
Ove uvrnute grickalice su hrskave, zarazne i savršene za svaku priliku. Tajna njihove posebne prhkosti krije se u belom vinu, koje im daje fantastičnu aromu i teksturu.
Sastojci:
-
1 čaša (od 200 ml) belog vina
-
1 čaša (od 200 ml) ulja
-
700 g mekog brašna
-
2 ravne kašičice soli
-
1 kesica praška za pecivo
-
100 g susama
-
100 g maka
-
1 jaje (odvojeno belance i žumance)
Priprema:
-
U većoj posudi pomešajte brašno, so i prašak za pecivo. Napravite udubljenje u sredini, pa u njega sipajte belo vino i ulje. Zamesite glatko i kompaktno testo koje se ne lepi za prste.
-
Na blago pobrašnjenoj površini razvucite testo oklagijom u pravougaoni oblik, debljine oko 1 cm.
-
U maloj činiji viljuškom lagano umutite žumance, pa četkicom premažite celu površinu razvučenog testa. Obilno i ravnomerno pospite sav susam.
-
Lagano pređite oklagijom preko posutog testa kako biste utisnuli susam. Zatim pažljivo okrenite testo na drugu stranu (najlakše je da ga namotate na oklagiju).
-
Ovu stranu testa premažite blago umućenim belancetom i jednako bogato pospite makom.
-
Oštrim nožem ili točkićem za picu secite testo na trake širine oko 1.5 cm, a zatim te trake na štapiće željene dužine. Svaki štapić uhvatite za krajeve i uvrnite ga nekoliko puta da dobije oblik spirale.
-
Uvrnute štapiće ređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C oko 20 minuta, odnosno dok ne dobiju lepu zlatnožutu boju.
SAVET: Bolje pecite malo kraće nego duže!
Ostavite ih da se malo prohlade i uživajte u svakom zalogaju.

