Ovaj recept za slani rolat sa Instagram profila Kiki i oklagijica idealan je za sve prilike, od porodičnog doručka do posluženja za goste.

Testo je izuzetno mekano i vazdušasto, a nadev možete prilagoditi svom ukusu.

Priprema je jednostavna i ne zahteva posebno kulinarsko umeće, a rezultat je uvek ukusno i mirisno pecivo.

Sastojci za testo
  • 200 ml toplog mleka

  • 1 kašika šećera

  • 10 gr suvog kvasca

  • 1 jaje

  • 70 gr otopljenog putera

  • 450 gr brašna

  • 1 kašičica soli

Sastojci za nadev
  • 200 gr sira po izboru (gauda, kačkavalj)

  • 200 gr suhomesnatog proizvoda (pečenica, šunka, slanina)

  • 2 tvrdo kuvana jaja

Za premazivanje

  • 1 umućeno jaje

  • malo tucane ljute paprike po želji

PRIPREMA

Priprema počinje aktiviranjem kvasca. U posudu sipajte toplo mleko, dodajte kašiku šećera i suvi kvasac, pa lagano promešajte i ostavite nekoliko minuta.

Zatim dodajte jaje i otopljeni puter. Postepeno dodajte brašno pomešano sa solju i umesite meko i glatko testo.

Formirano testo prebacite u posudu blago premazanu uljem, pokrijte ga čistom krpom ili prozirnom folijom i ostavite na toplom mestu da naraste dok se volumen ne udvostruči.

PEČENJE

Kada je testo naraslo, premesite ga na pobrašnjenoj radnoj površini i oklagijom ga razvucite u oblik pravougaonika.

Na jednu polovinu testa ravnomerno rasporedite narendani sir, sitno iseckanu pečenicu i iseckana kuvana jaja. Drugu polovinu testa isecite na trake, ali ne do kraja.

Pažljivo urolajte testo, počevši od strane sa nadevom, tako da isečene trake dođu na vrh rolata.

Rolat prebacite u pleh obložen papirom za pečenje i ostavite ga da odstoji još dvadesetak minuta. Pre pečenja, premažite ga umućenim jajetom i po želji pospite tucanom paprikom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni Celzijusa oko 15 do 20 minuta, dok ne dobije lepu zlatnosmeđu boju.

Evo kako rolat priprema @kikiioklagijica

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oklagijica (@kikiioklagijica)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.