Američka čokoladna torta sa intenzivnim ukusom čokolade pravo je iznenađenje! Na prvi pogled deluje kao da bi mogla biti suva, ali čim je probate, shvatićete da je izuzetno sočna i bogata.

Kora je nežna i mekana, pa treba biti pažljiv prilikom pripreme i filovanja. Najlepša je kada odstoji — tada se svi ukusi savršeno prožmu i torta postane savršeno kremasta i raskošna.

Sastojci

Kora:

350ml mleka

1 kašika sirćeta

370g brašna

500g šećera

80g kakaa

15g sode bikarbone

15g praška za pecivo

1/2 kašičice soli

3 krupnija jaja

200ml ulja

2 vanilin šećera

1 kašičica ness kafe

200ml vrele vode

Fil:

700ml vode

400g šećera

170g skroba ( gustin )

60g kakaa

1 kašičica ness kafe

1/2 kašičice soli

1 vanilin šećer

100g čokolade

75g maslaca

Priprema

Pomešati mleko i sirće.

Zatim u drugoj, većoj posudi izmešati brašno, šećer, sodu, prašak za pecivo, vanilin šećer, kakao i so.

Dodati im jaja, mleko i ulje i sve žicom dobro izraditi.

U vreloj vodi razmutiti nes kafu, pa polako sipati u smesu i mešati.

Cela smesa je dosta tečna.

Zagrejati rernu na 180 stepeni.

Sipati u dva pleha prečnika 23cm.

Peći 70 minuta, ali već posle 60 proveriti čačkalicom. Ako je lepljivo ostaviti još.

Kora je mekana i pažljivo sa njom. Čak i ako vam se polomi lepo će se vezati filom.

Za fil sve sastojke sem čokolade i maslaca pomešati i dobro izradtii žicom u šerpi.

Staviti na srednju vatru i polako mešati dok se cela smesa ne zgusne.

Skloniti sa vatre pa umešati čokoladu i maslac.

Mešati dok se ne otope i sjedine sa skuvanim filom, pa staviti preko foliju i ostaviti da se fil ohladi.

Ohladjen fil izmešati.

Preseći kore da se dobiju 4.

Filovati kore. Nije potrebno ih namakati.

Ako imate obruč stavite okolo, dosta će pomoći ili acetatnu foliju.

Ostaviti da odstoji, dekorisati po želji, pa poslužiti.

Prijatno!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.