Jedna anonimna domaćica podelila je svoj recept za nesvakidašnju picu sa posetiocima sajta Coolinarka

Sastojci za 2 osobe:

Testo

200 g glatkog brašna

120 ml tople vode

1 kaščica soli

1 kaščica šećera

1/4 kocke kvasca

Nadev

70 ml pavlake za kuvanje

125 g rendanog kačkavalja

100 g plavog (plesnatog) sira

70 g pančete

1/2 glavice manjeg crvenog luka

50 g suvih šljiva

20 g rendanog parmezana

Priprema
Priprema testa

Brašno staviti u vanglu za mešanje i dodati sol. U šolji sa odvojenom toplom vodom, razmutiti sećer i kvasac. U brašnu napraviti rupu u sredini i sipati vodu sa kvacom i šećerom. Za početak kašikom praviti velike krugove oko vangle, kako bi se brašno i voda lepo sjedinili. Kada dobijete homogenu smesu mesite je 5 minuta. Testo prekriti krpom i ostaviti da odstoji, taman toliko dok pripremate sastojke za nadev.

Priprema sastojaka

Izrendati oba sira, u posebne posude, na najkrupnijoj tackastoj strani rendeta.

Pripremljenu polovinu manjeg crvenog luka (ako je veći može i trećina) iseci na pola, a zatim poprečno iseci na trakice. Tako isecene komadiće luka razdvojiti rukom prema slojevima tako da se dobiju tanke trakice.

Šljive naseckati na sitnije komade (Ja ih sečem na četvrtine, a ako su veće može i na sitnije).

Pančetu kada kupujem tražim da mi naseckaju na tanke listove, a zatim ja listove, koji su obično dugački, sečem na pola pre slaganja.

Razvlačenje testa

Napraviti loptu od testa i položiti ga na površinu prethodno posutu brašnom. Testo takođe posuti brašnom kako se ne bi lepilo za oklagiju. Ja razvlačim testo u jednom smeru, gore dole nekoliko puta, a zatim rotiram oklagiju 45 stepeni i tako u krug. Po meni, optimalna debljina testa se dobije razvlačenjem testa u malo elipsasti oblik, tako da što više popuni standardni pleh za rernu.

Kada dobijete željeni oblik i debljinu testa, prenesite ga u pleh u koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Kako ne bi pokvarili formu testa u prenosu, najbolje je da oba dlana stavite ispod testa, a zatim ga prenesete.

Kako bi se dobila lepša korica ja na krajevima „uštinem“ testo prstima. Ovime dobijete mini „planinski venac“ na rubovima testa.

Slaganje sastojaka

U ovom trenutku već možete uključiti rernu na 220°C.

Za nadev koristiti pavlaku za kuvanje. Rasporediti ravnomerno kašikom po celom testu.

Kako picu sečem na 4 parčeta, sastojke raspoređujem tako da svako parce bude isto, ali to naravno nije obavezno, mada je po meni boje ako plavi sir rasporedite da bude gupisan, ja ga grupisem na 4 mesta, na sredinu svakog parčeta.

Kada je plavi sir postavljen, na ostatak testa rasporediti običan narendani kačkavalj.

Poređati luk u trakicama. Luk treba da bude lepo respoređen po celoj pici, ali ne previše gusto. Slobodno ostaviti malo seckanog luka sa strane ako mislite da će biti previše.

Sada naslagati pančetu. Ja je pripremljene polovine trakica slažem kružno u pravcu centra pice.

Za kraj rasporediti i komadiće suvih šljiva i na kraju picu posuti rendanim parmezanom.

Pečenje

Picu peći 12 minuta na 220°C na srednjoj poziciji u rerni.

Posluživanje

Kada je pica ispečena, naseći je na parčiće i poslužiti. Ako nešto ostane (mada nam se to retko dešava) pica je lepa i hladna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.