Pomorandža i brusnica su savršen zimski par. Ovaj kolač sadrži veliku količinu naribane kore pomorandže, koja, kada se samelje zajedno sa šećerom, otpušta esencijalna ulja. To kolaču daje izuzetan ukus i predivnu narandžastu nijansu.
Malo soka od pomorandže, umešanog u jogurt, obezbeđuje super sočnu teksturu. Brusnice pucaju tokom pečenja i daju kolaču dobrodošle džepove kiselosti. Kada su u sezoni, sveže brusnice su savršene, ali smrznute će poslužiti jednako dobro.
Pečeni kolač, dobro umotan, možete zamrznuti do mesec dana. Odmrznite ga na sobnoj temperaturi pre posluživanja.
Sastojci:
½ šolje / 113 grama neslanog putera (1 kocka), otopljenog, plus još malo za pleh
1¾ šolje / 225 grama višenamenskog brašna, plus još malo za pleh
2 velike pomorandže
1 šolja / 200 grama, plus 2 kašike kristal šećera
½ šolje jogurta sa punomasnim mlekom
1¼ kašičice praška za pecivo
¼ kašičice sode bikarbone
¾ kašičice soli
3 velika jaja
1 kašičica čistog ekstrakta vanile
1½ šolje / 170 grama brusnica, svežih ili smrznutih, ali ne odmrznutih
Priprema:
Zagrejte rernu na 175°C. Podmažite puterom i pospite brašnom pleh za hleb veličine 21,5 cm x 11,5 cm.
Sitno izrendajte koru sa pomorandži u veliku činiju. Trebalo bi da dobijete 2 do 3 kašike kore. Dodajte 1 šolju šećera. Koristeći prste, utrljajte koru u šećer dok šećer potpuno ne postane narandžast i mirisan.
Iscedite ½ šolje soka iz pomorandži u posudu za merenje tečnosti od 1 šolje ili u malu činiju. Pomešajte jogurt sa sokom od pomorandže i ostavite sa strane.
U srednjoj činiji, pomešajte žicom brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
Električnim mikserom, na srednjoj do velikoj brzini, mutite puter i narandžasti šećer dok ne postane penasto, oko 3 minuta, skidajući smesu sa ivica činije po potrebi. Umutite jaja, jedno po jedno. Umutite i ekstrakt vanile.
Dodajte polovinu mešavine brašna i mutite samo dok se ne sjedini. Zatim umutite mešavinu jogurta, pa preostalu mešavinu brašna. Nemojte previše mutiti.
Umešajte 1 šolju brusnica. Prebacite smesu u pripremljeni pleh. Odozgo pospite preostalom brusnicom i ravnomerno rasporedite testo. Ako su brusnice izložene oko ivica pleha, nežno ih utisnite u testo. (Mogle bi izgoreti.) Pospite vrh kolača sa preostalih 2 kašike šećera.
Pecite dok kolač ne postane zlatno smeđ i čvrst, a ražnjić umetnut u centar izađe sa vlažnim mrvicama, 55 do 65 minuta.
Prebacite pleh na rešetku da se hladi 10 minuta, zatim nožem prođite oko ivica i pažljivo izvadite kolač iz pleha. Okrenite ga uspravno i pustite da se potpuno ohladi pre sečenja.

