Ruska salata je neizostavan deo svake svečane trpeze, bilo da se radi o praznicima, slavljima ili porodičnim okupljanjima. Njena kremasta tekstura i bogatstvo ukusa čine je savršenim prilogom uz meso, ali i odličnim predjelom koje svi vole. Lako se priprema, a može se unapred napraviti i čuvati u frižideru.
Lista sastojaka
3 veća krompira
3 šargarepe
200 g zamrznutog graška
200 g kiseli krastavci
200 g šunke
5 kuvanih jaja
250 g majoneza
100 g pavlake (opciono)
So i biber po ukusu
1 kašičica senfa (opciono)
1 kašika limunovog soka (za svežinu)
Detaljna priprema recepta
Priprema povrća
Krompir i šargarepu oljuštiti i skuvati u vodi dok ne omekšaju, ali paziti da ne budu previše mekani.
Grašak obariti u ključaloj vodi 5 minuta, a zatim ocediti i ostaviti da se ohladi.
Kuvano povrće iseći na sitne kockice i ostaviti da se potpuno ohladi.
Priprema ostalih sastojaka
Kisele krastavce sitno iseckati.
Šunku i kuvana jaja takođe iseći na male kockice.
Mešanje salate
U velikoj posudi pomešati iseckano povrće, grašak, šunku i jaja.
Dodati majonez, pavlaku, senf i limunov sok.
Posoliti i pobiberiti po ukusu, pa sve lagano promešati da se sastojci sjedine.
Hlađenje i serviranje
Pokriti salatu providnom folijom i ostaviti u frižideru najmanje sat vremena pre serviranja, kako bi se svi ukusi proželi.
Po želji, ukrasiti listićima peršuna ili kriškama kuvanog jajeta pre služenja.
Saveti i preporuke
Za laganiju varijantu, deo majoneza zamenite jogurtom ili pavlakom.
Ako volite hrskaviju teksturu, dodajte malo kukuruza ili crvene paprike.
Možete je pripremiti dan ranije, čime će ukusi još bolje doći do izražaja.
Idealno se slaže uz pečenja, mesne plate, ali i kao samostalno predjelo uz tost hleb.
Izvor: https://domacirecepti.rs/recept/ruska-salata/


