Ovo je recept za bogatu, sočnu lazanju sa dva sosa, mesnim raguom i kremastim bešamelom, koja će oduševiti sve ukućane.

Kraljica italijanske kuhinje, savršena za ručak radnim danom, nedeljom ili za posebne prilike.

Vreme pripreme: 45 minuta
Vreme kuvanja: 2.5 – 3 sata
Vreme pečenja: 40-45 minuta
Količina: Za 6-8 osoba (za pleh dimenzija oko 20×30 cm)


Sastojci

– Za Ragu sos (Bolonjeze):

  • 500 g mešanog mlevenog mesa (junetina i svinjetina)

  • 1 veća glavica crnog luka, sitno seckana

  • 800 g paradajz pelata ili kuvanog paradajza

– Za Bešamel sos:

  • 750 ml punomasnog mleka

  • 60 g putera

  • 60 g glatkog brašna

  • So, sveže mleveni crni biber

  • Sveže narendan muskatni oraščić (oko ½ kašičice)

– Za sklapanje:

  • 250-300 g kora za lazanju (oko 12 listova) – proverite na pakovanju da li je potrebno prethodno kuvanje

  • 50 g sveže narendanog parmezana

  • 200 g mocarele (ili kačkavalja po želji), narendane ili iseckane na komadiće


Priprema

Priprema ragu sosa započinje dinstanjem sitno seckanog crnog luka. Nakon desetak minuta na srednjoj vatri, pojačajte temperaturu i dodajte mleveno meso i pržite ga, pažljivo razbijajući grudvice, sve dok ne dobije lepu smeđu boju.

Zatim sjedinite sa mesom usitnjeni pelat ili kuvani paradajz. Kada sos proključa, smanjite vatru na minimum, delimično poklopite i pustite da se krčka – što duže krčkanje, to bogatiji ukus. 

Dok se ragu krčka, pripremite bešamel sos. U šerpi na srednjoj vatri otopite puter, dodajte brašno i mešajte žicom oko minut kako biste dobili glatku zapršku (roux). Postepeno, uz neprestano i energično mešanje žicom, dolivajte hladno mleko kako biste izbegli stvaranje grudvica.

Nastavite da kuvate na laganoj vatri, mešajući sve dok se sos ne zgusne toliko da ostavlja trag na varjači. Kada je gotov, sklonite ga sa vatre i začinite solju, biberom i sveže narendanim muskatnim oraščićem.

Sklapanje i pečenje

Kada su oba sosa spremna, zagrejte rernu na 180°C i pripremite vatrostalnu posudu.

Sklapanje započnite tako što ćete na dno posude naneti tanak sloj ragu sosa, što će sprečiti lepljenje kora. Preko sosa poređajte prvi sloj listova lazanja. Zatim sledi izdašan sloj ragua, preko njega sloj bešamela, i na kraju malo narendanog kačkavalja.

Ovaj postupak – kore, ragu, bešamel, kačkavalj – ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke, formirajući tako tri do četiri sloja. Završni sloj treba da budu kore, koje ćete bogato prekriti ostatkom bešamel sosa.

Na vrh ravnomerno rasporedite kačkavalj i parmezan za savršeno zapečenu koricu.

Pripremljenu lazanju prekrijte aluminijumskom folijom i pecite u zagrejanoj rerni 25 do 30 minuta. Nakon toga, pažljivo uklonite foliju i nastavite sa pečenjem još 15 do 20 minuta, odnosno dok vrh ne dobije prelepu zlatno-smeđu boju i ne počne da ključa.

Kada je pečena, izvadite je iz rerne i pustite da odstoji najmanje 10-15 minuta pre sečenja. Ovaj korak je izuzetno važan jer omogućava da se slojevi stegnu i da se lazanja lakše servira u lepim komadima.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.