Ako postoji kolač koji svojim mirisom i ukusom može da vas vrati na letovanje u Grčku, to je svakako portokalopita.

Ova sočna, osvežavajuća pita od pomorandže je prava poslastica, a recept koji sledi dolazi od poznatog grčkog kuvara i influensera Akisa Petrecikisa (Petretzikis), majstora za autentične mediteranske ukuse.

Sastojci za sirup
  • 700 g kristal šećera

  • 500 g vode

  • 300 g soka od pomorandže

Sastojci za pitu
  • 450 g kora za pitu

  • 2 cele pomorandže

  • Narendana kora od 3 pomorandže

  • 250 g kristal šećera

  • 250 g ulja

  • 250 g mleka

  • 1 kašičica praška za pecivo

  • 1 kašičica sode bikarbone

  • supena kašika arome vanile ili sadržaj 2 štapića

  • 3 jajeta

  • Suncokretovo ulje i brašno za podmazivanje pleha

Priprema

Za pripremu sirupa, u šerpu sipajte šećer, vodu i sok od pomorandže i stavite na srednju temperaturu. Čim proključa, sklonite šerpu sa vatre i ostavite sirup sa strane da se potpuno ohladi.

Za pitu, najpre zagrejte rernu na 100 stepeni sa uključenim ventilatorom. Raširite kore na radnu površinu. Zgužvajte ih jednu po jednu, poput harmonike, počevši od duže strane, pa ih poređajte u pleh. Pecite ih tako sat vremena, dok se potpuno ne osuše. Za to vreme, kuvajte dve cele pomorandže takođe sat vremena. Nakon kuvanja, izvadite ih i sačuvajte njihovu pulpu.

Pojačajte temperaturu rerne na 160 stepeni, takođe sa uključenim ventilatorom. U blender ili secko stavite pulpu skuvanih pomorandži i šećer, pa ih umutite. Zatim dodajte jaja, mleko, ulje, vanilu, narendanu koru pomorandže, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Mutite sve dok se sastojci ne sjedine u homogenu smesu, a onda je prebacite u veliku činiju.

Osušene kore izmrvite rukama na sitnije komade i dodajte ih postepeno, iz nekoliko puta, u činiju sa tečnom smesom. Dobro promešajte varjačom.

pečenje

Pleh dimenzija otprilike 32×25 cm podmažite suncokretovim uljem i pospite brašnom, pa u njega ravnomerno rasporedite smesu za pitu. Pecite 40 do 50 minuta.

Kada je pita pečena, izvadite je iz rerne i odmah je, dok je još vruća, prelijte hladnim sirupom.

Ostavite pitu da odstoji najmanje 30 minuta kako bi upila sav sirup, a zatim je poslužite uz slatko od pomorandže, kuglu sladoleda i listiće sveže nane.

Recept možete pogledati i ovde:

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.