
Kad vas boli grlo, zaboravite na kiselu, ljutu i hrskavu hranu koja bi mogla dodatno da iritira već upaljenu sluzokožu grla – najbolji put do bržeg oporavka jesu topla supa, biljni čaj s medom i dosta tečnosti.
Upaljeno grlo, mnogima poznato ovih dana, jedan je od najčešćih simptoma prehlade, sezonskih alergija ili virusnih infekcija, i ume da bude vrlo neprijatno, posebno kad seče kao nož dok gutate. Ponekad može da ga izazove i suvi vazduh ili čak glasno pevanje na koncertu, a jedan od načina da brže prođe jeste da se dodatno ne iritira određenom hranom.
Šta pogoršava bolove u grlu
Kako ističe nutricionista Samanta Piterson (MS, RD), ishrana može znatno da utiče na brzinu oporavka i osećaj nelagnosti.
“Birajte namirnice koje smiruju upalu i izbegavajte one koje mogu dodatno da nadraže osetljivo tkivo grla ili da podstaknu stvaranje sluzi”, savetuje Piterson u RealSimple.
Ona navodi spisak namirnica koje je najbolje preskočiti dok ste bolesni i šta treba jesti sve do oporavka.
Kisele namirnice
Kada je grlo upaljeno, treba izbaciti kisele namirnice i napitke od citrusa (limunada, sok od pomorandže), sok od paradajza, ili paradajz sos. “Kiselost može dodatno da iritira već upaljenu sluznicu grla, pogoršavajući peckanje i bol”, kaže Piterson. Umesto toga, birajte blaže i mekše voće, poput banane, papaje ili manga, objašnjava nutricionistkinja medi Paskvarijelo.
Preterano začinjena jela
Možda je primamljivo jesti ljuto kada vas boli grlo jer su čula “otupela” ili jednostavno ljuto prija u trenutku, kaže Paskvarijelo. Ali, ona može da iritira, posebno ako je bol u grlu uzrokovan prekomernim kašljem. “Ako želite da jedete začinjenu supu ili čorbu, samo malo ublažite nivo začinjenosti nego što biste to obično uradili”, predlaže. Ili, samo razmislite o pauzi dok grlo ne bude bolje.
Hrskava hrana
Hrskavu i suvu hranu poput pereca, krekera i tosta treba izbegavati. „Ova [hrana] može da ogrebe i iritira grlo, posebno kada je već osetljivo ili otečeno“, kaže Piterson. „Gruba tekstura je kao šmirgla za upaljeno tkivo.“ Bolje je da izaberete meke, lakše opcije poput pirea od slatkog krompira, smutija, blago zagrejanih supa ili ovsene kaše sa malo meda, predlaže Piterson. Ova hrana ne samo da će pružiti udobnost i neophodnu vlažnost, već će se lako progutati i pomoći procesu zarastanja.
Veoma topla hrana i pića
Pijenje vrućeg čaja ili čorbe može pružiti privremeno olakšanje, ali ta praksa može da dovede do toga da slučajno opečete grlo, što potencijalno može pogoršati simptome. Prema Paskvarijel, topli čaj i čorba su generalno bolji, jer su nežniji za grlo. Pijenje ledeno hladnih napitaka (kao što je hladni smutiji) ili topljenje u ustima ledenih kockica hrane ili zaleđenih napitaka takođe može pomoći, dodaje.
Alkohol
Suprotno uvreženom mišljenju, alkohol ne ubija bakterije koje izazivaju bol u grlu, objašnjava Paskvarijelo. Umesto toga, alkohol može dodatno iritirati grlo, oslabiti imuni sistem i doprineti dehidraciji – pa je najbolje da ga izbegavate kada ste bolesni. Imajući to u vidu, „držite se tople čorbe, toplog čaja, smutija i vode“. Izbegavajte ekstra tople napitke, kao što je ranije pomenuto, jer mogu izazvati veću iritaciju.
Hrana bogata mlečnim proizvodima
„Iako hladni mlečni proizvodi u početku mogu delovati umirujuće, ponekad mogu da zgusnu sluz kod nekih ljudi, što pogoršava začepljenje i čišćenje grla“, kaže Piterson. Ovo uključuje hranu poput mlečnih šejkova i sladoleda, mada i topli mlečni proizvodi (poput kremastih sosova) mogu učiniti više štete nego koristi. Piterson predlaže da umesto toga pijete ohlađene smutije napravljene od bademovog mleka, kokosovog mleka, kokosovog jogurta ili smrznutog voća. „Hladna temperatura smiruje upalu, a biljne opcije održavaju nisku proizvodnju sluzi“, kaže ona.
Kofeinska pića
Kofein, kao i alkohol, može dehidrirati telo, čineći da vam grlo bude još suvlje, kaže Piterson. Pored toga, kofein ometa san, „nešto što je vašem imunološkom sistemu potrebno više da bi se borio protiv infekcije“, kaže Piterson. Najbolje je da pijete biljne čajeve, poput kamilice, korena sladića ili korena belog sleza. Takođe možete dodati malo sirovog meda, koji dodaje antimikrobna svojstva i umirujuću slatkoću, predlaže Piterson.


