Ove uvrnute grickalice su hrskave, zarazne i savršene za svaku priliku. Tajna njihove posebne prhkosti krije se u belom vinu, koje im daje fantastičnu aromu i teksturu.

Sastojci:

  • 1 čaša (od 200 ml) belog vina

  • 1 čaša (od 200 ml) ulja

  • 700 g mekog brašna

  • 2 ravne kašičice soli

  • 1 kesica praška za pecivo

  • 100 g susama

  • 100 g maka

  • 1 jaje (odvojeno belance i žumance)

Priprema:

  1. U većoj posudi pomešajte brašno, so i prašak za pecivo. Napravite udubljenje u sredini, pa u njega sipajte belo vino i ulje. Zamesite glatko i kompaktno testo koje se ne lepi za prste.

  2. Na blago pobrašnjenoj površini razvucite testo oklagijom u pravougaoni oblik, debljine oko 1 cm.

  3. U maloj činiji viljuškom lagano umutite žumance, pa četkicom premažite celu površinu razvučenog testa. Obilno i ravnomerno pospite sav susam.

  4. Lagano pređite oklagijom preko posutog testa kako biste utisnuli susam. Zatim pažljivo okrenite testo na drugu stranu (najlakše je da ga namotate na oklagiju).

  5. Ovu stranu testa premažite blago umućenim belancetom i jednako bogato pospite makom.

  6. Oštrim nožem ili točkićem za picu secite testo na trake širine oko 1.5 cm, a zatim te trake na štapiće željene dužine. Svaki štapić uhvatite za krajeve i uvrnite ga nekoliko puta da dobije oblik spirale.

  7. Uvrnute štapiće ređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C oko 20 minuta, odnosno dok ne dobiju lepu zlatnožutu boju.
    SAVET: Bolje pecite malo kraće nego duže!

Ostavite ih da se malo prohlade i uživajte u svakom zalogaju.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.