U kuhinji Ugostiteljsko-turističke škole u Beogradu mogli su se osetiti pomešani mirisi egzotičnih jela i dobro poznate srpske kuhinje. Na manifestaciji „Kulinarski mostovi“, koju UNHCR već pet godina organizuje u saradnji sa školom i organizacijom CRPC, hrana je nit koja povezuje ljude različitih kultura i pruža im osećaj pripadnosti.
Gošće ovog izdanja „Kulinarskih mostova“, Evelin iz Konga i Rouz iz Kameruna, došle su u Srbiju tražeći sigurnost i zaštitu. Doputovale su same, bez pratnje porodice, s velikim entuzijazmom i voljom da se integrišu u srpsko društvo. Njihova iskustva sa manifestacije pokazuju koliko jedan jednostavan čin, kao što je kuvanje, može da doprinese uklapanju u novu zajednicu.
„Za mene je ovo genijalno, jer volim da kuvam“, govori Evelin dok priprema jedno od jela za manifestaciju. „Ovde mogu da upoznam nove ljude, da izgradim veze sa lokalnim stanovništvom, što mi pomaže da se osećam kao kod kuće, kao da sam među porodicom.“

Četrdesetosmogodišnja Evelin redovno uči srpski jezik, što joj veoma koristi pri integraciji. Kroz pripremu jela, razgovor i zajednički rad, ona stiče prijateljstva i samopouzdanje da se prilagodi u novom okruženju.
Pored kuvanja, Evelin ima i svoj veliki san da upravlja velikim mašinama na gradilištima, što joj UNHCR pomaže da postepeno ostvari. Ona ističe da ima puno poverenje u prijatelje i podršku koju je u Srbiji stekla. Zbog toga veruje da će moći da se bavi onim što voli.
„Kuvam za porodicu i prijatelje u Srbiji, ali više volim da vozim velike mašine, kao što su traktori i kamioni. To je bio moj posao i u Kongu. Imam poverenje u svoje prijatelje koje sam stekla ovde, koje sada smatram porodicom i sigurna sam da će mi pomoći da se ponovo bavim onime što volim“, rekla je Evelin na srpskom jeziku, bez pomoći prevodioca.
Evelin dodaje da su ljudi koje je upoznala u Srbiji uvek spremni da joj pomognu, ne samo na ovom događaju nego u bilo kom trenutku.
Osamnaestogodišnja Rouz iz Kameruna stigla je u Srbiju prošlog leta. Snimajući video-klipove za svoj YouTube kanal o kuvanju pod nazivom „Rose Flavored house“, ona se trudi da upozna ljude širom sveta sa kamerunskom kuhinjom. Pored francuskog i engleskog, Rouz u svojim video-klipovima govori i na srpskom jeziku, u želji da je razumeju i pripadnici srpskog naroda, među kojima sada živi.

„Ovaj događaj je jako bitan za mene. Smatram da pomaže da se povežu različiti ljudi i različite kulture. To mi pomaže da naučim nešto novo o tuđim kulturama i tuđoj kuhinji. Neke stvari su slične i to sam počela da primećujem. U suštini smo svi živa bića i svi volimo da jedemo. Zbog toga nas ovaj i slični događaji dosta povezuju“, kaže Rouz.
Rouz smatra da Srbija može da joj pruži priliku da se profesionalno bavi onime što voli, bilo da je u pitanju kuvanje ili nešto sasvim drugo. Konačnu odluku o tome čime bi se bavila još nije donela, pošto je mlada i tek treba da pronađe svoj životni poziv.
„Mislim da Srbija može da mi pruži priliku da se profesionalno bavim kuvanjem, ali za mene je to više strast. To je nešto čime sam se bavila otkako sam bila mala. Kuvam pre svega da bi drugi ljudi mogli da upoznaju moju kulturu“, kaže Rouz.
Obe, Evelin i Rouz, u Srbiji su završile Osnovnu školu za obrazovanje odraslih „Branko Pešić“ u Zemunu, što im je omogućilo da nadoknade ono što ranije nisu imale priliku i dodatno se integrišu u društvo. Njih dve traže stalni posao u Srbiji, a UNHCR im u tome aktivno pomaže.
Kroz ovakve projekte, UNHCR i njihovi partneri pokazuju koliko su obrazovanje i učenje zanata važni za novu šansu u životu. Za mnoge izbeglice, poput Evelin i Rouz, upravo školska klupa i kuvarski sto postaju mesta na kojima počinje novi život.
