Baklava je jedan od najomiljenijih tradicionalnih slatkiša koji se priprema u mnogim domaćinstvima širom Balkana i Bliskog Istoka. Ova poslastica je savršen izbor za sve ljubitelje slatkog. Iako deluje složeno, njena priprema je zapravo jednostavna i donosi fantastične rezultate!
Lista sastojaka
500 g tankih kora za pitu
300 g mlevenih oraha
100 g seckanih oraha
200 g maslaca (istopljenog)
1 kašičica cimeta (opciono)
Za preliv (agdu)
500 g šećera
500 ml vode
1 kašika soka od limuna
1 kesica vanilin šećera
Detaljna priprema recepta
Priprema fila – Pomešati mlevene i seckane orahe sa cimetom (po želji) u jednoj posudi.
Slaganje kora – Na dno podmazanog pleha staviti dve kore i premazati ih rastopljenim maslacem. Ponoviti postupak još nekoliko puta kako bi se dobio čvršći donji sloj.
Dodavanje fila – Nakon nekoliko slojeva, ravnomerno posuti deo fila od oraha. Potom ponovo ređati kore, premazujući ih maslacem, i povremeno dodavati još fila dok se ne potroši sav materijal.
Sečenje baklave – Kada su sve kore složene, oštrim nožem iseći baklavu na rombove ili kvadrate pre pečenja.
Pečenje – Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-45 minuta, dok ne postane zlatno-smeđa i hrskava.
Priprema agde – Dok se baklava peče, skuvati sirup od šećera, vode i limunovog soka. Kuvati 10 minuta dok se ne zgusne, zatim dodati vanilin šećer i ostaviti da se malo prohladi.
Prelivanje baklave – Vruću baklavu preliti mlakim sirupom i ostaviti da upije najmanje 6 sati, a idealno preko noći.
Saveti i preporuke
Za bogatiji ukus, možete dodati malo rendane limunove ili pomorandžine kore u agdu.
Za ekstra hrskavost, baklavu pecite na nižoj temperaturi duže vreme (160°C oko sat vremena).
Čuvanje – Baklava se može čuvati u zatvorenoj posudi nekoliko dana i biće još sočnija kako vreme prolazi.
Izvor: https://domacirecepti.rs/recept/baklava-sa-orasima/

