Ivan Molnar, poslednji kuvar Josipa Broza Tita, preminuo je u 72. godini, prenosi Bjelovar live.
Za nekadašnjeg predsednika bivše Jugoslavije počeo je da kuva u svojim dvadesetim, kada je i ujedno postao najmlađa „prva kutlača bivše države“, kako piše Net.hr.
„Kuvao sam za Starog, kako smo ga zvali, od 1973. do 1980. godine, i to sve – od doručka do večere. Za njega, Jovanku i njihove goste, svaki dan. U kabinetu smo bili Slovenac Lilijan Gabrijel, Marija Petrović i ja. Bio sam tada i više nego dvostruko mlađi od njih, ali učio sam od najboljih. Taj Slovenac bio je genijalac, radio je na brodu kraljice Elizabete pre Drugog svetskog rata. I danas sam mu zahvalan za sve što me je naučio“, ranije se prisećao Molnar.
Kaže da se čudio što je postao Titov kuvar, pošto u ono vreme nije imao nikakve političke veze. Otac mu je bio mehaničar.
Šta je Tito jeo
Bio je najbolji učenik Ugostiteljske škole u Zagrebačkoj Frankopanskoj 8 i škola ga je za nagradu poslala na praksu na Brijune, gde je zanat brusio u hotelima, i na terasi jednog od njih sreo Miroslava Krležu.
„Dogodine sam maturirao i sledećeg leta dobio posao na Brijunima. Više nisam bio šegrt, nego majstor. Kuvar, pravi. Tri meseca kasnije stigao je poziv za posao u Beogradu. Počeo sam da kuvam za Skupštinu, pa za ministarstva i brzo završio u – Titovu kabinetu“, ispričao je svojevremeno za Večernji list.
Titu je kuvao žgance sa slaninom za doručak, pileću džigericu omotanu slaninom, jaja. Predsednik SFRJ je voleo domaću hranu pa su se na tanjiru često našli pasulj i zelje i zagorski štrukli (pita sa sirom).
Nakon kuvanja za predsednika, vratio se u rodni Bjelovar gde je vodio restoran Stara ura.
Osim po specijalitetima, ovog bjelovarskog kuvara pamtiće po velikom srcu i gostoprimstvu, piše Net.hr.