Nastavnik Ugostiteljsko-turističke škole Milan Šunkić posmatra „Kulinarske mostove“ kao priliku za učenje i razvijanje međusobnog razumevanja među učenicima i gostima manifestacije. Šunkić kaže da njegovi učenici vole da upoznaju ljude iz različitih kultura i da ih upravo to motiviše da učestvuju u ovoj kulinarskoj manifestaciji.
„Najbitnije od svega je da oni postanu dobri ljudi. To nam je glavni cilj. Neki recept možete i zaboraviti, ali najbitnije je da se prihvate različitosti. Hrana je ta nit koja povezuje sve. Ako želite da saznate nešto o nekome, pitajte ga šta jede i on će vam reći sve o sebi. Odakle god došli, svojom hranom predstavljate svoju zemlju, predstavljate sebe“, rekao je nastavnik Šunkić.
Prema Šunkićevim rečima, Evelin i Rouz izrazile su zadovoljstvo gostoprimstvom koje su im ukazali učenici i nastavnici Ugostiteljsko-turističke škole.
„Popričao sam sa našim gošćama i one su veoma zadovoljne. Kažu kako smo mi prijatni. Pokušao sam sa njima da pričam na engleskom, ali one su me zamolile da razgovaramo na srpskom, jer žele što pre da nauče naš jezik i da se integrišu u društvo“, rekao je Šunkić.
Učenici koji učestvuju u „Kulinarskim mostovima“ takođe stiču nova prijateljstva, imaju priliku da probaju nova jela i da nauče nove tehnike kuvanja, koje mogu da im pomognu da usavrše svoje kulinarske veštine.
„Prvi put kuvamo ananas u loncu. Nama to ne bi palo na pamet, ali u njihovoj kulturi je uobičajeno. To je nama sve u prvu ruku čudno, ali nam pomaže da ih bolje razumemo. Iako su nam kulture različite, uvek kada kuvamo nađemo zajednički jezik“, uz osmeh govori Vukašin Marić, jedan od učenika koji su učestvovali u pripremanju hrane.
Pre dolaska Evelin i Rouz, učenici su se u okviru „Kulinarskih mostova“ susretali s kuhinjama i kulturama mnogih drugih zemalja, a sa kuvarima sa kojima su zajedno pripremali hranu ostvarili su brojna prijateljstva.
„Ostali smo u kontaktu sa jednim vrhunskim kuvarom iz Kube. Zajedno sa njim smo pripremali kubansku hranu pre nekoliko meseci. Baš smo se lepo združili. Zvao nas je i da dođemo u njegov restoran u Beogradu“, rekao je Andrej Jovanović, učenik Ugostiteljsko-turističke škole.
Evelin i Rouz zajedno su sa učenicima Ugostiteljsko-turističke škole servirale pripremljena jela posetiocima u Kulturnom centru „Grad“. Među gostima su bile i izbeglice iz drugih zemalja. Uživajući u ukusnoj hrani, sedeli su za istim stolom, razmenjivali svoja iskustva i tako pomagali jedni drugima da pronađu svoju sreću u novoj sredini.
Predstavnik UNHCR-a u Srbiji Sufijan Ađali istakao je važnost manifestacija kao što su „Kulinarski mostovi“, rekavši da je ovaj događaj primer „kako hrana može da poveže ljude i podstakne na mir u svakodnevnom životu“.
„Ovaj događaj je više od same hrane. On je most između kultura, prilika za jačanje razumevanja i proslavu različitosti. Nadamo se da će se kroz ovo zajedničko kulinarsko iskustvo izbeglice osećati malo više kao kod kuće, dok će učenici imati priliku da prošire svoje znanje o kuhinjama iz različitih delova sveta“, rekao je Ađali.
„Kulinarski mostovi“ pokazuju da integracija nije samo administrativni proces. Ona se gradi kroz bliske susrete, zajedničke aktivnosti i razmenu kultura. Evelin i Rouz na primeru su pokazale kako hrana može da predstavlja most, sredstvo povezivanja i nove nade.
Ovaj članak pripremljen je u okviru projekta „Podrška Evropske unije upravljanju migracijama u Srbiji: Promovisanje integracije izbeglica i migranata“ koji sprovodi Agencija UN za izbeglice (UNHCR) u Srbiji u partnerstvu sa IOM Srbija i Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije uz podršku Evropske unije. Autor članka je isključivo odgovoran za sadržaj koji nužno ne odražava zvanične stavove Evropske unije





