“1 od 5 miliona” o “guranju ispred Predsedništva”

0
Foto Tanjug

Tročlana delegacija organizatora protesta „Jedan od pet miliona“ ostavila je sinoćna ulazu zgrade Predsedništva Srbije u centru Beograda spisak zahteva za fer i poštene izbore.

Tom prilikom je došlo i do incidenta i guranja sa obezbeđenjem u civilu, koje je sprečavalo uklanjanje ograde.

Kako prenosi N1, jedan od organizatora protesta Srđan Marković rekao je da je sa obezbeđenjem postojao dogovor da se delegaciji protesta dozvoli da ostavi spisak zahteva za fer izbore. Međutim, pošto im je to onemogućeno, učesnici protesta probali su da uklone ogradu koja okružuje zgradu Predsedništva.

Tada je utrčalo brojno obezbeđenje u civilu i došlo je do međusobnog guranja.

Marković je u jednom trenutku uspeo da preskoči ogradu i sa spiskom zahteva u rukama probao da dotrči do ulaza u zgradu, ali ga je više pripadnika obezbeđenja uhvatilo i uz primenu fizičke sile on je vraćen sa druge strane ograde.

Delegaciji protesta je ubrzo posle toga dozvoljeno da dođe do zgrade Predsedništva i tu ostavi spisak zahteva.

Studenti iz udruženja „1 od 5 miliona“ saopštili su da je za incident kod zgrade Predsedništva koji se dogodio na samom kraju protesta krivo obezbeđenje Predsedništva.

„Organizatori protesta #1od5miliona su pregovarali sa nadležnim organima pred sam protest večeras, 10. avgusta kako bi omogućili tročlanoj delegaciji studenata da na stepenice predsedništva ostave dokument na kome se nalaze 42. tačke Stručnog tima protesta #1od5miliona, koje predstavljaju crvenu liniju bez čije implementacije do 1. septembra neće biti izbora. Pred sam dolazak delegacije koju su činili napadnuti student Srđan Marković, studentkinja Valentina Reković i fotograf, obezbeđenje je zabranilo prilazak zgradi nasuprot prethodno dogovorenom“, navodi se u saopštenju.

Oni su sinoć saopoštili i da je Srđan Marković završio u Urgentnom centru, posle obilnog povraćanja i nesvestice kao posledice zadobijenih udaraca.