
Ove tiramisu kuglice su kao raj u jednom zalogaju. Imaju sav raskošan ukus tiramisua upakovan u prelepo malo pakovanje. Iznenađujuće su lake i za pravljenje!
Sastojci:
24 hrskava Savoiardi (piškota) keksa
3 kašike šećera u prahu, ili po ukusu
1 kašika instant espreso praha
1 prstohvat soli
225 g maskarpone sira, hladnog
2 kašike likera od kafe, ili po ukusu
1/2 kašičice ekstrakta vanile
1 i 1/2 šolja mrvica od bele čokolade
1 kašika biljnog ulja
1 kašika kakao praha, ili po potrebi
Uputstvo:
Stavite piškote u posudu procesora za hranu i pulsirajte dok se sitno ne samelju. Dodajte šećer u prahu, espreso prah i so, pa pulsirajte nekoliko puta dok se ne sjedini.
Dodajte maskarpone, liker od kafe i vanilu i pulsirajte dok se smesa temeljno ne sjedini i ne formira gusto testo.
Obložite pleh papirom za pečenje. Zagrabite 1 kašiku testa i uvaljajte je u lopticu. Stavite na pleh. Ponovite postupak sa preostalim testom.
Stavite pleh u zamrzivač dok se kuglice testa dobro ne ohlade, oko 1 sat.
Stavite bele čokoladne mrvice i biljno ulje u posudu sigurnu za mikrotalasnu pećnicu. Zagrevajte na 50% snage u intervalima od 30 sekundi, mešajući nakon svakog intervala, dok se čokolada ne otopi, oko 1 do 1 i 1/2 minuta.
Izvadite kuglice testa iz zamrzivača. Pažljivo umočite kuglicu u otopljenu belu čokoladu dok se potpuno ne obloži. Ostavite da višak čokolade okapa; zatim je pažljivo vratite na obloženi pleh. Ponovite ovaj postupak sa preostalim kuglicama.
Stavite kuglice u frižider dok se čokolada ne stegne, oko 10 minuta. Pospite kuglice kakao prahom neposredno pre serviranja.
Napomena:
Važno je koristiti hrskave piškote, a ne meke, sunđeraste.
Liker od kafe se može zameniti običnom, skuvanom i ohlađenom kafom, ukoliko se preferira.
Kuglice se takođe mogu umakati u tamnu čokoladu umesto bele čokolade; ili potpuno preskočite proces umakanja i jednostavno ih uvaljajte samo u kakao prah.


