
Istraživači i naučnici ukazuju na to da konzumiranje crnog čaja povećava izlučivanje glukoze u urinu i istovremeno poboljšava insulinsku rezistenciju, prenosi N1.
Prema novom istraživanju objavljenom na ovogodišnjem godišnjem sastanku Evropskog udruženja za proučavanje dijabetesa (EASD) u Hamburgu, stručnjaci kažu da je konzumiranjne crnog čaja dobro sredstvo za kontrolu šećera u krvi, ali treba uzeti u obzir i ukupnu ishranu.
Istraživači sa Univerziteta Adelaide u Australiji i Jugoistočnog univerziteta u Kini otkrili su da su u poređenju sa onima koji nikada nisu pili čaj, oni koji su svakodnevno konzumirali crni čaj imali 53 odsto manji rizik od predijabetesa i 47 odsto manji rizik od dijabetesa tipa 2, čak i nakon uzimanja u obzir određenih faktora rizika od dijabetesa, kao što su starost, pol, etnička pripadnost i indeks telesne mase (BMI).
Komentarišući nalaze, jedan od vodećih autora, vanredni profesor Tongdži Vu, rekao je da njihovi nalazi ukazuju na zaštitne efekte uobičajenog pijenja čaja na regulaciju šećera u krvi kroz povećano izlučivanje glukoze u urinu, poboljšanu insulinsku rezistenciju i time bolju kontrolu šećera u krvi.
„Ove prednosti bile su najizraženije među osobama koje svakodnevno piju tamni čaj“, rekao je Vu.
Crni čaj i rizik od dijabetesa: Kakva je veza?
Nutricionista Natali Barou je impresionirana ovim nalazima.
„Nisam baš iznenađen nalazima jer znamo koliko su listovi čaja bogati antioksidansima i kako antioksidansi i antiinflamatorna jedinjenja mogu da podrže vaskularno zdravlje i upalu“, rekla je ona i dodala da stepen do kog svakodnevna konzumacija nezaslađenog crnog čaja može da poboljša rizik pojedinca od dijabetesa tipa 2 je izuzetan.
Kao i Burou, nutricionista Hari Snel veruje da je to zbog sadržaja polifenola u crnom čaju, ali ističe šta ne bi trebalo činiti ako želimo da crni čaj pomogne u smanjenju rizika od dijabetesa.
„Dodavanje šećera ili zaslađivača u čaj će rastvori njegove poznate prednosti za šećer u krvi“, upozorava on i dodaje da bi preporučio uživanje u različitim čajevima; crnom, zelenom i belom zbog različitih prednosti koje imaju na snižavanje šećera u krvi i poboljšanje upale i antioksidativnog statusa,



