Baski čizkejk sa ukusom medenjaka donosi praznični preokret najboljem metodu za pravljenje čizkejka.

Brz je i jednostavan, ne zahteva koru, a za one skoro neizbežne pukotine na vrhu postoji rešenje – samo napravite nekoliko ukrasnih „kraljevskih pahulja“.

Za ljubitelje medenjaka i čizkejka, ovo je najkremastija i najukusnija kombinacija omiljenih ukusa koju možete zamisliti.

Sastojci:

Glazura od kraljevskih pahulja (opciono)

1 veće belance

1 prstohvat vinskog praška za pecivo (Kalijum bitartrat) – može se zameniti sa par kapi limunovog soka

1 ½ šolja šećera u prahu (po potrebi i više)

Čizkejk

1 kašika omekšanog neslanog putera (za podmazivanje kalupa i papira)

680 g krem sira

3 kašike mekog brašna

¾ šolje belog šećera

¼ šolje gustog meda

1 kašičica ekstrakta vanile

¾ kašičica kuhinjske soli

2 ½ kašičice đumbira u prahu

1 ¼ kašičica cimeta

⅛ kašičice karanfilića u prahu

1 veće žumance

4 veća jaja

1 ¼ šolja pavlake za kuvanje (neutralne pavlake)

Uputstvo za pripremu:

Kraljevske pahulje:

U posudi umutite belance, kalijum bitartrat i jednu šolju šećera u prahu. Nastavite sa mućenjem dodajući preostali šećer kašiku po kašiku, dok ne dobijete veoma čvrstu glazuru. Prebacite smesu u dresir kesu. Na papiru za pečenje iscrtajte različite oblike pahulja. Ostavite ih da se suše i stvrdnu 12 do 24 sata pre korišćenja.

Priprema kalupa:

Zagrejte rernu na 200°C.

Blago podmažite puterom kalup za tortu od 23 cm. Isecite veliki krug papira za pečenje tako da obloži dno i ivice, prelazeći ivicu kalupa za oko 3-4 cm. Papir obilno podmažite puterom i utisnite ga u kalup (strana sa puterom nagore). Dobro pritisnite nabore papira uz ivice da smesa ne bi iscurila.

Priprema smese:

U posudu stavite krem sir, brašno, šećer, med, vanilu, so, đumbir, cimet i karanfilić. Mutite mikserom dok smesa ne postane lagana i vazdušasta.

Dodajte žumance i jedno celo jaje, pa sjedinite. Dodajte preostala 3 jaja jedno po jedno, muteći dobro nakon svakog. Na kraju umešajte pavlaku za kuvanje. Špatulom prođite uz ivice posude i poslednji put promešajte da sve bude ujednačeno.

Sipajte smesu u pripremljen kalup. Udari kalup o radnu površinu 3-4 puta kako bi izašli mehurići vazduha.

Pečenje:

Pecite u gornjem delu rerne 45 minuta.

Povećajte temperaturu na 235°C i pecite još oko 10 minuta, dok čizkejk ne naraste i ne dobije lepu tamnu boju, ali tako da sredina i dalje podrhtava kada prodrmate kalup.

Ostavite čizkejk da se hladi u kalupu na žičanoj rešetki najmanje sat vremena, a zatim ga pažljivo podignite pomoću papira i prebacite na tanjir. Držite u frižideru nekoliko sati ili preko noći.

Pre služenja ukrasite pahuljama.

Prijatno!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.