Za razliku od klasičnih, japanske palačinke su nešto deblje i mekše i odlikuje ih penasta tekstura, a uz preliv od višanja su savršene.
Sastojci
Za bazu:
4 žumanca
2 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
3 kašike mleka
60 g glatkog pšeničnog brašna
1 kašičica praška za pecivo
Za belanca:
4 belanca
prstohvat soli
4 kašike šećera
1 kašičica limunovog soka
ulje za pečenje
Za krem od vanile:
500 ml mleka
1 kesica praška za krem od vanile (za kuvanje ili mućenje)
Za preliv od višanja:
250 g višanja iz kompota
50 ml soka iz kompota + 20 ml soka
1 kašičica gustina
Priprema
Žumancima dodajte šećer i vanilin šećer, pa mešajte dok ne postanu bledi i penasti. Zatim dodajte mleko, promešajte i umešajte brašno prosejano s praškom za pecivo.
Belancima dodajte so, šećer i limunov sok. Miksajte dok ne dobijete sjajan i čvrst sneg. Uz pomoć spatule lagano umešajte belanca u osnovnu smesu.
Tiganj zagrejte na slaboj vatri, premažite uljem i stavite po dve kašike smese za svaku palačinku. Poklopite i pecite 4–5 minuta, zatim dodajte još jednu kašiku smese na svaku palačinku i pecite još 2 minuta.
Okrenite palačinke, ponovo poklopite i pecite još oko 5 minuta.
Za krem od vanile u hladno mleko dodajte prašak za krem i miksajte oko 2 minuta, dok ne dobijete glatku kremu.
Za preliv od višanja u manju šerpu stavite višnje i 50 ml soka iz kompota, pa zagrejte.
Gustin pomešajte s preostalih 20 ml soka iz kompota i dodajte višnjama. Zagrevajte do ključanja i kuvajte još nekoliko minuta, dok se preliv ne zgusne.
Izvor: Coolinarika


