Imate one tri banane na stolu koje su već dobile tamne tačkice i niko ne želi da ih pogleda? Savršeno! Upravo ste pronašli najbolji način da ih iskoristite i pretvorite u desert kojem niko neće moći da odoli.

Ovaj banana hleb je sve što želite od poslastice – sočan, mekan i pun komadića čokolade koji se tope u ustima, a najbolje od svega je što vam ne treba mikser i sve je gotovo dok popijete prvu kafu.

Za najbolji rezultat, autentični izgled,i lako serviranje, peći ćemo ga u vatrostalnoj posudi za hleb zapremine 1,5 litra.

Sastojci:

– 3 veoma zrele banane (što tamnija kora, to slađi hleb!)
– 75 g, otopljon i prohlađenog putera (može i maslac, ali puter je „zadužen“ za mekoću)
– 50 do 100 gr šećera (možete koristiti beli ili smeđi za bogatiju aromu)
– 1 jaje, blago umućeno viljuškom
– 1 kašičica ekstrakta vanile
– 185 g mekog T-400 brašna
– 1 kašičica sode bikarbone
– Prstohvat soli,da istakne sve ukuse
– 85 g čokoladnih „dugmića“ ili sitno seckane crne čokolade

Priprema korak po korak:

Uključite rernu da se greje na 180°C. Vatrostalnu posudu za hleb (1,5 l) dobro podmažite puterom i blago pospite brašnom.

U jednoj većoj činiji viljuškom izgnječite banane dok ne dobijete kašu. Ne morate se truditi da bude savršeno glatko, pokoji komadić banane će dati sjajnu teksturu.

U izgnječene banane dodajte otopljeni puter i promešajte. Zatim ubacite umućeno jaje i ekstrakt vanile, pa sve lepo sjedinite.

Preko smese sa bananama prosejte brašno, sodu bikarbonu i so. Lagano mešajte špatulom ili varjačom samo onoliko koliko je potrebno da se sastojci povežu (nemojte previše mutiti, jer će hleb biti žilav!). Na kraju, nežno umešajte 85 g komadića čokolade.

pečenje

Pripremljenu smesu sipajte u podmazan vatrostalni kalup i poravnajte špatulom. Pospite po vrhu ostatak čokoladnih kapljica za hrskavu i neodoljivu koricu.

Pecite u zagrejanoj rerni 50-60 minuta. Najbolji test je trik sa čačkalicom: zabodite je u sredinu hleba. Ako izađe čista, gotov je! Ako na njoj ima tragova testa, pecite još 5-10 minuta.

Najvažniji korak – strpljenje: Izvadite hleb iz rerne i ostavite ga u kalupu desetak minuta. Nakon toga ga pažljivo izvadite na rešetku i pustite da se potpuno ohladi pre sečenja. Ovo je ključno da bi parčići bili savršeni i da se hleb ne bi raspadao.

Poslužite ga uz šolju mleka, kafe ili čaja. Savršen je za doručak, užinu ili kada vam jednostavno treba nešto slatko.

Prijatno!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.