Uz roštilj su na stolu obično klasici: ajvar, kajmak, luk… A šta ako vam kažemo da postoji prilog koji će tradicionalni ukus podići na potpuno novi nivo? Dolazi nam iz  Meksika, a zove se gvakamole.

Možda zvuči kao nespojiva kombinacija, ali kremasta, osvežavajuća tekstura ovog namaza od avokada predstavlja savršenu protivtežu intenzivnim, dimljenim ukusima mesa.

Zaboravite na trenutak na tortilja čips i avokado tost; danas pravimo gvakamole koji će postati nezamenjiv partner vašim pljeskavicama, ćevapima i kobasicama.

Tajna uspeha: Izbor pravog avokada

Pre nego što upalite vatru, ključno je odabrati dobar avokado. Potražite plod tamnije boje koji je blago mekan na dodir. Mali trik: ako se peteljka na vrhu lako skida i otkriva svetlozelenu boju, našli ste pobednika. Upravo takav avokado će dati onu savršenu kremastu teksturu.

Recept za gvakamole koji će oduševiti i najveće gurmane za roštiljem

Sastojci:

  • 2 zrela avokada

  • 1 manji crveni luk

  • 1 manji paradajz ili 4-5 čeri paradajza
  • Sok od 1 limete ili pola limuna (ključan za svežinu, nikako ne koristiti sirće ili bilo kakvu zamenu )

  • So i sveže mleveni crni biber

  • Malo sitno seckane ljute papričice ili pola kašičice ljute tucane paprike

Priprema korak po korak:

Sitno iseckajte crveni luk, paradajz i ljutu papričicu. Presecite avokado na pola, uklonite košticu, pa kašikom izvadite „meso“ u činiju. Viljuškom ga izgnječite. Nemojte ga pretvarati u potpunu kašu, ostavite malo komadića za teksturu.

Odmah prelijte avokado sokom limete/limuna i promešajte. Limeta ne samo da sprečava da avokado potamni, već daje i onu citrusnu oštrinu koja će savršeno „preseći“ masnoću mesa sa roštilja.

U avokado dodajte so, biber, seckani luk i paradajz. Sve dobro promešajte. Probajte i po potrebi dodajte još soli ili soka limete.

Kako služiti uz roštilj – trenutak istine

Naravno, gvakamole možete poslužiti u posebnoj činiji, ali prava magija nastaje kada ga direktno spojite sa specijalitetima sa žara.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.