Ovo je recept za pohovane palačinke za 4 osobe. U ovoj količini možete ih poslužiti kao samostalno jelo, a u manjoj količini će biti izvrsno i zanimljivo predjelo. Ako poslužujete kao glavno jelo, poslužite uz njih i neku laganu salatu. Uz to paše i rashlađeno lagano belo vino.

Sastojci:

Palačinke

2 jaja
2 dl mleka
0,5 dl ulja
1 dl mineralne vode (može i obična)
1 čaša od 2 dl brašna
malo soli
20 g šunke u ovitku ili pršuta, što vam je draže
20 g sira, nekog koji će se lepo otopiti
1 mala glavica luka
malo ulja za prženje

Umak

1 kašika maslaca
25 g pečuraka (šampinjoni u ovom slučaju)
1/2 supene kašike Vegete
sasvim malo muškatnog oraščića, naribanog ili u prahu
malo peršuna
2 dl mleka
1 dl pavlake za kuvanje
po potrebi soli i bibera

Za pohovanje

po potrebi brašno
mrvice hleba
1 jaje
malo mleka
malo soli

Priprema:

1.
Umutite jaja s uljem, mlekom, vodom, brašnom i malo soli. Po potrebi dodajte još brašna ako vam se testo čini retko, ili mleka ako se čini pregusto.

2.
Ispecite po 2 (može i više) palačinke za svaku osobu. Neka se malo ohlade.

3.
Glavicu luka sitno naseckajte i kratko popržite na par kapi ulja.

4.
Na sredinu svake palačinke rasporedite nekoliko parčića šunke ili pršuta, naribajte malo sira i pospite s malo prženog luka.

5.
Palačinku malo preklopite s 3 kraja, pa zamotajte prema nepreklopljenom kraju, da ispadne kao jastučić.

6.
Uvaljajte svaku palačinku u brašno, s mlekom razmućeno i malo posoljeno jaje, te mrvice hleba. Pržite u ulju do zlatnožute boje. Izvadite na ubrus da se upije suvišna masnoća.

Sada pripremite umak:

7.
Operite i isecite šampinjone. Ako koristite šampinjone iz konzerve, ocedite tečnost.

8.
Rastopite maslac u tiganju, pa na njemu kratko popržite šampinjone. Pospite Vegetom, pa zalijte mlekom i pavlakom za kuvanje. U umak dodajte malo muškatnog oraščića (sasvim malo da ne pokvari ukus) i naseckanog peršuna.

9.
Kuvajte umak nekoliko minuta da se ukuva na željenu gustinu (ako vam se previše zgusne, razredite mlekom). Po potrebi još dosolite i pobiberite.

Na tanjiru razdelite po 2 pohovane palačinke i prelijte s malo umaka.

Prijatno!

Izvor: https://web.coolinarika.com/recept/pohane-palacinke-u-umaku-od-gljiva-3ec85d24-63e0-11eb-8fb5-0242ac120014


Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.