Bilo da se mučite s gutanjem zbog upale grla ili ne možete zadržati hranu zbog stomačnog virusa, ishrana nije uvek prioritet kada ste bolesni.

Ali „našem telu je potrebna ishrana kada smo bolesni, zato ne izbegavajte jelo“, kaže za čuveni američki magazin Tajm porodični lekar dr Šenon Dauler, član odbora Američke akademije porodičnih lekara.

U mnogim slučajevima, dovoljno je jesti ono što vam u tom trenutku prija kako biste dobili bar neke hranljive materije i dovoljno tečnosti. Ali ako možete podneti, postoje određene namirnice koje bi mogle ublažiti vaše simptome.

Vodič za ishranu kada ste bolesni, prilagođen vašem stanju

Stomačni virus

Kada imate uznemiren stomak, dijareju, povraćanje ili kombinaciju svega toga, verovatno nemate apetit niti žeđ kada patite od gastroenteritisa. Problem je što je lako dehidrirati, kaže registrovani dijetetičar i sertifikovani specijalista za ishranu u onkologiji Ejmi Braganjini, portparol Akademije za ishranu i dijetetiku. Dehidracija može biti opasna i izazvati glavobolje, umor, vrtoglavicu i druge neprijatne simptome, prema Klivlend klinici.

Braganjini predlaže uzimanje dovoljno vode, kokosove vode ili napitaka s elektrolitima dok se borite sa stomačnim virusom. Počnite polako i povećavajte unos tečnosti kako ih budete tolerišući. „Uzimajte gutljaje i kašičice umesto da pijete velike količine tečnosti odjednom“, kaže Dauler.

Kada budete spremni za jelo, ciljajte na unos rastvorljivih vlakana, koja mogu pomoći u zgušnjavanju labave stolice bez prevelikog opterećenja sistema, prema Američkom udruženju gastroenterologa. Držite se škrobnih, blagih opcija poput krekera, banana, pirinča, umaka od jabuka i tosta, kaže Dauler. (BRAT dijeta — banane, pirinač, umak od jabuka i tost — zaista funkcioniše.)

Jedite male, česte obroke umesto većih koji bi vam mogli pogoršati stanje, dodaje Braganjini. Izbegavajte hranu s visokim sadržajem vlakana, poput orašastih plodova, semenki i voća ili povrća s korom, koje može biti teško svariti u oslabljenom stanju, kao i veštačke zaslađivače, koji ponekad mogu izazvati dijareju, kaže ona.

Izbegavajte i sve što može pogoršati dehidraciju ili dijareju, poput kofeina i alkohola, dodaje Dauler.

Zatvor

Hidracija je ključna i na drugom kraju spektra probave, kaže Braganjini. „Često kada ljudi imaju zatvor, creva im se jednostavno ne pokreću, pa je unos tečnosti veoma važan.“

Topli napici posebno mogu pomoći u stimulisanju pražnjenja creva, prema Nacionalnoj medicinskoj biblioteci. Neki ljudi se kunu u suve šljive ili sok od suvih šljiva, kaže Braganjini, ali mnogo voća donosi vlakna i može pomoći u pokretanju stvari.

Pogledajte i ukupnu količinu vlakana koju unosite u ishrani. Namirnice bogate vlaknima poput pasulja, celih žitarica, mahunarki i orašastih plodova mogu sprečiti zatvor. Samo pazite da vlakna dodajete promišljeno. „Ne želite preterati i naglo povećati unos vlakana“, kaže Dauler. „Ako iznenada pređete s nimalo vlakana na ogromne količine, možete pogoršati zatvor i postati naduti i puni gasova.“

Niste sigurni da li unosite pravu količinu vlakana? Razgovarajte s lekarom ili dijetetičarom za savet, dodaje ona.

Prehlada i grip

Infekcije gornjih disajnih puteva mogu smanjiti apetit, posebno ako su vam čula ukusa ili mirisa oslabljena. Razmislite o hrani koju lično smatrate hranljivom i utešnom — poput tople supe na bazi čorbe, krekera, tosta, žitarica, pirinča ili želatina — i držite se toga, kaže Braganjini. „Kada se apsolutno ne osećate dobro… pokušajte jesti stvari koje neće iritirati ili pogoršati vaše simptome“, kaže ona.

Čaj od nane ili đumbira može biti umirujuć, dodaje ona. Čorbe i čajevi su takođe hidrirajući.

Upala grla

Ako je gutanje bolno, teško je zamisliti da jedete bilo šta. Odlučite se za hladnu hranu i piće, poput ledenih slatkiša, sladoleda ili jogurta, kaže Dauler, ili bilo čega što „prija i umiruje grlo“.

Tople supe takođe mogu biti prijatne, a sadrže više hranljivih materija od same vode, dodaje ona. Čaj s medom može umiriti upaljeno grlo i čak ublažiti kašalj, prema klinici Mejo.

Žgaravica

Žgaravica ili refluks kiseline javlja se kada ventil koji povezuje jednjak i želudac ne zadržava želudačnu kiselinu tamo gde treba, prema Nacionalnom institutu za dijabetes i bolesti probavnog sistema i bubrega.

Prvo utvrdite da li jedete neku hranu koja može pogoršati simptome. Agrumi, začinjena hrana, kisela hrana (poput paradajza), čokolada, kofein, alkohol i nana mogu izazvati žgaravicu, pa ih izbegavajte, kaže Braganjini. Takođe, pokušajte da ne jedete preblizu vremena za spavanje, kaže Dauler, jer ležanje ubrzo nakon jela može povećati verovatnoću da se želudačna kiselina vrati u jednjak.

Umesto toga, dodajte u ishranu namirnice bogate vlaknima i vodenaste, poput krastavaca i lisnatog zeleniša, kaže Dauler. Namirnice s niskim sadržajem kiseline poput banana i karfiola takođe vam mogu pomoći da se osećate bolje.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.