Ovaj napitak je prava poslastica jer donosi bogatstvo ukusa i teksturu koja podseća na najfiniji italijanski desert.
Recept je jednostavan za pripremu i garantuje vrhunsko uživanje u svakom gutljaju, a preuzet je sa sajta Simply Recipes.
Sastojci:
1/4 šolje nezaslađenog kakao praha
2 kašike gustina
2 šolje punomasnog mleka
1/4 šolje šećera
85 g crne čokolade (70% kakaoa), iseckane
Priprema:
Za početak pripreme u jednoj činiji žicom dobro izmešajte kakao prah i gustin tako da se sjedine. U međuvremenu sipajte mleko i šećer u šerpu i zagrevajte na srednjoj temperaturi uz povremeno mešanje dok se šećer potpuno ne otopi i mleko ne počne blago da isparava.
Sklonite šerpu sa vatre i sipajte samo malu količinu vrelog mleka u mešavinu sa kakaom i gustinom, mešajući dok ne dobijete glatku pastu bez grudvica, a zatim polako ulijte i ostatak mleka uz stalno mešanje kako bi smesa bila ujednačena.
Dodajte iseckanu čokoladu u tu toplu tečnost, potopite je i ostavite da odstoji oko jedan minut da se otopi, pa sve dobro sjedinite mešanjem.
Vratite smesu u šerpu na ringlu podešenu na srednju jačinu i kuvajte uz često mešanje dok ne počne da ključa, što aktivira gustin.
Nastavite energično da mešate, posebno po ivicama šerpe, dok se čokolada ne zgusne i dok mehurići ne postanu krupni i spori.
Sklonite sa ringle i mešajte još minut dok se hladi, pa rasporedite u četiri šolje i po želji razblažite sa još malo toplog mleka ako je smesa pregusta za vaš ukus.

