Zamisli svežinu leta u tegli: mirisni listovi bosiljka, blagi ukus belog luka i bogata kremasta struktura pinjola i sira. Tradicionalni pesto je upravo to — jednostavan recept iz Ligurije koji osvaja svaki tanjir.

Tradicionalni pesto je mešavina svežeg bosiljka, belog luka, pinjola, ekstra devičanskog maslinovog ulja i parmezana. Uz pomoć blendera, možete ga napraviti u samo nekoliko koraka:

Sastojci:

½ šolje tostiranih pinjola

2 kašike svežeg soka od limuna

1 mali čen belog luka

¼ kašičice morske soli

Sveže mleveni crni biber

2 šolje listova bosiljka

¼ šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja, plus još malo za ređi pesto

¼ šolje sveže narendanog parmezana, po izboru

Uputstvo za pripremu:

Prvo sameljite pinjole, sok od limuna i beli luk u blenderu dok ne budu sitno seckani.

Dodajte bosiljak i ponovo blendajte.

Zatim, uz stalno mešanje, lagano dodajte maslinovo ulje.

Na kraju dodajte rendani parmezan i kratko blendajte dok se sve ne sjedini. Za veganski pesto, jednostavno preskočite sir.

To je sve! Zaista je jednostavno za napraviti, a lako ga možete prilagoditi sezoni ili svom raspoloženju. Može stajati nekoliko dana u frižideru u dobro zatvorenoj posudi, mada mu površina može početi da tamni.

Zato je najbolje da pesto prekrijete tankim slojem plastične folije ili dodatnim mlazom ulja pre nego što zatvorite posudu. Na taj način će ostati svež i zelen!

VARIACIJE NA RECEPT

Kada ste savladali recept za klasični pesto od bosiljka, pokušajte da ga promenite! Možete napraviti ukusne varijacije sa svim vrstama orašastih plodova, semenki, povrća i lisnatog zelenila.

Evo nekih:

Zamenite pinjole bilo kojim orašastim plodovima po vašem izboru! Posebno volim orahe, bademe i pistaće.

Napravite pesto bez orašastih plodova koristeći semenke bundeve ili konoplje.

Koristite drugu vrstu biljke. Umesto bosiljka probajte nanu, korijander ili peršun!

Ili manje bilja. Zamenite pola bosiljka sa 1 šoljom rukole, kelja ili seckane tikvice. Za jači ukus, ubacite 4 srca artičoke, pečenu crvenu papriku ili pola avokada umesto pola bosiljka.

Ne bacajte stabljike povrća. Blanširajte 1/2 šolje stabljika kelja i sjedinite ih sa pestom umesto polovine bosiljka.

Pojačajte ukus! Dodajte 2 do 4 sušena paradajza, pečeni jalapeño, nutritivni kvasac ili prstohvat crvenog bibera.

Najočigledniji način upotrebe pesta je sa pastom, ali tu se vaše opcije ne završavaju. Stavite ga preko salate Caprese, na vrh činije sa žitaricama, dodajte ga u špagete od tikvice ili makarone sa sirom.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.