Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije Branko Ružić izjavio je da se predloženim izmenama zakona o platama zaposlenih u državnim službama, za još godinu dana – do 2021. godine, odlaže prelazak na nov sistem određivanja plata uz uvođenje „platnih razreda“, preneo je N1.

Ružić je to rekao na sednici Skupštine Srbije, obrazlažući predložene izmena Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, izmene Zakona o platama službenika i nameštenika u organima autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave i izmene Zakona o zaposlenima u javnim službama.

Ministar je rekao da je poslodavcima i zaposlenima dat novi pripremni period za pripremu novih rešenja.

Izmene zakona koje je obrazložio potrebne su, kako je rekao, da bi se sprovela „detaljnija procena fiskalnog uticaja uključivanja svih zaposlenih u javnom sektoru u novi sistem plata“ i omogućilo planiranje i utvrđivanje troškova rada zaposlenih prema novom sistemu plata.

Cilj je da se spreči da „učešće mase zarada opšte države u bruto domaćem proizvodu poraste“ i da se „ne naruši finansijska održivost republičkog, pokrajinskih i lokalnih budžeta“, rekao je Ružić.

„To je sve uslovilo potrebu da se od usvajanja zakona pa do njihove primene ostavi odgovarajući vremenski period, čime bi se omogućilo da reforma sistema plata postigne finansijski održivi efekat počev od 1. januara 2021. godine“, rekao je Ružić.

Ukazao i da platni razredi postoje u sistemu državnih organa od 1. januara 2007. godine, kada je usvojen tada reformski Zakon o platama državnih službenika i nameštenika.

„Rad državnih službenika se već prati i plate državnih službenika se, zavisno od vrednovanja rada, kreću kroz platne razrede“, rekao je ministar.

Objasnio je da „platni razred znači da se plate povećavaju zaposlenima na bazi kvaliteta njihovog rada, čak i u slučaju da se ne povećava osnovica na osnovu koje se obračunava plata. Platni razredi znače dobro upravljanje učinkom i ljudima, koje treba da prati i nagrada kroz platu“.

Ružić je istakao da je opredeljenje Vlade da se reformom sistema plata omogući primena „platnih razreda“ u celokupnom javnom sektoru sa više od 400.000 zaposlenih u ustanovama, državnim organima, javnim agencijama.

„Specifičnosti svakog dela javnog sektora moraju da se analiziraju i uvaže kroz sistem plata, dodataka i drugih prava koje proizilaze iz rada, kao i kroz proces planiranja finansijskih troškova rada“, rekao je Ružić.

Dodao je da sve to zahteva obimnu finansijsku analizu svakog sektora, načina njihovog organizovanja, finansiranja i troškova rada, što je sve neophodno da bi bio „smislen i budžetski održiv prelazak na novi sistem u svim delovima javnog sektora“.

Ružić je kazao da su reformski procesi u ovoj oblasti u drugim državama pripremani i sprovodjeni i po duže od 10 godina.

Komentara

 1. Bobby
  3. децембар 2019. 08:10

  Систем платних разреда, чије је увођење одавно захтевао и главни кредитор Србије, требао је пре свега да донесе уштеде у буџету везане за различито вредновање истог рада, који би сада био истоветно третиран. Као и обично, како то бива када је потребно донети такве мере, власт застане пред опортунизмом и у томе нема ништа ново, што се види и из изјаве овог апаратчкика. Како ствари стоје, највероватније ће се "специфичностима" сваког дела јавног сектора које морају да се анализирају и уваже кроз систем плата, систем платних разреда доживети и своје коначно обесмишљење. Уштеде у буџету се морају постићи и по овом основу, а како ова власт нема намеру да то учини, што се види из оваквих изјава, остаје нам да се надамо једино у "батину" главног кредитора Србије. До тада, овај и њему слични ликови, сигурно неће престати да "анализирају", о народном трошку, ма какве рокове утврђивали.

 2. Omladino, BEZI!
  3. децембар 2019. 11:38

  Nema od kera slanine, ni od Srbije drzave.

 3. Анонимни
  4. децембар 2019. 10:20

  Ministar Ružić obelodanio je da ni ove godine neće biti donet zakon o platama u javnom sektoru, niti će biti uvedeni platni razredi, ništa novog. Ovom temom zamajavaju našu javnost od Kori Udovićki pre desetak godina do danas, nikako da uvedu platne razrede. Kada bi se ta oblast rešila vlasniku Srbije oduzela bi se mogućnost da te razrede uvodi po svojoj volji i želji. Povećava plate po svom nahođenju, da bolje ne može biti. Sada su medicinari na njegovom tapetu, povećava im plate 10-15%, a oni se spremaju da smanje broj nezapošljenih idu "trbuhom za dostojanstvom". Penzionere je toliko unakazio tako da je povećao i njihov odlazak...i postao "njihov grobar", penzije ne menja više od dve godine i prosek penzije je stigao na 47,83% prosečne plate, a najstarija populacija pamti kada je prosečna penzija bila i 70% proseka plate. Idu dalje!?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.