
Ukoliko želite da spremite piletinu na malo drugačiji način, ovo je pravi recept za vas. Ovo jelo je idealno kada želite da spremite nešto brzo i jednpstavno, a da pritom iznenadite vaše goste.
Sastojci:
2 kašike maslinovog ulja
1,4 kg pilećih bataka sa kostima i kožom
morska so i mleveni biber
5 čenova belog luka
3 grančice majčine dušice
1 limun
1 ukiseljeni limun (opciono)
1 kašika sirćeta
2 kašike tamari sosa
3 1/2 kašike meda
1 kašika vode
2 kašike naseckanog peršuna
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni.
U velikom tiganju koji posle možete da stavite u rernu, na srednje jakoj vatri, zagrejte ulje.
Posolite pileće batake solju i biberom i dodajte ih u tiganj sa belim lukom i majčinom dušicom.
Pržite ih dok ne postanu zlatno smeđi sa svih strana, 3 do 5 minuta sa svake strane.
U tiganj sipajte sirće i krčkajte dok se ne smanji za pola, otprilike 2 minuta.
Dodajte tamari sos i med, protresite tiganj da se umak sjedini. Smanjite vatru na srednje jaku.
Dodajte vodu, sveži limun iseckan na tanke kolutove i kiseli limun isečen na kockice, pa pustite da proključa.
Stavite tiganj u rernu i pecite dok piletina ne bude skroz pečena, a sos se pretvori u gusti sirup, 10 do 20 minuta.
Prebacite piletinu na tanjir i pospite je peršunom, pa prelijte sos iz tiganja preko piletine.
Prijatno!


