Možete da koristite bilo koje delove pileta, samo morate da ih očistite od kostiju i masnoće. Preporuka je da se koriste belo meso, batak i zabatak.

Količina je za 5 ili više osoba.

Sastojci:

  • 1 belo meso + 2 bataka sa zabatkom
  • 1 + 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 120 g gustina / kukuruzni skrob
  • 350 g mekog brašna
  • 1 jaje
  • 10 g praška za pecivo
  • 1 kašika sode bikarbone
  • 1 puna kašika alkoholnog sirćeta
  • 400 – 50 ml vode
  • 50 ml ulja

Sos:

  • 1 čaša od 200 ml vode
  • 1/2 čaše šećera
  • 3 kašike kečapa
  • 3 kašike sirćeta
  • 2 kašike soja sosa
  • 1 kašičica gustina
    2 kašike vode

 

Priprema:

Odstraniti piletini kosti, kožu i svu masnoću.

Zatim, iseckati piletinu u trakice širine 1cm, a dužine 2 – 3. Komadići stvarno treba da budu mali, jer dok se još uvaljaju u pripremljen poh, dodatno narastu.

Posuti kašičisom soli, biberom i belim lukom, izmešati i ostaviti 20 – 30 minuta da odstoji.

Nakon toga napravite poh.

Pomešati gustin, brašno, kašičicu soli i prašak za pecivo. Odgore posuti sodom bikarbonom, a onda preko nje sipati sirće. Treba da se stvori kipuća reakcija, izmedju sode bikarbone i sirćeta. Potrebno je dodati jaje preko toga i pola mere vode, pa žicom dobro mešati da ne ostanu grudvice. Postepeno dodavati ostatak vode i mešati.

Treba da se dobije žitka masa, koja kada podignete žicu polako curi sa žice, oteže se. To znači da se gustin vezao sa brašnom i došlo je do stvaranja glutena.

Ostavite smesu da odstoji 20 do 30 minuta. Za to vreme na površini će se stvoriti balončići.

Piletinu, celu masu stavite u pripremljeni poh i kašikom dobro izmešajte kako bi poh prošao svuda.

Zagrejte ulje u šerpi na 6 od 9.

Uzmite štapić za ražnjić i vadite njime jedan po jedan komadić piletine uvijen u pripremljenu smesu za pečenje.

Spuštajte u zagrejano ulje.

Pecite sa obe strane po 2 minute, samo da se stvori okolo opnica svetlo žute boje, a onda ih vadite na ubrus.

Kada završite pečenje piletine pojačajte vatru na 7 ili 8, zavisi koliko vam je jaka ringla, a onda spuštajte tu ispečenu piletinu. Sada možete da stavite više komada nego kada ste prvi put vadili da pečete.

Mešajte kašikom, tako da porumene sa svih strana i opet pečene komade odstranite na ubrus.

Uporedo možete propržiti 10 g susama, ukoliko želite.

SLATKO-KISELI SOS

U manju šerpu stavite vodu, šećer, kečap i soja sos.

Sačekajte da provri.

Umutite gustin sa 2 kašike vode.

Kada masa provri zakuvajte gustin i mešajte. Ne bi smelo da bude gusto. Nešto kao grejvi, redji sos.

Na kraju dodajte sirće i promešajte, pa probajte. Mora biti i slatko i kiselo. Ako vam nije kiselo dodajte još sirćeta.

Piletinu prebacite u jednu veću posudu, prelijte je ovim prelivom, pa onda lagano izmešajte kako bi preliv svuda prošao.

Servirajte je, zatim, u odvojenu posudu i pospite susamom.

Poslužiti uz kuvani pirinač koji ste samo posolili i dodali kašiku, dve maslinovog ulja i dodatak povrća.

POVRĆE

Zagrejte 50 ml ulja, pa na njega spustite 30 g izblendiranog kikirikija. Zatim dodajte pola iseckanog praziluka, posolite, i dok se on dinsta, 2 šargarepe iseckajte na žilijen. Sipajte malo vode, kako bi šargarepa omekšala.

Za to vreme možete da naseckate trećinu glavice kupusa na kockice 1 x 1cm. Dodajte i kupus u tu smesu i sve pržite na jačoj vatri nekih desetak minuta.

Sklonite sa vatre, pa dodajte so, biber, dosta soja sosa i sve dobro izmešajte.

Vrate kratko na vatru samo da sve provri i tako servirajte.

Prijatno!

Izvor: https://domacirecepti.net/slatko-kisela-piletina/

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.