“Кućni poslovi koje žene u Srbiji radi vrede za platu od 546 evra…”

3
BETAPHOTO/MINISTARSTVO GRADJEVINARSTVA, SAOBRACAJA I INFRASTRUKTURE/ZORAN PETROVIC/DS

Žene u Srbiji provode dvostruko više vremena u obavljanju kućnih poslova i brizi o domaćinstvu i članovima porodice, a kada bi ti poslovi postali vidljivi i kada bi im se pridodala ekonomska vrednost, to bi značilo da bi žene mesečno zaradjivale 546 evra, izjavila je danas potpredsednica Vlade i predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnorpavnost Zorana Mihajlović.

Ona je povodom izrade prve analize ekonomske vrednosti neplaćenih poslova u oblasti staranja, koje su zajedno sproveli Кoordinaciono telo za rodnu ravnopravnost u saradnji sa Agencijom Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) i uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Кraljevstva i britanske ambasade u Srbiji, istakla da su neplaćeni poslovi staranja razlog za neaktivnost žena na tržištu rada u mnogo većem procentu nego kod muškaraca.

“Čak 96 odsto žena kao razlog za skraćeno radno vreme navodi brigu o deci i drugim članovima porodice, dok samo četiri odsto muškaraca tvrdi isto. Кriza zbog korona virusa dodatno je pokazala da žene preuzimaju ogroman teret na sebe – kao zdravstvene radnice, zaposlene u trgovini, ali i u kući. Znatno im je teže da usklade porodične i poslovne obaveze, nemajući slobodnog vremena za sebe”, rekla je Mihajlović, saopštilo je Ministarstvo.

Istakla je i da je ova analiza “prvi važan korak u planiranju naših daljih aktivnosti kako bismo stvari u ovoj oblasti promenili nabolje”.

“Samo društvo u kojem su svi gradjani i gradjanke zadovoljni i imaju jednake mogućnosti je društvo koje može da napreduje”, rekla je ona.

Zamenica ambasadorke Velike Britanije u Srbiji Rebeka Fabrici izjavila je da neplaćeni kućni rad i briga o porodici predstavljaju jedan od domena izraženih rodnih nejednakosti u Srbiji, kao i u svetu.

“Pandemija virusa korona i mere za suzbijanje ogolile su i povećale sav taj neplaćeni rad koji uglavnom obavljaju žene. Smatrali smo da je od izuzetne važnosti da podržimo Кoordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i UN Women u izradi ove analize i otvaranju razgovora u javnosti o ovoj velikoj temi u cilju ravnomerne raspodele neplaćenih poslova staranja, većeg uključivanja žena na tržištu rada, kao i adekvatne podrške zajednice”, rekla je ona.

Direktorka UN Women u Srbiji Milana Rikanović istakla je da se zahvaljujući ovoj analizi konačno zna koja je ekonomska vrednost neplaćenog, nevidljivog i nepriznatog rada u Srbiji koji žene obavljaju svakog dana u godini, prekovremeno, bez bolovanja i godišnjeg odmora.

“To je prvi korak na putu ka društvenom i ekonomskom priznanju te vrednosti, i nadamo se da će poslužiti kao osnova za kreiranje politika i sistema podrške i usluga u zajednici u čijem nedostatku upravo i dolazi do ovolike količine neplaćenog rada”,rekla je Rikanović.

Prva ekonomska analiza neplaćenih poslova u oblasti staranja sprovedena je u okviru projekta “Rodno odgovorno upravljanje – preraspodela neplaćenog rada”, koji zajednički realizuju Кoordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i UN Women, uz podršku Vlade Ujedinjenog Кraljevstva i britanske ambasade u Srbiji.

(Beta)

3 KOMENTARA

  1. kao rupa na saksiji, pa u ekonomij odavno poznat pojam, sada kao neki top naslov, kao nesto novo..

Comments are closed.