
BETAPHOTO/LUKA FILIPOVIC/DS

Predstavnica Pokreta “1 od 5 miliona” Valentina Reković potvrdila je danas da ta organizacija izlazi na parlamentarne izbore, ali je rekla i da odluka da li će učestvovati i na lokalnim izborima još nije doneta.

“Uskoro ćemo o tome odlučiti”, rekla je Reković, na konferenciji za novinare, na kojoj su predstavlji predlozi te organizacije za poboljšanje izbornih uslova, upućeni Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) i predstavnicima Evropskog parlamenta.

Ona je objasnila da ti predlozi ne zahtevaju menjanje zakona, već samo da uvrste u pravilnik o radu biračkih odbora.

“Na ovaj način želimo da se svakom biraču obezbedi da kada glasa, čini to isključivo u svoje ime, i da se otklone mogućnosti zloupotrebe – ringišpil glasanja”, rekla je Reković, novodeći da je to slučaj kada jedan birač glasa na više mesta.

Kako je objasnila, zahtev podrazumeva da na svakom biračkom mestu budu čitači za lične karte ili pasoše radi provere ispravnosti dokumenata, da svaka očitana lična karta ili pasoš bude i odštampana i kao takva bude deo izbornog materijala, kako bi broj odštampane dokumentacije odgovarao broju upotrebljenij glasačkih listića, kao i da putem internet konekcije u bazi bude proverena autentičnost svakog dokumenta.

(Beta)