Švaler torta je jedan od onih Markiza Living recepata koji vraća zaboravljeni šarm domaćih, pravih torti. Onih koje mirišu na bakinu kuhinju, strpljenje i kvalitetne sastojke. U vremenu brzih dezerta koji se prave za dva minuta, ova torta donosi povratak tradiciji – kore se peku, fil se kuva, nema brzih prečica, ali je finalni rezultat vredan truda. Idealna je za rođendane, slavlja, ali i kao posebna praznična poslastica. Može biti savršen izbor za novogodišnji dezert, jer se divno uklapa uz bogatu svečanu trpezu.
Sastojci:
– 8 belanaca
– 5 kašika šećera
– 1 kašika brašna
– 4 kašike oraha
puding:
– 500 ml mleka
– 2 kesice vanilin pudinga
– 5 kašika šećera
– 5 kašika brašna
fil od jaja:
– 8 žumanaca
– 40 ml vode
– 100 g šećera
za spajanje sa filom:
a 250 g putera
– 100 g bele čokolade
– 100 g crne čokolade
– lešnik za dekoraciju
Priprema:
Umutiti belanca u čvrst sneg, postepeno dodavati šećer i mutiti dok
se ne rastopi, zatim lagano umešati brašno i orahe. Smesu rasporediti
u pleh obložen papirom za pečenje i peći na 180°C oko 20 minuta.
U međuvremenu, za prvi deo fila, u malo mleka razmutiti puding, brašno i šećer, dok ostatak mleka zagrejati do ključanja, dodati smesu i kuvati uz neprestano mešanje dok se ne zgusne, zatim ostaviti da se ohladi.
Za drugi deo fila umutiti žumanca sa šećerom i vodom, kuvati
na pari uz stalno mešanje dok ne postane gusto, pa ohladiti. Puter
umutiti i dodati mu ohlađene filove, zatim podeliti fil na dva dela, u
jedan dodati otopljenu belu čokoladu, a u drugi crnu.
Koru premazati svetlim filom, zatim tamnim, ostaviti u frižider da se stegne i dekorisati seckanim lešnicima.

