“Svi su pričali o muškarcu na snimku, kako on ima porodicu i kako ima decu i kako li je njegovoj deci, niko o meni”: “Deca Pornhuba” i ispovesti žrtava zlostavljanja iz Srbije

0
Profimedia

Naslov zvuči odvratno, ali je “Deca Pornhaba” istina i ujedno opis istraživanja koji je objavio novinar i kolumnista Njujork tajmsa Nikolas Kristof, pošto je pronašao veliki broj video-zapisa koji prikazuju silovanje i zlostavljanje dece i žena na popularnoj platformi, nakon čega je Pornhab počeo da uklanja milione video-snimaka.

Kristof je razgovarao sa devojčicama i ženama čiji su snimci bez njihove dozvole objavljivani na Pornhabu. Ne biste želeli nikome njihovu sudbinu, a promene koje su usledile za njih dolaze prekasno.

Iako se godinama govorilo o zloupotrebama, Pornhab je tek sada načinio korak, zbog jakog pritiska javnosti ali i zbog odluke Visa i Masterkarda, “ali najviše zbog realne pretnje da će im profit opasti”, kaže Jelena Hrnjak, programska menadžerka NVO Atina. Iz ugla ove organizacije koja se bavi zaštitom žrtava trgovine ljudima i svih oblika rodno zasnovanog nasilja u Srbiji, odluka je doneta kasno, kada je šteta već nastala po mnoge devojčice, devojke i žene.

“I ne radi se samo o Pornhabu, već o mnogim platformama koje promovišu sajber seks sa devojčicama i dečacima na internetu, kao i seksualno nasilje nad decom i ženama.”

Jedna od žrtava sa kojima je razgovarala Atina, u okviru analize koja je zasnovana na iskustvima 178 devojaka i pokazuje korelaciju između trgovine ljudima i digitalnog zlostavljanja, ispričala je da su njene slike i sada na raznim sajtovima.

“Saznanje da snimci postoje mi je možda bilo i najgore od svega. Kasnije sam saznala da su kamere bile u sobi sve vreme. Prvi put kada nisam uradila onako kako se od mene zahtevalo, snimak je pušten u javnost, u pitanju je bio neki muškarac koji je javna ličnost a koji je njemu dugovao novac, ja sam bila kolateralna šteta”, ispričala je.

Seća se tih naslova u novinama, kaže da nije smela da pogleda nijedne. Nije mogla da zamisli kako je bilo njenoj porodici, stalno se pitala da li su je prepoznali, šta misle kada pogledaju te slike, da li će nju nekada neko moći da pogleda nakon toga.

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 24. decembra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs